Τράπεζες: Ζητούν…γλυκαντικό για ιδιώτες

Μείωση ως και 50% στη τιμή εξάσκησης των warrants ζητούν τώρα οι τραπεζίτες. Θέλουν να "ψαλιδιστεί" και το επιτόκιο στα CoCos. Τα οφέλη για τους επενδυτές. Η ζημιά με την οποία κινδυνεύει το ΤΧΣ.

Τράπεζες: Ζητούν…γλυκαντικό για ιδιώτες
Τροποποιήσεις στους όρους με τους οποίους θα διενεργηθεί η ανακεφαλαιοποίηση ετοιμάζονται να ζητήσουν από κυβέρνηση και τρόικα οι τράπεζες, επιδιώκοντας να βελτιώσουν τις συνθήκες για τη συμμετοχή των ιδιωτών και επομένως την επίτευξη της ελάχιστης συμμετοχής του 10%.

Η συζήτηση αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day, να πάρει επίσημο χαρακτήρα άμα την κατάθεση στην Τράπεζα της Ελλάδος των νέων, επικαιροποιημένων «Εκθέσεων σταθερότητας-business plans» μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου.

Μετά τις πρώτες διερευνητικές επαφές με ξένες τράπεζες, που θα μπορούσαν να αναλάβουν το ρόλο του αναδόχου για την κάλυψη της ελάχιστης συμμετοχής των ιδιωτών, καθίσταται σαφές σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη ότι απαιτούνται βελτιώσεις τόσο στο μέτωπο των warrants, όσο και σε αυτό των υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολογιών (CoCos).

«Οι συνθήκες, υπό τις οποίες θα διενεργηθεί η ανακεφαλαιοποίηση είναι χειρότερες απ αυτές που επικρατούσαν το Νοέμβριο, όταν εκδόθηκε η σχετική Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου», τονίζει στο Euro2day τραπεζικό στέλεχος. Και αυτό διότι, σύμφωνα με τον ίδιο, αρχικά οι τράπεζες «υποχρεώθηκαν» να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα επαναγοράς με το σύνολο των ελληνικών κρατικών ομολόγων και εν συνεχεία έχασαν και την πλήρη αναγνώριση του αναβαλλόμενου φόρου.

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι από τη μια να παραμένει υψηλό το ποσό των «τσουχτερών» σε επιτόκιο CoCos και από την άλλη να χαθεί το πολύτιμο, για την προσέλκυση επενδυτών, asset των ελληνικών κρατικών ομολόγων .

Οι ιδιώτες επενδυτές, προκειμένου να εξετάσουν την συμμετοχή τους στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και να εκτιμήσουν τις ενδεχόμενες αποδόσεις, θα σταθμίσουν αφενός το μέγεθος της ανακεφαλαιοποίησης που χρειάζεται κάθε τράπεζα και αφετέρου την ικανότητα της να παράξει, μέσω κερδών και απομόχλευσης, νέα κεφάλαια με τα οποία θα αποπληρώσει τα CoCos και τις υφιστάμενες προνομιούχες μετοχές.

Με δεδομένο, όμως, ότι οι περισσότερες εκ των συστημικών τραπεζών έχουν αρνητική καθαρή θέση αξιοσημείωτο μέρος των νέων κεφαλαίων θα κατευθυνθούν για την κάλυψη παλαιών ζημιών και όχι για να δουλέψουν και να παράξουν κέρδη και επομένως νέα κεφάλαια.

Επιπρόσθετα, η απώλεια των κρατικών ομολόγων στερεί από τις τράπεζες το πλεονέκτημα των μελλοντικών υπεραξιών, που θα μείωνε ή και θα αντιστάθμιζε πλήρως την ζημιά, την οποία καλείται να εγγράψει ο επενδυτής βάζοντας χρήμα σε τράπεζα με αρνητική καθαρή θέση.


