Ανακεφαλαιοποίηση με… δίχτυ ασφαλείας

Με το δυσμενές σενάριο υπολογίστηκαν οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών. "Μαξιλάρι" από αναβαλλόμενο και εξαγορές. Οι ζημίες του PSI, οι πρόσθετες προβλέψεις 16,78 δισ. και η εκτιμώμενη κερδοφορία 11,1 δισ. στην 3ετία.

Ανακεφαλαιοποίηση με… δίχτυ ασφαλείας
Με συντηρητικές εκτιμήσεις, που αφήνουν εκτός τόσο το μεγαλύτερο μέρος του αναβαλλόμενου φόρου, όσο και τις τυχόν ευεργετικές επιδράσεις από τις εξαγορές, υπολογίστηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδος οι κεφαλαιακές ανάγκες των εγχώριων τραπεζών, με αποτέλεσμα οι αναλυτές να εκτιμούν ότι τα πιστωτικά ιδρύματα θα διαθέτουν ικανό «μαξιλάρι» κεφαλαίων έως και το 2014.

Το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών για τον κλάδο ανέρχεται, σύμφωνα με την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, που έλαβε υπόψη της και το χειρότερο σενάριο της BlackRock, σε 40,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 27,5 δισ. αντιστοιχούν στις τέσσερις συστημικές τράπεζες (ΕΤΕ, Alpha, Eurobank και Πειραιώς).

Τα στοιχεία δεν έκρυβαν καμία έκπληξη καθώς, όπως έγραψε χθες το Euro2day, οι τράπεζες ανακοίνωσαν τις κεφαλαιακές τους ανάγκες, έχοντας ενημερωθεί ήδη από τον Νοέμβριο για τα αποτελέσματα της αξιολόγησης, που διενήργησε η Τράπεζα της Ελλάδος τους πρώτους μήνες του 2012, αλλά και των επικαιροποιημένων εκτιμήσεων, οι οποίες ακολούθησαν.

Η Τράπεζα της Ελλάδος, λαμβάνοντας ως σημείο εκκίνησης τα Κύρια Βασικά Ίδια Κεφάλαια Αναφοράς, τον Δεκέμβριο του 2011, υπολόγισε:

Α) Τις ζημίες από το PSI+ μετά την αφαίρεση των σχετικών προβλέψεων.

Β) Τις προβλέψεις για πρόσθετες επισφάλειες βάσει του ακραίου σεναρίου της BlackRock στην Ελλάδα και τη μεθοδολογία της EBA στο stress test του 2011 για τα δάνεια των θυγατρικών εξωτερικού.

Γ) Την εσωτερική δημιουργία κεφαλαίου, όπως προκύπτει από τη συντηρητική θεώρηση των βασικών στοιχείων λειτουργικής κερδοφορίας που προέβλεπαν τα υποβληθέντα από τις τράπεζες business plans για την τριετία 2012-14.

Δ) Τον στόχο για Κύρια Βασικά Ίδια Κεφάλαια των Τραπεζών πάνω από 10% το 2014, σύμφωνα με το βασικό σενάριο, ή πάνω από 7%, με βάση το δυσμενές.


Μαξιλάρι ασφαλείας από αναβαλλόμενο φόρο

Για κάθε τράπεζα, το σενάριο που οδηγούσε σε υψηλότερες κεφαλαιακές ανάγκες θεωρήθηκε δεσμευτικό. Οι συντηρητικές εκτιμήσεις χρησιμοποιήθηκαν στο σύνολο σχεδόν του υπολογισμού των κεφαλαιακών αναγκών, με αποτέλεσμα τα κεφάλαια 27,5 δισ. ευρώ που θα χρειαστούν οι συστημικές τράπεζες να εκτιμάται ότι θα τους εξασφαλίσουν ικανοποιητικό μαξιλάρι ασφαλείας έως το 2014.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο αναβαλλόμενος φόρος αναγνωρίστηκε μόνο στο 10% του Core Tier I και όχι στο σύνολό του, όπως επιτρέπει η προς ψήφιση διάταξη του νέου φορολογικού νομοσχεδίου. Επιπρόσθετα, δεν συνυπολογίζεται η τυχόν κεφαλαιακή υπερεπάρκεια από εξαγορές καλά ανακεφαλαιοποιημένων τραπεζών (Εμπορική, Γενική).

…και εξαγορές τραπεζών

Για παράδειγμα, η Εμπορική θα πουληθεί έναντι 1 ευρώ στην Alpha Bank με σταθμισμένο ενεργητικό πέριξ των 18 δισ. ευρώ και βασικά εποπτικά κεφάλαια ύψους 3,4 δισ. ευρώ. Δηλαδή με Core Tier I 19%. H κεφαλαιακή υπερεπάρκεια της Εμπορικής δεν συνυπολογίστηκε στον προσδιορισμό των κεφαλαιακών αναγκών της Alpha Bank (4,57 δισ. ευρώ).

Το αν συνυπολογιστεί μετά και την τυπική ολοκλήρωση της εξαγοράς της Εμπορικής, που αναμένεται εντός του β΄ μισού του Ιανουαρίου, δεν έχει προς το παρόν καταστεί απολύτως σαφές.

