Στο «και πέντε» ψάχνουν χρήμα και ευθύνες

(upd) Συνεδρίασε το ΤΧΣ που θα κρίνει τα σχέδια ΕΤΕ και Eurobank. Αναζητούν επενδυτές αλλά και άριστο μείγμα ΑΜΚ και CoCos οι δύο όμιλοι. Οι επαφές με επιχειρηματίες & μετόχους και το κούρεμα ομολογιούχων. Το παρασκήνιο.

Στο «και πέντε» ψάχνουν χρήμα και ευθύνες
Χρήμα στο «και πέντε» αναζητούν και επίσημα από χθες οι διοικήσεις της Εθνικής και της Eurobank, την ώρα που πίσω από τις κουίντες εξελίσσεται καυτό παρασκήνιο τόσο για το γαϊτανάκι των ευθυνών σε σχέση με το ναυάγιο της συγχώνευσης όσο και για την επόμενη μέρα στην κυβέρνηση και στο τραπεζικό σύστημα.

Το μεσημέρι συνεδρίασε η Εκτελεστική Επιτροπή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η οποία θα εισηγηθεί στο Γενικό Συμβούλιο του Ταμείου, την έγκριση ή μη των σχεδίων που κατέθεσαν Εθνική και Eurobank και θα ακολουθήσει η συνεδρίαση του Δ. Σ της Εθνικής.

Παρά τις πληροφορίες που αναφέρουν δυσκολία στην έγκριση των σχεδίων, κύκλοι των δύο τραπεζών διατυπώνουν την αισιοδοξία ότι πρόκειται για τυπικό θέμα και το Ταμείο θα παράσχει το δικαίωμα στις δύο τράπεζες να αναζητήσουν έστω και στο «και πέντε» ιδιώτες για να συμμετάσχουν στις αυξήσεις κεφαλαίου.

Το διαδικαστικό θέμα που εγέρθηκε λόγω των επιστολών που είχαν στείλει στην ΤτΕ το περασμένο Σαββατοκύριακο Εθνική και Eurobank ως όμιλος με το οποίο γνωστοποιούσαν ότι δεν είναι πιθανό να αντλήσουν από ιδιώτες επενδυτές το 10% των κεφαλαίων που απαιτούνται για την ανακεφαλαιοποίησή τους φαίνεται να έχει λυθεί.

Το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής συνεχίζει τη διακοπείσα χθες συνεδρίαση από τις 16:00 το απόγευμα, ενώ το Δ.Σ. της Eurobank θα συνέλθει και πάλι προς τα τέλη της εβδομάδας, αφού έχει λάβει από το ΤΧΣ το πράσινο φως για τη δομή της ανακεφαλαιοποίησης την οποία πρότεινε με χθεσινή επιστολή του.

Αμφότερες οι τράπεζες πάντως κινούνται εντός των χρονοδιαγραμμάτων: η Eurobank όρισε γενική συνέλευση για τις 30 του μήνα, ενώ η Εθνική διευκρίνισε ότι η α΄ επαναληπτική γενική συνέλευση, στην οποία εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί απαρτία, θα διενεργηθεί στις 29 Απριλίου. 

Η ΕΤΕ και η Eurobank καλούνται μέσα σε ελάχιστες ώρες να «δέσουν» επενδυτές, αλλά και εναλλακτικά σενάρια για τη διάρθρωση των αυξήσεων κεφαλαίου και των CoCos, προκειμένου να εξασφαλίσουν την ελάχιστη συμμετοχή των ιδιωτών και τη διατήρηση του ιδιωτικού χαρακτήρα των δύο τραπεζών.

Πρόκειται για έναν εξαρχής άνισο αγώνα με τον χρόνο, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν θα καταβληθεί, όπως διαμηνύουν στελέχη και των δύο τραπεζών, κάθε προσπάθεια για να βρεθούν αρχικά οι ιδιώτες και εν συνεχεία εκείνη η διάρθρωση στη δομή της ανακεφαλαιοποίησης που θα επιτρέπει την επίτευξη της ελάχιστης συμμετοχής.

Πρακτικά, οι δύο τράπεζες επιχειρούν να βρουν, με βάση τη συνεχιζόμενη διερεύνηση ενδιαφέροντος για συμμετοχή των ιδιωτών, την «άριστη» διάρθρωση αύξησης κεφαλαίου και CoCos. Και την ίδια στιγμή, προσπαθούν να εξασφαλίσουν και τις ελάχιστες απαιτήσεις που θέτει ο νόμος περί ανακεφαλαιοποίησης. Να διαθέτουν, δηλαδή, μετά την ΑΜΚ κοινό κεφάλαιο που να αντιστοιχεί σε τουλάχιστον 6% του σταθμισμένου ενεργητικού τους. Αυτό σημαίνει ότι θα προχωρήσουν σε ΑΜΚ που θα έχουν διάρθρωση αντίστοιχη της Alpha.


Αναζητά στρατηγικούς επενδυτές η Eurobank

Για παράδειγμα, στην περίπτωση της Eurobank θα δίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η δυνατότητα η ΑΜΚ να είναι κατ' ελάχιστον 3,8 δισ. ευρώ και τα CoCos ως 2 δισ. ευρώ. Αν, όμως, συγκεντρωθούν υψηλότερα κεφάλαια από τους ιδιώτες, το ύψος της ΑΜΚ αυξάνεται και μπορεί να φθάσει έως και τα 5,83 δισ. ευρώ, καλύπτοντας το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών της τράπεζας.

Επιπρόσθετα, το ένα μέρος της ΑΜΚ θα είναι με δικαίωμα προτίμησης στους υφιστάμενους μετόχους, και το άλλο -το μεγαλύτερο- θα προβλέπει κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης με κάλυψη από ενδεχόμενους στρατηγικούς επενδυτές και το ΤΧΣ, το οποίο θα συμμετάσχει με εισφορά εις είδος (ομόλογα EFSF).

