Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι θα γίνει με τις εν Ελλάδι κυπριακές τράπεζες

Έτοιμη δηλώνει η Αθήνα να διασφαλίσει με κάθε τρόπο τη σταθερότητα του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, μετά τη χθεσινή καταψήφιση από την Κυπριακή Βουλή της απόφασης για έκτακτη εισφορά επί των καταθέσεων.

Τι θα γίνει με τις εν Ελλάδι κυπριακές τράπεζες
Έτοιμη δηλώνει η Αθήνα να διασφαλίσει με κάθε τρόπο τη σταθερότητα του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, μετά τη χθεσινή καταψήφιση από την Κυπριακή Βουλή της απόφασης για έκτακτη εισφορά επί των καταθέσεων.

Παρότι η καταψήφιση των αποφάσεων του Eurogroup καθυστερεί τη διαδικασία απόσχισης και πώλησης των εν Ελλάδι δραστηριοτήτων των κυπριακών τραπεζών, η κυβέρνηση και οι ρυθμιστικές αρχές αφήνουν να εννοηθεί ότι η Ελλάδα διαθέτει γκάμα επιλογών για να διασφαλίσει τη σταθερότητα του συστήματος.

Κλειδί για τη «νηφάλια» στάση της Αθήνας είναι η ρητή βεβαίωση που παρείχε το πρόσφατο Eurogroup ότι το ελληνικό χρέος δεν θα επιβαρυνθεί από ενδεχόμενη κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού των εν Ελλάδι κυπριακών υποκαταστημάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπουργοί Οικονομικών επανέλαβαν τη Δευτέρα στον Έλληνα ΥΠΟΙΚ ότι η Ευρώπη θα καλύψει εν ευθέτω χρόνω τη ρευστότητα που θα δώσει η Ελλάδα για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού (funding gap) των εν Ελλάδι δραστηριοτήτων των κυπριακών τραπεζών.

Πρόκειται για μια σημαντική απόφαση καθώς επιτρέπει στην Αθήνα να κινηθεί με άνεση, εφόσον βρεθεί τελικώς κοινά αποδεκτή λύση από την Κύπρο και την ευρωζώνη, αλλά και με την αναγκαία ταχύτητα στην περίπτωση όπου κριθεί ότι πρέπει να δράσει αυτόνομα.

Με «μαξιλάρι» την απόφαση του Eurogroup, η ελληνική πλευρά συνεχίζει να δουλεύει ως βασικό σενάριο τη συντεταγμένη μεταβίβαση των εν Ελλάδι δραστηριοτήτων των κυπριακών τραπεζών σε εγχώρια τράπεζα, προετοιμαζόμενη ταυτόχρονα και για πιθανές άλλες λύσεις.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η Alpha υπέβαλε χθες νέα προσφορά στο ΤΧΣ, η οποία αφορά πλέον τα στοιχεία ενεργητικού και παθητικού των υποκαταστημάτων και των τριών κυπριακών τραπεζών, ενώ αρχικά είχε ενδιαφερθεί μόνο για την εν Ελλάδι δραστηριότητα της Κύπρου. Επίσης, σε ανοικτή γραμμή με το Ταμείο βρίσκεται και η Τράπεζα Πειραιώς που εξαρχής ενδιαφέρθηκε για την απόκτηση του συνόλου των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών.

Ταυτόχρονα, υπάρχει πάντα η λύση back up του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, το οποίο μπορεί γρηγορότερα να υποδεχθεί τις μεταβιβαζόμενες δραστηριότητες των κυπριακών τραπεζών.

Πρόκειται για δραστηριότητες με σημαντικό μέγεθος για την εγχώρια αγορά καθώς η Κύπρου, η Cyprus Popular Bank (CPB) και η Ελληνική διαθέτουν δάνεια της τάξης των 22 - 24 δισ. ευρώ και καταθέσεις 13 - 13,5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα. «Το μέγεθος των τοπικών υποκαταστημάτων θα μπορούσε να θεωρηθεί συστημικό», σημειώνει τραπεζικό στέλεχος, επιτρέποντας έτσι στην ελληνική πλευρά να κινηθεί αν χρειασθεί άμεσα.

Όλα θα κριθούν από την ικανότητα της Λευκωσίας να αντιπροτείνει μέσα στις επόμενες ώρες αξιόπιστες λύσεις, σημειώνει κορυφαίος Έλληνας τραπεζίτης, παραπέμποντας στις χθεσινές αντιδράσεις του Eurogroup και της ΕΚΤ στο κυπριακό «όχι».

«Η Κύπρος κέρδισε το δικαίωμα να επανακαθορίσει το μίγμα των μέτρων αναφορικά με τα 5,85 δισ. ευρώ, τώρα πρέπει να βρει τις λύσεις», τονίζει ο ίδιος εκτιμώντας ότι περιθώριο χρόνου υπάρχει ως την επόμενη Τρίτη 26 Μαρτίου.

Με το θρίλερ να παρατείνεται, είναι πιθανόν τα καταστήματα των κυπριακών τραπεζών να παραμείνουν κλειστά μέχρι και την Παρασκευή 22 Μαρτίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v