Χατζηδάκης: Νέος γύρος επαφών με πολυεθνικές

Τον «χρυσό κανόνα» της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων και της μείωσης των τιμών αναζητά η κυβέρνηση.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Χατζηδάκης: Νέος γύρος επαφών με πολυεθνικές
Το «χρυσό κανόνα» της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων και της μείωσης των τιμών αναζητά η κυβέρνηση.

Το εγχείρημα είναι ιδιαίτερα δύσκολο τη στιγμή μάλιστα που η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται πίσω στους δείκτες ανταγωνιστικότητας του ΟΟΣΑ, που το φορολογικό καθεστώς παραμένει αφιλόξενο, ιδιαίτερα περίπλοκο και κοστοβόρο και τα επίπεδα των τιμών αντιστέκονται σθεναρά και δεν υποχωρούν στο μέτρο που θα επιθυμούσε η ίδια, πόσο μάλλον ο μέσος Έλληνας καταναλωτής.

Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Κωστής Χατζηδάκης, και ο υφυπουργός Νότης Μηταράκης θα συναντηθούν με εκπροσώπους 12 μεγάλων εταιρειών που έχουν ανακοινώσει πρόσφατα αύξηση ή έναρξη παραγωγικής δραστηριότητας στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, θα συναντηθούν με τους Ζωούλλη Μηνά (Αθηναϊκή Ζυθοποιία), Γιώργο Σπηλιόπουλο (BarillaHellas), Δημήτρη Πισιμίση (BIC Violex), Κωνσταντίνο Μαγγιώρο (Friesland Campina), Κώστα Φαλτσέτα (Henkel), Θόδωρο Λιακόπουλο (Johnson & Johnson), Λευτέρη Χαλουλάκο (Kraft Hellas), Raymond Franke (Nestle), Ιάκωβο Καργαρώτο (Phillip Morris Papastratos), Κατερίνα Αρβανιτάκη (SCA Hygiene Products), Γρηγόρη Αντωνιάδη (Unilever) και Εμμανουήλ Παπαδάκη (YTONG-THRAKON).

Οι συγκεκριμένοι όμιλοι έχουν επιλέξει να επαναδραστηριοποιηθούν παραγωγικά στη χώρα, να επαναφέρουν μέρος της παραγωγής τους και να «πιέσουν» στο μέτρο του δυνατού, πάντα, τα head offices τους ή να ενισχύσουν περαιτέρω την παραγωγική του θέση στη χώρα, ακόμη και να στηρίξουν την πρωτογενή παραγωγή.

Θυγατρικές πολυεθνικών ομίλων, οι οποίες έχουν επιλέξει να ισχυροποιήσουν περισσότερο τη θέση τους εκμεταλλευόμενες την οικονομική ισχύ και το ανεκμετάλλευτο πλέον capacity των εγχώριων παραγωγικών μονάδων, να μειώσουν το κόστος, να αυξήσουν τα περιθώρια κέρδους τους και στο τέλος της ημέρας να ισχυροποιήσουν τα μερίδια εις βάρος των αδύναμων κρίκων του κλάδου όπου κινείται η κάθε μία.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, το γεγονός ότι πολυεθνικές επιχειρήσεις αποφασίζουν να ξεκινήσουν εκ νέου την παραγωγή προϊόντων για να καλύψουν τις ανάγκες της εσωτερικής αγοράς έχει δύο όψεις:

Αφενός στήριξη εγχώριας παραγωγής, δουλειά σε ελληνικά εργοστάσια και σε εργαζόμενους και αφετέρου οικονομικό και άμεσο όφελος για τις ίδιες τις επιχειρήσεις.

Εκτός από το επενδυτικό μήνυμα στήριξης που έχουν στείλει μέχρι σήμερα οι συγκεκριμένες εταιρείες, δεν αποκλείεται η ηγεσία του υπουργείου να ζητήσει από τους εκπροσώπους των εν λόγω επιχειρήσεων να βάλουν πλάτη και στο θέμα των τιμών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v