Τα SOS της ΤτΕ για ξένες επενδύσεις

Οι πρώτες ενθαρρυντικές ενδείξεις, αλλά και η επιμένουσα αδυναμία προσέλκυσης ξένων επενδύσεων. Οι μεταρρυθμίσεις, η απλοποίηση διαδικασιών και οι αποκρατικοποιήσεις ως λοκομοτίβα συγχωνεύσεων και εξαγορών.

Τα SOS της ΤτΕ για ξένες επενδύσεις
Καμπανάκι για τις πενιχρές επιδόσεις που εμφανίζει η χώρα στην προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων χτυπά η Τράπεζα της Ελλάδος προτείνοντας «συνταγή» για τη μετατροπή της χώρας σε χώρα υποδοχής επενδύσεων που θα επιδιώκουν να καλύψουν τις ανάγκες μιας ευρύτερης γεωγραφικής ζώνης.

Η ετήσια έκθεση της ΤτΕ έρχεται την ώρα που η κυβέρνηση επιδιώκει να κινητοποιήσει άμεσες ξένες παραγωγικές επενδύσεις, προκειμένου αφενός να στείλει μηνύματα έμπρακτης εμπιστοσύνης στις αγορές, αφετέρου να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις σταδιακής ανάσχεσης της ύφεσης.

Δεν είναι τυχαίο ότι μετά τα πολυάριθμα ραντεβού του ίδιου του πρωθυπουργού με εκπροσώπους πολυεθνικών εταιρειών, αλλά και με υψηλόβαθμα στελέχη επενδυτικών κεφαλαίων, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης συναντάται σήμερα με εκπροσώπους 12 μεγάλων εταιρειών, που έχουν ανακοινώσει πρόθεση για αύξηση ή έναρξη παραγωγικής δραστηριότητας στην Ελλάδα.

Υπό το παραπάνω πρίσμα, η έκθεση της ΤτΕ έρχεται στον κατάλληλο χρόνο καθώς ανοίγει το θέμα, θέτοντας μάλιστα τον δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων.

Η έκθεση διαπιστώνει ότι οι πρώτες ενδείξεις επενδυτικού ενδιαφέροντος από το εξωτερικό είναι ενθαρρυντικές, μολονότι, όπως σημειώνει, «οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για τη δημιουργία ενός σταθερού και φιλικού επενδυτικού περιβάλλοντος δεν έχουν ακόμη αποκτήσει ικανό μέγεθος και δυναμική».

Παραπέμπει, δε, στις αποφάσεις ή εξαγγελίες προθέσεων από πολυεθνικές όπως οι Cosco, Ηewlett-Packard, Unilever, Henkel, Procter & Gamble, Johnson&Johnson και Kraft Foods να επενδύσουν στην Ελλάδα, αλλά και στο ξένο επενδυτικό ενδιαφέρον για τον ΟΠΑΠ, τη λιανική πώληση φαρμάκων, την παραγωγή γενοσήμων, την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης και τον όμιλο ΔΕΠΑ.

Ταυτόχρονα, όμως, διαπιστώνει αδυναμία της ελληνικής οικονομίας να προσελκύσει και να αξιοποιήσει τις ξένες άμεσες επενδύσεις, παρά τη μείωση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος στην τριετία 2010-12 κατά 10,9% και την εκτίμηση ότι την τρέχουσα τριετία θα μειωθεί περαιτέρω κατά 17,6%.

Αδυναμία που στην τρέχουσα συγκυρία οφείλεται, σύμφωνα με την έκθεση, τόσο σε διαρθρωτικούς και δομικούς όσο και σε συγκυριακούς παράγοντες.

Επισημαίνονται, για παράδειγμα, το μη προβλέψιμο φορολογικό σύστημα, το ασταθές κανονιστικό πλαίσιο, οι καθυστερήσεις στη δικαστική επίλυση διαφορών, οι χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες, η έλλειψη διαφάνειας και η διαφθορά αλλά και η κρίση και η έλλειψη ρευστότητας.


Η ανάγκη εθνικού σχεδίου

Οι προσπάθειες της κυβέρνησης θα πρέπει να επικεντρωθούν, με βάση την έκθεση, στην ανάπτυξη επενδυτικών ευκαιριών και κινήτρων, στην απλοποίηση των διαδικασιών και γενικά στη δημιουργία των αναγκαίων προϋποθέσεων για τη διευκόλυνση της επενδυτικής δραστηριότητας (investment facilitators), όπως οι υποδομές, η ικανότητα διασύνδεσης της εφοδιαστικής αλυσίδας και οι τηλεπικοινωνίες.

Ταυτόχρονα, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν χρόνιες διαρθρωτικές και δομικές αδυναμίες και κυρίως να συγκροτηθεί ένα εθνικό σχέδιο ανάπτυξης μακροχρόνιου ορίζοντα, ώστε να επιδιωχθεί στοχευμένη ανάπτυξη και οι αποκρατικοποιήσεις- μεταρρυθμίσεις να λειτουργήσουν αναζωογονητικά για όλη την οικονομία.

Η έκθεση τονίζει την ανάγκη διαμόρφωσης και συνεπούς εφαρμογής μιας εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής με μακροχρόνιο ορίζοντα και με τη συνεργασία και τη σταθερή δέσμευση όλων των οικονομικών και πολιτικών φορέων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα.

Η στρατηγική αυτή, όπως επισημαίνει η ΤτΕ, θα πρέπει να εντοπίζει επικαλύψεις ή προβλήματα, να αναδεικνύει επενδυτικές ευκαιρίες και να συνδέει τους κλάδους όπου η Ελλάδα έχει (πραγματικό ή δυνητικό) συγκριτικό και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, όπως αυτοί της ενέργειας, της ναυτιλίας, του διαμετακομιστικού εμπορίου, του τουρισμού, των τραπεζών, του αγροτικού τομέα, της αλιείας, των τροφίμων, των φαρμάκων και πληροφορικής - τηλεπικοινωνιών.


Και οι αποκρατικοποιήσεις ως λοκομοτίβα και για εγχώριες επιχειρήσεις

Στο πλαίσιο ενός εθνικού σχεδίου, οι αποκρατικοποιήσεις, οι οποίες πρέπει κατά την ΤτΕ να επιταχυνθούν, θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως λοκομοτίβα δημιουργώντας συνέργειες με τις εγχώριες επιχειρήσεις μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων.

Ταυτόχρονα, η ΤτΕ επισημαίνει την ανάγκη βελτίωσης επιχειρηματικού περιβάλλοντος μέσω μεταρρυθμίσεων του θεσμικού πλαισίου που διέπει την ιδιωτική πρωτοβουλία. Μολονότι έχει σημειωθεί πρόοδος σε αυτόν τον τομέα, η ΤτΕ διαπιστώνει ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο βελτίωσης, ιδίως όσον αφορά τη θέσπιση ενός ορθολογικού και σταθερού φορολογικού πλαισίου, την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και τη δικαιότερη λειτουργία του κράτους.

Αν συμβούν τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την υλοποίηση των πρωτοβουλιών για απλοποίηση των επενδυτικών διαδικασιών που έχει αναλάβει η κυβέρνηση, μπορεί η Ελλάδα από υποδοχέας επενδύσεων διείσδυσης στην τοπική αγορά να μετατραπεί σε χώρα υποδοχής επενδύσεων που θα επιδιώκουν να καλύψουν, μέσω εξαγωγών, τις ανάγκες των αγορών μιας ευρύτερης γεωγραφικής ζώνης (export-drivenincentives).


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v