Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς η Γερμανία «ανατίναξε» το Eurogroup

Το παρασκήνιο από το Eurogroup της Τρίτης και οι παράλογες αξιώσεις της Γερμανίας. Οι μυστικές προπαρασκευαστικές συναντήσεις και το ναυάγιο. Ποια ορόσημα δέχτηκε το ΔΝΤ. Ενδεχόμενο «σπασίματος» της δόσης.

Πώς η Γερμανία «ανατίναξε» το Eurogroup
Ξαφνικά, η κυρία Μέρκελ τα γύρισε. Το παρασκήνιο πίσω από την ασυμφωνία των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης είναι πλούσιο. Η συνεδρίαση ήταν θυελλώδης και ακούστηκαν πολλές βαριές κουβέντες.

Τι έγινε και το κλίμα άλλαξε μέσα σε εικοσιτέσσερις ώρες;

Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές, το πρωί της Δευτέρας, όταν οι υπουργοί οικονομικών της Γερμανίας της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας συναντήθηκαν μυστικά στο Παρίσι, συμφώνησαν σε όλες τις λεπτομέρειες της συνδυαστικής πρότασης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και το κενό της χρηματοδότησης.

Η πρόταση δόθηκε σε όλους τους υπουργούς οικονομικών της ευρωζώνης το βράδυ της Δευτέρας σε 15σέλιδη πρόταση του προεδρείου του eurogroup. Ακόμα και η Φινλανδία, η Ολλανδία και η Αυστρία πείστηκαν ότι την Τρίτη έπρεπε να δοθεί λύση.

Είχε ήδη βρεθεί φόρμουλα και με το ΔΝΤ, που δέχθηκε τη μεταβατική πρόταση μέχρι το 2016, χρονικό σημείο όπου θα επανεξεταζόταν το χρέος και η δυνατότητα κουρέματος του επίσημου τομέα. Το ΔΝΤ δέχθηκε τελικά και το 2022 ως ορίζοντα για τη μείωση του χρέους στο 120% του ΑΕΠ.

Το απόγευμα της Tρίτης όμως, και αμέσως μόλις ξεκίνησε η έκτακτη συνεδρίαση του eurogroup, o Β. Σόιμπλε ενημέρωσε τους εμβρόντητους εταίρους του ότι η Γερμανία τελικά δεν συμφωνεί με συγκεκριμένους όρους της μεταβατικής πρότασης, που σημειωτέον είχε συντάξει ο ίδιος ο Γερμανός υπουργός οικονομικών!

Ακολούθησε πανδαιμόνιο. Ο Β. Σόιμπλε αντάλλαξε βαριά λόγια με τον κ. Γιούνκερ, για να «ομολογήσει» τελικά ότι δέχθηκε τηλεφώνημα από την καγκελάριο Μέρκελ, η οποία απαίτησε η Γερμανία να μη μειώσει τα επιτόκια στα διμερή δάνεια που χορήγησε στην Ελλάδα τόσο χαμηλά όσο οι υπόλοιπες χώρες! Με τη λογική ότι «εμείς πληρώνουμε τα περισσότερα» η Α. Μέρκελ ζήτησε προνομιακή μεταχείριση.

Το αίτημα απορρίφθηκε από τους άλλους υπουργούς οικονομικών, οι οποίοι εναντιώθηκαν και στην εναλλακτική που προέταξε η καγκελάριος για αύξηση των εγγυήσεων του EFSF.

Kάπου στις 11 το βράδυ, ώρα Βρυξελλών, και αφού διαπιστώθηκε το ναυάγιο, ο κ. Γιούνκερ πρότεινε να λήξει η συνεδρίαση ώστε οι χώρες να έχουν μία εβδομάδα κενό για να τα βρουν.

Η πρόταση δεν έγινε δεκτή γιατί ο Β. Σόιμπλε υποστήριξε ότι «εάν μπούμε σε ένα δωμάτιο, εγώ, ο κ. Ρεν, η κ. Λαγκάρντ, ο κ. Ντράγκι και ο κ. Γιούνκερ θα βρούμε λύση μέσα σε μισή ώρα». Λύση, όμως, δεν βρέθηκε…

Μάλιστα οι πληροφορίες του euro2day, αναφέρουν ότι την οργή Σόιμπλε πλήρωσε ο επικεφαλής του EuroWorking Group, Τομάς Βύζε, η ομάδα του οποίου αργούσε να παραδώσει τους υπολογισμούς που συνόδευαν την κάθε πρόταση που προέκυπτε.

Κάποια στιγμή, στην προσπάθεια να «πολιτικοποιηθεί» η συζήτηση, οι υπουργοί οικονομικών έδιωξαν από την αίθουσα όλους τους βοηθούς τους και έμειναν να συζητούν μόνοι. Ούτε τότε βρέθηκε λύση.

Ετσι οδηγηθήκαμε στο φιάσκο να τελειώσει η συζήτηση στις 5.30 το πρωί, χωρίς να γίνει η καθιερωμένη συνέντευξη τύπου. Αντί αυτής μοιράστηκε ένα μικρό κοινό ανακοινωθέν.

Ευρωπαίος αξιωματούχος μας μετέφερε ότι, για αδιευκρίνιστους λόγους, ο Β. Σόιμπλε απαίτησε να μην μπει συγκεκριμένη ημερομηνία για την απόφαση εκταμίευσης της επόμενης δόσης. Οπως και έγινε. Τώρα μάλιστα οι Γερμανοί τα γυρίζουν για τη δόση μαμούθ 44 δισ. ευρώ και δείχνουν να προτιμούν τμηματικές αποδεσμεύσεις!

Οι εξελίξεις θορύβησαν ιδιαίτερα το Μαξίμου και ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια του eurogroup ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επικοινώνησε δύο φορές τηλεφωνικά με τον κ. Γιούνκερ προκειμένου να ενημερωθεί για τις διαφωνίες.

Όπως όλα δείχνουν, όμως, η Γερμανία δεν φαίνεται διατεθειμένη να υπαναχωρήσει στις απαιτήσεις της μέχρι τη Δευτέρα. Έτσι το βάρος των πιέσεων μεταφέρεται στη Σύνοδο Κορυφής των αρχηγών κρατών της Ε.Ε. Οι μετριοπαθείς ηγέτες ετοιμάζονται να στριμώξουν την Α. Μέρκελ, ώστε η νέα συνεδρίαση του eurogroup τη Δευτέρα να έχει αποτέλεσμα.

Ανάλογες πιέσεις αναμένεται να ασκήσει και ο Α. Σαμαράς με στόχο πολιτική απόφαση για εκταμίευση της δόσης.

* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v