Με δεδομένο ότι η ΕΤΕ κατέχει το 84,3% του μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank, τα δικαιώματα του οποίου δεν προτίθεται να ασκήσει, γίνεται σαφές ότι το μεγαλύτερο μέρος της ΑΜΚ θα είναι με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης.


Σπονδυλωτή ΑΜΚ και κούρεμα υβριδικών για την Εθνική

Σπονδυλωτή προβλέπεται να είναι η διάρθρωση της AMK και για την Εθνική, η οποία έχει στις άμεσες προτεραιότητές της και το «κούρεμα» των υβριδικών τίτλων και ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης. Όπως έγραψε το Euro2day, η Εθνική εξετάζει το ενδεχόμενο να προτείνει στους κατόχους των παραπάνω τίτλων την ανταλλαγή τους στο 100% της ονομαστικής τους αξίας με νέες μετοχές.

Τα κεφάλαια που θα προκύψουν από την παραπάνω ανταλλαγή σε εθελοντική βάση δεν θα προσμετρηθούν στην κάλυψη της ελάχιστης συμμετοχής των ιδιωτών, όπως έχει επιβάλει η τρόικα. Θα ενισχύσουν, όμως, έτι περαιτέρω την κεφαλαιακή επάρκεια της τράπεζας και μάλιστα με κοινό κεφάλαιο, επιτρέποντάς της να καλύψει μέρος των κεφαλαιακών της αναγκών και με έκδοση CoCos.

Οι διοικήσεις των δύο τραπεζών βρίσκονται σε συζητήσεις με Έλληνες επιχειρηματίες αλλά και με κάποια ξένα funds για να μπουν ως στρατηγικοί επενδυτές, ενώ η διοίκηση της Εθνικής έχει επαφές και με κάποιους από τους υφιστάμενους μετόχους της τράπεζας.

Η δήλωση, δε, του υπουργού Εργασίας, κ. Βρούτση ότι τα ταμεία θα αποφασίσουν αυτοβούλως για το αν θα συμμετάσχουν στις ΑΜΚ, ασκώντας τα δικαιώματά τους, αφήνει κάποιες ελπίδες για συμμετοχή στην αύξηση της Εθνικής, οι οποίες είναι απειροελάχιστες, όμως, με δεδομένη τη δυσχερή οικονομική τους θέση και τις μέχρι τώρα υψηλές ζημίες αποτίμησης.


Το γαϊτανάκι των ευθυνών

Η προσπάθεια των δύο τραπεζών εξελίσσεται εν μέσω των αντίξοων συνθηκών, που ενισχύονται από το γαϊτανάκι των ευθυνών για το ναυάγιο της συγχώνευσης.

Η χθεσινή διευκρινιστική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών βάζει το θέμα στη σωστή του διάσταση και επιχειρεί να κλείσει τον κύκλο απόδοσης ευθυνών, που κινδυνεύει να κυριαρχήσει ακόμη και σε σχέση με το πρωταρχικώς ζητούμενο, που είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αν είναι δυνατόν και με συμμετοχή των ιδιωτών.

Το ΥΠΟΙΚ σημειώνει ότι δεν υπήρχε έγγραφο ή επιστολή της τρόικας μέσω των οποίων διατυπώνονταν ενστάσεις για τη συγχώνευση πολύ πριν από την έλευσή της στην Αθήνα, τονίζει, όμως, ότι υπήρχαν emails, με τα οποία η τρόικα ζητούσε διευκρινίσεις για το θέμα.

Αντίστοιχη ήταν και παραμένει και η πληροφόρηση του Euro2day για το θέμα. Η τρόικα είχε ενστάσεις για το deal, οι οποίες ενισχύθηκαν μετά το μοντέλο διάσωσης που επικράτησε στην Κύπρο.

Οι συνεχείς καθυστερήσεις από την ελληνική πλευρά στην ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης και τα αιτήματα για επικαιροποίηση των κεφαλαιακών αναγκών έδωσαν απλώς στην τρόικα την αφορμή και τον χρόνο για να ξανασκεφθεί το deal, υπό τη νέα οπτική που δημιούργησε η Κύπρος.


…αλλά και το καυτό παρασκήνιο

Επιπρόσθετα, ο χειρισμός της υπόθεσης την περασμένη εβδομάδα και η τελική υποχώρηση της ελληνικής πλευράς έφεραν στην επιφάνεια αντίρροπες δυνάμεις και προσωπικές κόντρες, με αποτέλεσμα να δυναμιτιστούν σχέσεις και να τεθεί ακόμη και θέμα ανοικτής σύγκρουσης μεταξύ κορυφαίων παραγόντων του συστήματος.

Από χθες καταβάλλεται προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι σε όλα τα επίπεδα, κίνηση που αν δεν εκπορεύεται από το Μαξίμου είναι σε γνώση του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας μεταξύ του ΥΠΟΙΚ, αρχών και τραπεζών, με αποτέλεσμα να λυθούν θέματα τα οποία το πρωί της χθεσινής ημέρας έμοιαζαν με ωρολογιακούς μηχανισμούς έτοιμους για πυροδότηση, όπως για παράδειγμα η καταγγελία του Συλλόγου Υπαλλήλων της Εθνικής ότι δεν δίνεται άδεια στην ΕΤΕ να προχωρήσει σε διερεύνηση ενδιαφέροντος για συμμετοχή ιδιωτών στην ΑΜΚ και επομένως κινδύνευε να υποχρεωθεί με αυτόματη κρατικοποίηση.


***To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v