Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μήνυμα SOS προς την κυβέρνηση

Ποιες άμεσες παρεμβάσεις ζητούν οι επιχειρήσεις προκειμένου να αντέξει ο παραγωγικός ιστός της χώρας. Πώς η οικονομία μπορεί να αρχίσει να σταθεροποιείται μέσα στο 2013. Τα "μπαλώματα" από τράπεζες και η στάση του Δημοσίου!

Μήνυμα SOS προς την κυβέρνηση
Mήνυμα SOS στέλνει ο επιχειρηματικός κόσμος στην κυβέρνηση, προειδοποιώντας πως δεν θα δούμε ανάπτυξη στην ελληνική οικονομία αν δεν κινητοποιηθούν σύντομα οι τράπεζες και αν η κυβέρνηση δεν προχωρήσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα σε κινήσεις που θα περιορίζουν το κόστος των εταιρειών.

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση φαίνεται να έχει κερδίσει τη μάχη των εντυπώσεων και των προσδοκιών, οι επιχειρηματίες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς -όπως υποστηρίζουν- κινδυνεύει να χαθεί το παιχνίδι στο μέτωπο της πραγματικής οικονομίας.

«Η ανεργία σπάει το ένα ρεκόρ πίσω από το άλλο  και αν δεν δούμε άμεσες κυβερνητικές παρεμβάσεις, τότε τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα, λόγω των μαζικών λουκέτων που θα ακολουθήσουν», δηλώνει γνωστός παράγοντας της οικονομίας, συμπληρώνοντας πως «πολλές μεγάλες επιχειρήσεις εξακολουθούν να επιβιώνουν, επειδή δεν πληρώνουν εργαζόμενους, προμηθευτές, φόρους και ασφαλιστικές εισφορές…».

Η αλήθεια είναι πως για το 2013 ελπίζεται ότι θα δούμε νέα τόνωση των εξαγωγών και καλύτερη πορεία στον τουρισμό, ωστόσο οι επιχειρηματίες κρατούν χαρακτηριστικές αποστάσεις από την εκτίμηση (ή καλύτερα τη... βεβαιότητα) του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα πως η οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει από το προσεχές φθινόπωρο.


Επιχειρήματα και βροχή αιτημάτων

Συγκεκριμένα, οι Έλληνες επιχειρηματίες ζητούν άμεσες και αποτελεσματικές παρεμβάσεις, καθώς βλέπουν την ανταγωνιστικότητα των εταιρειών τους να πλήττεται καίρια από τις τελευταίες κυβερνητικές επιλογές.

Ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ Οδυσσέας Κυριακόπουλος τόνισε πως μια υγιής ελληνική επιχείρηση αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια έως και τετραπλάσιο επιτόκιο χορηγήσεων σε σύγκριση με την ανταγωνιστική της στην κεντρική και στη βόρεια Ευρώπη.

Πέραν όμως αυτών, οι ελληνικές παραγωγικές εταιρείες καλούνται να αντιμετωπίσουν και το βαρίδι του αυξημένου κόστους ενέργειας, που προέκυψε με τη... βούλα της ελληνικής κυβέρνησης. «Η ενέργεια πλέον κοστίζει περισσότερο ακόμη και από το προσωπικό», ανέφερε χαρακτηριστικά ιδιοκτήτης εισηγμένης, συμπληρώνοντας πως το κόστος των καυσίμων είναι ένα ακόμη εμπόδιο των ελληνικών εταιρειών στο να εξάγουν.

Αν τώρα στα αυξημένα επιτόκια και στο ανοδικό κόστος των καυσίμων προσθέσει κάποιος και τις επιπτώσεις από την ανατίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου και την κατάσταση ύφεσης που επικρατεί στην Ευρώπη, καταλαβαίνει τις πρόσθετες δυσκολίες που καλείται να αντιμετωπίσει φέτος το πλέον υγιές κομμάτι της ελληνικής οικονομίας, οι εξαγωγικές επιχειρήσεις.

Στο ανεβασμένο κόστος του πετρελαίου και του ρεύματος στάθηκαν επίσης και οι αγρότες, οι οποίοι έχουν θέσει ως κεντρικό τους πρόβλημα την αύξηση του κόστους παραγωγής που αντιμετωπίζουν.

Αν, όμως, ο προβληματισμός σχετικά με τις ελληνικές εξαγωγές είναι το αν και κατά πόσον φέτος θα μπορέσουν να σημειώσουν και νέα αύξηση, πολύ χειρότερα είναι τα πράγματα στις εταιρείες που απευθύνονται κυρίως στην εσωτερική αγορά.

Οι περισσότερες από αυτήν την κατηγορία βρίσκονται σε διαδικασία αναδιοργάνωσης, μέσα από την οποία προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα της χαμηλής ζήτησης που έχουν προκύψει με την εκδήλωση της κρίσης. Έτσι, όχι μόνο έχουν ανάγκη αναχρηματοδότησης των παλαιών τους δανείων, αλλά χρειάζονται και επιπλέον ρευστότητα προκειμένου:

• Να ολοκληρώσουν τα προγράμματα αναδιοργάνωσης που υλοποιούν.
• Να μπορέσουν να κινηθούν και να πουλήσουν.