Στο 50% της τιμής έκδοσης η τιμή διάθεσης

Για να αντιστραφεί η παραπάνω κατάσταση θα πρέπει σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη να…μοιρασθεί η παλαιά ζημιά μεταξύ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και των ιδιωτών. Και αυτό μπορεί να γίνει με την τροποποίηση της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου ως προς την τιμή εξάσκησης των warrants.

Με βάση τους υφιστάμενους όρους ανακεφαλαιοποίησης, οι ιδιώτες, που θα συμμετέχουν στις ΑΜΚ, θα αποκτήσουν δικαίωμα αγοράς για το σύνολο των μετοχών τις οποίες θα αποκτήσει το Τ.Χ.Σ. Αν για παράδειγμα, οι ιδιώτες καλύψουν την ελάχιστη συμμετοχή του 10% θα λάβουν για κάθε μια μετοχή εννέα παραστατικούς τίτλους (warrants), που τους επιτρέπει να αποκτήσουν ισάριθμες μετοχές από το Τ.Χ.Σ.

Η τιμή άσκησης του δικαιώματος αγοράς θα είναι η τιμή έκδοσης της μετοχής με ετήσιο επιτόκιο 3% πλέον περιθωρίου 1% το πρώτο έτος από την έκδοση του τίτλου, 2% για το δεύτερο έτος, 3% για το τρίτο, 4% για το τέταρτο και 5% για το υπόλοιπο διάστημα.

Οι τράπεζες ζητούν να αλλάξουν οι όροι για την τιμή μετατροπής των warrants και ειδικότερα να λαμβάνεται ως αφετηρία, όχι η τιμή έκδοσης, αλλά μια τιμή ως και 50% χαμηλότερη της τιμής έκδοσης.

Αν δηλαδή μια τράπεζα διενεργήσει ΑΜΚ στα 0,30 ευρώ και καλυφθεί το 10% από τους ιδιώτες τo κάθε warrant να εξασκείται σε τιμή που θα προσδιορίζεται ως εξής: 0,15 ευρώ συν 4% στο τέλος του πρώτου έτους, το οποίο θα ανεβαίνει στο 5% στο τέλος του δεύτερου έτους, και θα φθάνει στο 8% στο πέμπτο έτος.


Ζημιά ως και 13,75 δισ. ευρώ για το ΤΧΣ

Με τον τρόπο αυτό… επιδοτείται ο ιδιώτης να συμμετάσχει στις αυξήσεις καθώς αυξάνονται τα περιθώρια μελλοντικής απόδοσης.

Στον αντίποδα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, εφόσον γίνει αποδεκτό το αίτημα, ξεκινά με ζημιές από τα… αποδυτήρια, καθώς θα χάσει ως και το 50% των κεφαλαίων που θα βάλει στην ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών. Ήτοι ζημιά με το καλημέρα ως και 13,75 δισ. ευρώ αν οι κεφαλαιακές ανάγκες μείνουν στα 27,5 δισ. ευρώ.


Ζητούν και μείωση στο επιτόκιο των CoCos

Το δεύτερο αίτημα των τραπεζών αφορά στο επιτόκιο των CoCos, το οποίο ξεκινά από 7% και κλιμακώνεται στο 9,5% σε βάθος πενταετίας. Οι τραπεζίτες ζητούν, λοιπόν, το επιτόκιο να περιορισθεί στην περιοχή του 5-6%, καθώς είναι αποτρεπτικό με δεδομένες τις ζημιές που καταγράφουν οι τράπεζες από την «κακή» κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, κυρίως εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης των επισφαλειών.

Πηγές που εμπλέκονται στις κατ` αρχήν συζητήσεις αναφέρουν ότι «η τρόικα αντιλαμβάνεται την ανάγκη διάθεσης πιο ελκυστικών κινήτρων προς τους ιδιώτες επενδυτές, ωστόσο η κυβέρνηση, προς το παρόν, αντιμετωπίζει το θέμα με πολιτική αμηχανία εξαιτίας των πιθανών αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v