Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φορολογικό: Μπαλώματα της τελευταίας στιγμής

Μόλις 5 ημέρες διαθέτει η συγκυβέρνηση για να (ξανά)μοιράσει τον προκαθορισμένο λογαριασμό των τριών δισ. Η μνημειώδης προχειρότητα, οι κομματικές γραμμές και το μπλοκάκι της τρόικας. Ποιοι θα πληρώσουν το μάρμαρο.

Φορολογικό: Μπαλώματα της τελευταίας στιγμής
Πίσω από το ρολόι κατάφερε να τρέχει για μία ακόμα φορά η συγκυβέρνηση.

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την κατάθεση του φορολογικού νομοσχεδίου την ερχόμενη Τρίτη με ρυθμίσεις οι οποίες θα φέρουν έσοδα της τάξης των 3 δισ. ευρώ. Αυτό άλλωστε είναι προαπαιτούμενο για τη δόση. Την ίδια στιγμή, όμως, η τρικομματική κυβέρνηση εμφανίζεται με τρεις γραμμές σε αρκετές φοροαλλαγές.

Το ΠΑΣΟΚ εισηγείται να μείνει η κλίμακα φορολογίας εισοδήματος ως έχει, η ΔΗΜΑΡ προτείνει μία κλίμακα φορολόγησης όλων των εισοδημάτων ανεξαρτήτως προέλευσης και το υπουργείο Οικονομικών τρέχει και δεν φτάνει να καλύψει την προχειρότητα των τελευταίων ημερών, τα επικοινωνιακά λάθη και την απόσταση μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων. Στόχος να κλείσει ένα μίνι νομοσχέδιο στο οποίο θα αποτυπώνονται μόνο οι αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων. Όλα τα άλλα πάνε για αργότερα, για να μελετηθούν σοβαρά…

Παράλληλα, παίζει τα ρέστα του με παρεμβάσεις του παρά πέντε, που στόχο έχουν να αναδείξουν την κυβερνητική ευαισθησία έναντι των οικογενειών και των μισθωτών - συνταξιούχων, που συνήθως πληρώνουν το μάρμαρο.

Σε αυτό το πλαίσιο, η πρόταση αύξησης του τέλους επιτηδεύματος βγαίνει στο προσκήνιο, για να μπει στο παρασκήνιο η γκάφα με τα οικογενειακά επιδόματα, που οδήγησε σκληρούς χαρακτηρισμούς περί «Ηρωδείου λογικής» από στελέχη του ΠΑΣΟΚ όπως και η έμπνευση του συντελεστή 45% στα 26.000 ευρώ εισόδημα μισθωτών και συνταξιούχων, που έδωσε λαβές για κριτική στη στάση της κυβέρνησης απέναντι στη μεσαία τάξη.

Μάλιστα, η επιλογή επιβάρυνσης των ελευθέρων επαγγελματιών, που ούτε λίγο ούτε πολύ, με τις επιλογές αλλαγών στη φορολογία τους, έχουν συλλήβδην ταυτιστεί με τους φοροφυγάδες, χωρίς να γίνεται ακόμα τίποτα για την αποκάλυψη της φοροδιαφυγής, έχει έντονα συμβολικό χαρακτήρα: παίρνουμε από αυτούς που κλέβουν και δίνουμε στις οικογένειες και σε μισθωτούς - συνταξιούχους.

Τα σενάρια που τρέχουν οι συνεργάτες του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, ο οποίος φέρεται να παίρνει το πάνω χέρι έναντι του υφυπουργού Γ. Μαυραγάνη, στον οποίο μάλιστα κυβερνητικά στελέχη πιστώνουν καθυστερήσεις και λανθασμένους χειρισμούς, προβλέπουν κλιμακωτή αύξηση του τέλους επιτηδεύματος.

Όπως έγραψε χθες το Euro2day, η αύξηση του τέλους επιτηδεύματος ήταν μία από τις τρεις εναλλακτικές προτάσεις (μαζί με την αύξηση του φόρου τόκων καταθέσεων και την αύξηση του ενιαίου φόρου ακινήτων για μεγάλη περιουσία) για τη χρηματοδότηση «γλυκαντικών» για τρίτεκνους και μισθωτούς - συνταξιούχους.

Τα σενάρια προβλέπουν αύξηση του τέλους επιτηδεύματος των 500 ευρώ σήμερα (300 ευρώ για επιτηδευματίες σε περιοχές με πληθυσμό κάτω των 20.000 κατοίκων και έξτρα 300 για κάθε υποκατάστημα) στα 550 ή ακόμα και τα 650 ευρώ για τους «μικρούς».
 
Για τις μεγάλες επιχειρήσεις, το τέλος επιτηδεύματος δεν αποκλείεται να αυξηθεί ακόμα και στα 1.000 ευρώ.

Παρότι οι προτάσεις αυτές δεν αναμένεται να προκαλέσουν ενστάσεις των κυβερνητικών εταίρων, και πάλι γεννάται ένα ζήτημα που έχει να κάνει με κατ' ουσίαν μισθωτούς, οι οποίοι αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών και επιβαρύνονται με τέλος επιτηδεύματος.

Η αύξηση του τέλους σχεδιάζεται να χρηματοδοτήσει παρεμβάσεις που αφορούν: 

* Αυξήσεις του επιδόματος που θα χορηγείται σε τρίτεκνους και πολύτεκνους μετά την ομοβροντία αντιδράσεων που προκάλεσαν οι αρχικοί σχεδιασμοί τόσο από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ όσο και από την ίδια τη Ν.Δ.

Σύμφωνα με τις αρχικές προτάσεις, επιβαρύνσεις προέκυπταν ακόμα και για οικογένειες με τρία παιδιά και εισοδήματα κάτω των 10.000 ευρώ. Ενδεικτικό είναι ότι τρίτεκνος με οικογενειακό εισόδημα 10.000 ευρώ είχε ετήσια επιβάρυνση 174 ευρώ, ενώ στα 12.000 ευρώ οικογενειακό εισόδημα, η αντικατάσταση του πρόσθετου αφορολογήτου από επίδομα οδηγούσε σε επιβαρύνσεις 1.174 ευρώ ή σε απώλειες ενός μηνιαίου μισθού. 

* Βελτιώσεις της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος για μισθωτούς και συνταξιούχους.

Εξετάζεται το ενδεχόμενο ο ανώτατος συντελεστής 45% να επιβάλλεται τελικά σε υψηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια, έναντι των 48.000 ευρώ που προβλέπουν οι τελευταίοι σχεδιασμοί μετά την απόσυρση της πρότασης βόμβα για συντελεστή 45% για εισοδήματα άνω των 26.000 ευρώ.


***To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v