Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιχειρήσεις: Ζητούν τώρα μειώσεις επιτοκίων

Μείωση επιτοκίων προκειμένου να περιορίσουν το κόστος τους και να γίνουν ανταγωνιστικές σε σχέση με τις αντίστοιχες εταιρείες του εξωτερικού άρχισαν πλέον να ζητούν αρκετές ελληνικές επιχειρήσεις. Πώς παζαρεύουν.

Επιχειρήσεις: Ζητούν τώρα μειώσεις επιτοκίων
Μείωση επιτοκίων προκειμένου να περιορίσουν το κόστος τους και να γίνουν ανταγωνιστικές σε σχέση με τις αντίστοιχες εταιρείες του εξωτερικού άρχισαν πλέον να ζητούν αρκετές ελληνικές επιχειρήσεις.

Οι χθεσινές δηλώσεις άλλωστε του κ. Οδυσσέα Κυριακόπουλου (βασικού μετόχου της S&B Βιομηχανικά Ορυκτά) αντανακλούν τις θέσεις του επιχειρηματικού κόσμου, καθώς τα επιτόκια χορηγήσεων στην Ελλάδα είναι έως και τριπλάσια σε σύγκριση με τις χώρες της Κεντρικής και της Βόρειας Ευρώπης.

Έτσι, την ώρα όπου οι περισσότερες εταιρείες «παρακαλούν» τις τράπεζες -ή και τις πιέζουν απειλώντας πως θα δώσουν τα… κλειδιά του μαγαζιού- για αναχρηματοδότηση του δανεισμού τους και για τη λήψη πρόσθετης ρευστότητας, έχουν ξεκινήσει τα πρώτα αιτήματα επιχειρήσεων για μείωση του ύψους των δανειστικών επιτοκίων.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για εταιρείες που είναι υγιείς και τα τελευταία χρόνια έχουν καταφέρει να σημειώνουν θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές, μειώνοντας έτσι σημαντικά την έκθεσή τους προς τον τραπεζικό τομέα.

Οι διοικήσεις των εταιρειών παραθέτουν διάφορα επιχειρήματα, όπως το ότι ο επιχειρηματικός τους κίνδυνος έχει μειωθεί δραστικά, ότι ο κίνδυνος της χώρας έχει περιοριστεί, ότι το ύψος των επιτοκίων καταθέσεων έχει αρχίσει να αποκλιμακώνεται ή ότι οι καταθέσεις έχουν αρχίσει να επιστρέφουν στα γκισέ των ελληνικών τραπεζών.

Και βέβαια πως τα επιτόκια χορηγήσεων στην Ελλάδα είναι πολλαπλάσια σε σύγκριση με το κόστος χρήματος μιας ανταγωνιστικής επιχείρησης στην Κεντρική και στη Βόρεια Ευρώπη.

Επί του παρόντος, βέβαια, οι τράπεζες δεν έχουν υποκύψει σε τέτοια αιτήματα, ωστόσο δεν αποκλείεται να δούμε κάτι τέτοιο μέσα στους επόμενους μήνες. Ήδη, άλλωστε, με τη βελτίωση του κλίματος, οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να ερευνούν μήπως καλύψουν μέρος του δανεισμού τους από τράπεζες του εξωτερικού έναντι χαμηλότερου κόστους.

Μειώσεις επιτοκίων, όμως, αλλά και πρόσθετη ρευστότητα ζητούν επίσης και οι εταιρείες που πλήττονται από την κρίση και βρίσκονται σε πορεία αναδιοργάνωσης. Οι εταιρείες αυτές όχι μόνο αιτούνται επιμήκυνση δανείων, αλλά επίσης πιέζουν:

Πρώτον, για πρόσθετη ρευστότητα, ώστε να χρηματοδοτηθεί η προσαρμογή τους σε μικρότερα μεγέθη.

Δεύτερον, χαμηλότερα επιτόκια, καθώς -όπως υποστηρίζουν- «το πρόγραμμα δεν βγαίνει με τίποτε».

Μέχρι σήμερα, στις περισσότερες περιπτώσεις, οι τράπεζες από τη μια πλευρά δίνουν παρατάσεις στις αποπληρωμές των παλαιότερων υποχρεώσεων, από την άλλη παρέχουν ρευστότητα με το σταγονόμετρο, απλώς για να μη διακόψουν άμεσα οι εταιρείες τη δραστηριότητά τους. Σε ό,τι δε αφορά τη μείωση των επιτοκίων, αρνούνται κατηγορηματικά.

Το όλο θέμα, ωστόσο, θα τεθεί επί τάπητος μέσα στους επόμενους μήνες, καθώς οι επίτροποι των τραπεζών πιέζουν για ρύθμιση των «εκκρεμοτήτων» τουλάχιστον στις εταιρείες με μεγάλα δανειακά ανοίγματα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι τράπεζες θα μπορούσαν να δεχτούν μειώσεις επιτοκίων, κάποιου είδους «κουρέματα», ή και κάποιες κεφαλαιοποιήσεις χρεών, ωστόσο κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως συμμετοχή των μετόχων (υπαρχόντων ή και νέων) σε αυξήσεις κεφαλαίου και υποβολή αξιόπιστων business plans.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v