"Λίγα περιθώρια κινήσεων για τις τράπεζες"

"Το ΔΝΤ έχει κάνει την αυτοκριτική του", δήλωσε ο Γ. Στουρνάρας σε συνέντευξή του στο Bloomberg και συμπλήρωσε: "Χρειαζόμαστε ανάπτυξη". Τι είπε για αποκρατικοποιήσεις, ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών και ευρώ.

Λίγα περιθώρια κινήσεων για τις τράπεζες
Το περιθώριο αλλαγών στους όρους του ύψους 50 δισ. ευρώ προγράμματος ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών είναι μικρό, δήλωσε στο Bloomberg ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Η όποια αλλαγή στους όρους του προγράμματος, προκειμένου να γίνουν ελκυστικότεροι για τους ιδιώτες επενδυτές, θα πρέπει να εγκριθούν από την τρόικα και θα σήμαιναν αλλαγή στον προσφάτως ψηφισθέντα νόμο, τόνισε ο υπουργός.

"Δεν είναι μόνο η τρόικα, αλλά και η Βουλή", δήλωσε. "Έχουμε ήδη περάσει τον νόμο για την ανακεφαλαιοποίηση. Δεν είναι πολύ εύκολο να αλλάξει αυτός ο νόμος και έτσι θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε εντός της υφιστάμενης νομοθεσίας και, βεβαίως, σε συμφωνία με την τρόικα".

"Το κράτος θα συμμετέχει με ένα μεγάλο ποσό, όμως αυτό δεν σημαίνει πως το κράτος θέλει να διαχειρίζεται τις ελληνικές τράπεζες", συμπλήρωσε. "Μπορείς να έχεις σταθερότητα μέσω της συμμετοχής του ΤΧΣ, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι θα υπάρχει καθημερινή παρέμβαση στη διοίκηση των τραπεζών".

Μιλώντας για το σχέδιο δημιουργίας bad bank για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τόνισε ότι υπάρχουν ήδη τέτοια σχήματα στην περίπτωση της ΑΤΕ και του Τ.Τ. "Δεν έχουμε αποφασίσει ακόμα να έχουμε μια κοινή bad bank. Μας το προτείνουν σύμβουλοι, αλλά δεν έχουμε καταλήξει ακόμα". Ο Γ. Στουρνάρας σημείωσε ότι γνωρίζει πως το έχουν κάνει ήδη αρκετές χώρες, αλλά ερωτηθείς για το πότε θα πάρει απόφαση γι' αυτό το θέμα είπε "σύντομα, όμως τώρα το πλάνο τρέχει χωρίς να περιλαμβάνει μια bad bank".


Περαιτέρω λιτότητα δεν είναι λύση

O υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως η εμπιστοσύνη μεν στην Ελλάδα έχει επανέλθει, όμως η περαιτέρω λιτότητα δεν είναι λύση. Αναφέρθηκε στο ακανθώδες ζήτημα της ανόδου του ευρώ -που έθεσε ακόμη και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ- και διαβεβαίωσε πως η Ελλάδα δεν επηρεάζεται σημαντικά.

"Με απασχολούν τα υψηλά επίπεδα του ευρώ", τόνισε, προσθέτοντας ωστόσο ότι "η άλλη πλευρά του νομίσματος είναι η ύπαρξη της εμπιστοσύνης στο κοινό νόμισμα παρ' όσα έχουν ειπωθεί για το Grexit και την κατάρρευση της ευρωζώνης". Πρόσθεσε ακόμη ότι το ακριβό ευρώ "δεν είναι πρόβλημα για την Ελλάδα διότι οι περισσότερες εξαγωγές της χώρας πραγματοποιούνται εντός της ευρωζώνης". "Συνολικά, πράγματι υπάρχει θέμα με τα επίπεδα του ευρώ," ανέφερε. Σημειώνεται ότι το νόμισμα έχει πιάσει υψηλό 14 μηνών έναντι του δολαρίου και υψηλό σχεδόν 3 ετών σε σχέση με το ιαπωνικό γεν.

Αναφορικά με τις ιδιωτικοποιήσεις, δήλωσε ότι σε εξέλιξη βρίσκονται αυτή της ΔΕΠΑ, για την οποία υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον, και του ΟΠΑΠ. Αυτές τις δύο περιπτώσεις ξεχώρισε ως πιο σημαντικές.

Mιλώντας για την οικονομική κατάσταση, δήλωσε ότι "ο πιο σημαντικός παράγοντας είναι ότι μειώνεται ο φόβος για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Αυτός είναι ο καταλύτης. Τώρα οι περισσότεροι πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα μείνει στο ευρώ κι έτσι ο κόσμος αρχίζει και βγάζει τα χρήματα από τα στρώματα, από το εξωτερικό, και τα βάζει πάλι στις τραπεζικές καταθέσεις".

"Υπάρχουν αρκετές ενδείξεις ότι επιστρέφει η εμπιστοσύνη" και αυτό φαίνεται στην αύξηση που καταγράφεται στις τιμές των ομολόγων και στον επαναπατρισμό των τραπεζικών καταθέσεων, που τον Δεκέμβριο βρέθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο 5 ετών.

Προειδοποίησε πάντως ότι το 2013 θα είναι δύσκολη χρονιά, τονίζοντας ότι υπάρχει πάντα ο κίνδυνος κοινωνικής αναταραχής. "Μειώσαμε τους μισθούς, αυξήσαμε τη φορολογία, κατά συνέπεια θα είναι πολύ δύσκολη χρονιά", δήλωσε και συμπλήρωσε: "Οι αγρότες είναι στους δρόμους, οι ναυτεργάτες είναι στους δρόμους. Προσπαθούμε για το καλύτερο".

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις σημείωσε: "Μην ξεχνάτε ότι το ΔΝΤ έχει κάνει την αυτοκριτική του δηλώνοντας πως έχει επιβάλει πολλά μέτρα στην ελληνική οικονομία. Δε νομίζω πως περαιτέρω λιτότητα είναι η λύση στο πρόβλημα. Τώρα χρειαζόμαστε ανάπτυξη και ιδιωτικοποιήσεις".

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο μεγαλύτερης μείωσης του χρέους, "καλοδεχούμενο ό,τι κι αν είναι" δήλωσε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: "Θα καλωσόριζα οποιαδήποτε μείωση των επιτοκίων. Δεν θέλουμε μειώσεις που θα επέφεραν ζημίες στους αντισυμβαλλόμενους".

Δείτε αναλυτικά αποσπάσματα της συνέντευξης στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v