Μπαλώματα από τις τράπεζες

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, στις περισσότερες περιπτώσεις οι τράπεζες επιμηκύνουν τα παλιά δάνεια και παρέχουν τόσο μικρή ρευστότητα ώστε οι εταιρείες να μην... πεθάνουν σήμερα.

Η στάση τους αυτή κρίνεται εμβαλωματική και έχει προκαλέσει τις διαμαρτυρίες του συνόλου της αγοράς: και των ιδιοκτητών των εταιρειών, οι οποίοι ζητούν επιπλέον ρευστότητα με σαφώς χαμηλότερο επιτόκιο, αλλά και των ανταγωνιστών τους, που υποστηρίζουν πως όσο διατηρούνται με αυτόν τον τρόπο εν ζωή οι ανταγωνιστικές τους εταιρείες το αποτέλεσμα θα είναι «κάποια μέρα να κλείσουν ακόμη και οι υγιείς επιχειρήσεις».

Γενικότερα, όσο συνεχίζεται αυτή η κατάσταση, πολλές επιχειρήσεις από τη μία πλευρά πουλάνε κάτω του κόστους, βουλιάζοντας το σύνολο της αγοράς, και από την άλλη δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους προς το δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους προμηθευτές, μετακυλίοντας το δικό τους πρόβλημα στο σύνολο της οικονομίας...

Ουδέτεροι, λοιπόν, παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν πως οι τράπεζες -ιδίως εν όψει της επανακεφαλαιοποίησής τους- θα πρέπει να παίξουν ενεργότερο ρόλο και παράλληλα θα πρέπει στις εταιρείες που θα μπορούσαν κάτω από προϋποθέσεις να επιβιώσουν:

• Να προσφέρουν πρόσθετη ρευστότητα με καλύτερους όρους δανεισμού και ενδεχομένως «κούρεμα» ή κεφαλαιοποίηση υποχρεώσεων.

• Η κίνηση αυτή να συνδυαστεί με κεφαλαιακή ενίσχυση των εταιρειών από ιδιώτες επενδυτές, ή με πώληση των εταιρειών αυτών σε ισχυρότερα ομιλικά σχήματα.


Ο ρόλος του δημοσίου

Ένας άλλος προβληματισμός για τα στελέχη της αγοράς είναι η στάση που τηρεί το ίδιο το δημόσιο απέναντι στις επιχειρήσεις. Για παράδειγμα, θεωρείται βέβαιο πως τα «κουρέματα» που θα γίνουν στις αποπληρωμές των υποχρεώσεων του κράτους προς τους προμηθευτές του θα φέρουν πολλές από τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις σε δύσκολη θέση απέναντι στις πιστώτριες τράπεζες.

Επιπλέον, η επιτακτική ανάγκη του δημοσίου να περάσει σε πρωτογενή πλεονάσματα έχει ως αποτέλεσμα το νέο ψαλίδισμα των ποσών που καταβάλλει το κράτος στις επιχειρήσεις (βλέπε για παράδειγμα εταιρείες ιδιωτικής υγείας), άρα ένα ακόμη πιο δύσκολο περιβάλλον γι’ αυτές.

Πέρα όμως από τους προμηθευτές του δημοσίου, αναστάτωση υπάρχει και σε μια σειρά άλλων κλάδων, κυρίως λόγω των φορολογικών παρεμβάσεων που επιχειρούνται. Για παράδειγμα -λόγω του γνωστού φόρου- μέσα στο πρώτο εξάμηνο αναμένεται πτώση της ζήτησης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά περίπου 70% και διψήφιο ποσοστό πτώσης για το σύνολο της αγοράς πετρελαιοειδών. Άλλα τέτοια παραδείγματα είναι:

• Η αγορά της εστίασης, όπου ο ΦΠΑ του 23% αναμένεται να διατηρηθεί τουλάχιστον μέχρι το προσεχές φθινόπωρο, όταν όμως θα έχει τελειώσει η τουριστική σεζόν του έτους.

• Η πρόσθετη φορολόγηση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η οποία αναμένεται να παγώσει μια έντονα δραστηριοποιούμενη αγορά, από το δεύτερο φετινό εξάμηνο.

• Το μπαράζ των φορολογικών επιδρομών στην αγορά ακινήτων, όπου το σύνολο της αγοράς αναμένει για φέτος νέα πτώση στις τιμές των κατοικιών μεταξύ του 10% και του 30%.

Η γενικότερη εκτίμηση είναι πως όσο και αν φέτος ανεβούν οι εξαγωγές, όσο και αν δούμε τον τουρισμό να αυξάνεται, η ανάπτυξη της οικονομίας δεν πρόκειται να έρθει αν δεν υπάρξουν νέες επενδύσεις, μαζική δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και κυρίως φρένο στην ταχύτατη πορεία δεκάδων μεγάλων επιχειρήσεων προς την... καταστροφή.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, η κυβέρνηση όχι μόνο θα πρέπει να κινηθεί ταχύτατα σε μέτωπα όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, η προσέλκυση επενδύσεων, η επιτάχυνση της απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων (θέμα για το οποίο έγινε υπουργικό συμβούλιο την Παρασκευή) και η επανεκκίνηση των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων, αλλά επιπρόσθετα θα πρέπει να προχωρήσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα στη σύλληψη της φοροδιαφυγής και στην υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών, ώστε να μειωθούν οι φόροι και να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.


***To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v