Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μυστικά ραντεβού και... αντικρουόμενες δηλώσεις!

Ολοκληρώθηκε στο Παρίσι η συνάντηση των τεσσάρων ισχυρών ΥΠΟΙΚ για λύση αλά γερμανικά. Προσγειώνει τις προσδοκίες για το Eurogroup η Γερμανία. Πιέζει το ΔΝΤ. Ποιες επιλογές εξετάζονται. (upd)

Μυστικά ραντεβού και... αντικρουόμενες δηλώσεις!
Στο Παρίσι πραγματοποιήθηκε τελικά, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του euro2day, η συνάντηση των τεσσάρων υπουργών οικονομικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας με στόχο την "κοινή γραμμή" ως προς την Ελλάδα στο αυριανό κρίσιμο eurogroup.

Παρά το γεγονός ότι έγιναν ερωτήσεις περί της συνάντησης τόσο στο γραφείο του Γάλλου υπουργού οικονομικών Π. Μοσκοβισί όσο και στο briefing από τον εκπρόσωπο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κανείς δεν θέλησε να σχολιάσει τη συνάντηση, χωρίς ωστόσο να τη διαψεύσει.

Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου οικονομικών επιχείρησε να προσγειώσει τις προσδοκίες για τελική λύση στο αυριανό κρίσιμο eurogroup, τονίζοντας ότι δεν αναμένονται οριστικές αποφάσεις για την Ελλάδα, ενώ αντίστοιχες δηλώσεις έκανε και ο Ολλανδός υπουργός οικονομικών.  Η ελληνική πλευρά ελπίζει να καταλήξουν οι ευρωπαίοι στο χρονοδιάγραμμα εκταμίευση προκειμένου στο επόμενο eurogroup να βγει "λευκός καπνός".

Ωστόσο, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία θα παρευρεθεί στο eurogroup της Τρίτης, εμφανίζεται αποφασισμένη να προτείνει οριστική λύση για την Ελλάδα, παίζοντας το χαρτί της διαχειρισιμότητας του χρέους.

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, τάχθηκε εναντίον ενός νέου κουρέματος αλλά και της πιθανής μείωσης των επιτοκίων, ενώ εκτίμησε ότι η Ελλάδα θα πληρώσει κανονικά τα δάνεια του ESM.   

Νωρίτερα, το euro2day μετέδιδε:

Σε μια συνάντηση σήμερα, που προς το παρόν δεν έχει ανακοινωθεί, θα επιχειρήσει η Γερμανία να επιβάλει μια «συνδυαστική» πρόταση για τη διαχειρισιμότητα του ελληνικού χρέους.

Όπως πληροφορήθηκε το euro2day, οι υπουργοί οικονομικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας θα συναντηθούν σήμερα κεκλεισμένων των θυρών με στόχο να τελειοποιήσουν την πρόταση για αναδιάρθρωση του χρέους, η οποία θα κατατεθεί αύριο στο eurogroup.

Στη συνάντηση έχει προσκληθεί και ο πρόεδρος του eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος αρνήθηκε να συμμετάσχει καθώς η ιδιότητά του δεν του επιτρέπει να δείχνει ότι υιοθετεί προτάσεις πριν αυτές κατατεθούν στο σύνολο των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης.

Έχει προσκληθεί επίσης και η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρ. Λαγκάρντ, η οποία επιστρέφει εσπευσμένα από την περιοδεία της στην Ασία, όμως έχει διαμηνύσει ότι για να παρευρεθεί θα πρέπει να εισακουστούν οι απόψεις του ταμείου ότι το ελληνικό χρέος δεν θα είναι μακροπρόθεσμα διαχειρίσιμο εάν δεν υπάρξει κάποιου είδους κούρεμα.

Ο στόχος του Γερμανού υπουργού οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι να περάσει από τη Γαλλία, την Ισπανία και την Ιταλία η λύση που προωθεί καθώς οι τρεις έχουν διαμηνύσει ότι οι αποφάσεις θα πρέπει να είναι πειστικές για τις αγορές ώστε να ανακοπεί οποιοδήποτε σφυροκόπημα στα ομόλογά τους.