Τόσο η ενδεχόμενη αναγνώριση, και εποπτικά, μεγαλύτερου μέρους του αναβαλλόμενου φόρου, όσο και η κεφαλαιακή υπερεπάρκεια που προσφέρουν στην Alpha και στην Πειραιώς οι εξαγορές της Εμπορικής και της Γενικής θα βελτιώσουν έτι περαιτέρω τους κεφαλαιακούς τους δείκτες σε ενοποιημένη βάση.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι αν συνυπολογιστούν και οι παραπάνω παράμετροι τον Ιούνιο του 2013 κάποιες ελληνικές τράπεζες θα διαθέτουν Core Tier I πιθανώς υψηλότερο και του 12%, εξασφαλίζοντας κεφαλαιακό μαξιλάρι που θα τους επιτρέψει να χειριστούν τις δυσκολίες της διετίας 2013-14, αλλά θα τους προσφέρει και μεγαλύτερη ευχέρεια χρηματοδοτήσεων.


Οι ζημίες από το PSI

Οι εγχώριες τράπεζες συμμετείχαν στο PSI+ με ελληνικά κρατικά ομόλογα και δάνεια ύψους 48,6 δισ. ευρώ και κατέγραψαν κατά μέσο όρο ζημία που αντιστοιχεί στο 78% της ονομαστικής αξίας των παλαιών ομολόγων. Η συνολική ζημία ανήλθε σε 37,7 δισ. ευρώ, από τα οποία, όμως, πρέπει να αφαιρεθούν προβλέψεις 5,8 δισ. ευρώ που είχαν σχηματιστεί τον Ιούνιο του 2011.
 
Για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες η ζημία από το PSI ανήλθε στα 28,21 δισ. ευρώ, ενώ αν αφαιρεθούν οι σχετικές προβλέψεις, ύψους 4,15 δισ. ευρώ, η ζημία που συνυπολογίζεται στον προσδιορισμό των κεφαλαιακών αναγκών διαμορφώνεται στα 24,06 δισ. ευρώ


Πρόσθετες προβλέψεις 16,78 δισ. ευρώ

Οι πρόσθετες προβλέψεις που πρέπει να σχηματίσουν η ΕΤΕ, η Eurobank, η Alpha και η Πειραιώς στην τριετία για αναμενόμενες ζημίες πιστωτικού κινδύνου ανέρχονται σε 16,78 δισ. ευρώ. Και αυτό γιατί το σύνολο των αναμενόμενων ζημιών εκτιμάται με βάση και το ακραίο σενάριο της BlackRock ότι θα ανέλθει σε 31,36 δισ. ευρώ, αλλά έχουν ήδη σωρευτικές προβλέψεις ύψους 14,58 δισ. ευρώ.


…αλλά με λειτουργική κερδοφορία 11,1 δισ. ευρώ

Το μεγαλύτερο μέρος των πρόσθετων προβλέψεων μπορεί να καλυφθεί από λειτουργική κερδοφορία, που με βάση τη συντηρητική θεώρηση από την ΤτΕ των εκτιμήσεων των business plans των τραπεζών θα ανέλθει για τις τέσσερις συστημικές στα 11,1 δισ. ευρώ στην τριετία 2011-14. Αυτό σημαίνει ότι ο λογαριασμός της ανακεφαλαιοποίησης αυξάνεται λόγω επισφαλειών μόλις κατά 3,5 δισ. ευρώ για την τετράδα αυτή.

Για τις μη συστημικές τράπεζες οι αναμενόμενες ζημίες πιστωτικού κινδύνου ανέρχονται σε 15,47 δισ. ευρώ και οι ήδη σχηματισμένες προβλέψεις σε 10,14 δισ. Με βάση όμως τη συντηρητική θεώρηση από την ΤτΕ των εκτιμήσεων των business plans των τραπεζών, οι μη συστημικές θα έχουν αθροιστικά την τριετία 2011-14 λειτουργική κερδοφορία χαμηλότερη των 300 εκατ. ευρώ!


BlackRock: Στα 34,8 δισ. οι πιθανές ζημίες στην τριετία

Όπως αναφέρεται στην έκθεση της ΤτΕ, η BlackRock διερεύνησε δάνεια συνολικού ύψους 203,108 δισ. ευρώ, εκ των οποίων καταναλωτικά 28,876 δισ., ενυπόθηκα στεγαστικά αξίας 67,92 δισ. και εταιρικά δάνεια ύψους 106,318 δισ. ευρώ.

Με βάση το ακραίο σενάριο της BlackRock, οι προβλέψεις για πιστωτικές ζημίες για τις τράπεζες στην τριετία ανέρχονται στα 34,8 δισ. ευρώ (στο 17,1% των συνολικών χαρτοφυλακίων), το μεγαλύτερο μέρος (22 δισ.) των οποίων προέρχεται από τα χαρτοφυλάκια εταιρικών δανείων.

Η BlackRock εκτιμά πιστωτικές ζημίες στην τριετία ύψους 6,28 δισ. από τα στεγαστικά και 6,4 δισ. από τα καταναλωτικά δάνεια.

Με βάση το ήπιο σενάριο, οι ζημίες περιορίζονται στα 26,5 δισ. ευρώ ή στο 13,1% των συνολικών δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών. Σημειώνεται ότι στις εκτιμήσεις της η BlackRock δεν λαμβάνει υπόψη της τις ήδη διενεργηθείσες προβλέψεις των τραπεζών για επισφάλειες.





*Αναλυτικά η επισκόπηση για την ανακεφαλαιοποίηση και αναδιάταξη του ελληνικού τραπεζικού τομέα στα ελληνικά, καθώς και ολόκληρη η έκθεση στα αγγλικά δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".


**To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v