Βεβαίως, ο λεγόμενος μετριοπαθής άξονας με ηγέτιδα τη Γαλλία, στην οποία η Αθήνα έχει εναποθέσει πολλές ελπίδες, δεν φαίνεται να προχωρά. Μετά τη σκόπιμη διαρροή περί έκθεσης που έχει ζητήσει το γερμανικό ΥΠΟΙΚ από τους Γερμανούς «σοφούς» για την κατάσταση της γαλλικής οικονομίας και δημοσιεύματα όπως του Economist για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, το Παρίσι ενέδωσε και είπε «ναι σε όλα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γάλλος υπουργός οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, έδειξε να ασπάζεται τις γερμανικές απόψεις για την Ελλάδα στο προηγούμενο eurogroup και ως αντάλλαγμα πήρε τη δέσμευση ότι η έκθεση για τη γαλλική οικονομία θα μπει στο συρτάρι του Β. Σόιμπλε. Όπως κι έγινε.

Με αυτόν τον τρόπο, η Α. Μέρκελ πέρασε στην επίθεση εν όψει και της συνόδου κορυφής της Πέμπτης, διαμηνύοντας ότι δεν θα δεχθεί ούτε πιέσεις, ούτε ανταρσίες. Και παρά τη δυσφορία που διέρρευσε από το Παρίσι για τους γερμανικούς χειρισμούς, ο Φρ. Ολάντ δεν έχει δείξει ότι θα αντιδράσει τραβώντας το σχοινί.

Σημειώνεται πως η Γερμανία επεξεργάζεται μια μέση λύση που θα φτάνει μέχρι το 2014, αμέσως μετά δηλαδή τις εκλογές στη χώρα. Περιλαμβάνει κοκτέιλ μέτρων για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού (όπως μείωση επιτοκίων για τα δάνεια που πήρε η χώρα, επιστροφή των κερδών που αποκόμισαν η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες από τους ελληνικούς τίτλους), αλλά όχι «κούρεμα» του χρέους. Ήδη χθες το στέλεχος της ΕΚΤ Γ. Άσμουσεν σημείωσε ότι την Τετάρτη θα ολοκληρωθεί το σχέδιο για τη χρηματοδότηση ως το 2014, όμως θα χρειαστεί ένα νέο πρόγραμμα καθώς η χώρα δεν θα βγει στις αγορές το 2015 και το 2016.

Κυβερνητικές πηγές, πάντως, θεωρούσαν ότι η λύση για την Ελλάδα θα περιλαμβάνει τη μετάθεση για αρκετά χρόνια της πληρωμής λήξεων ομολόγων αλλά και τη σημαντική μείωση των επιτοκίων.

Δεν κλείδωσε το έτος «στόχος»

Όπως ανέφερε υψηλά ιστάμενος αξιωματούχος της Ε.Ε., η παράταση στον χρόνο προσαρμογής του χρέους στο 120% του ΑΕΠ για το 2022 από το 2020 κάθε άλλο παρά σίγουρη θεωρείται.

Ο Ζ.Κλ. Γιούνκερ επιχείρησε μεν να αιφνιδιάσει την Κρ. Λαγκάρντ θέτοντας το ζήτημα στη συνέντευξη τύπου της περασμένης Δευτέρας, όμως, όπως πληροφορούμαστε, η κίνηση «έγινε για να σημειωθεί κάποια πρόοδος έστω και μέσω δημόσιας πίεσης».

Η Κρ. Λαγκάρντ, όμως, επιμένει να κρατά κλειστά τα χαρτιά της, αλλά το περιβάλλον της αναφέρει ότι αν δεχθεί το 2022 χωρίς κάποιου είδους κούρεμα τότε θα πληγεί η αξιοπιστία της και θα τεθεί εν αμφιβόλω η δύναμή της ως επικεφαλής του ΔΝΤ. Η ίδια έσπευσε για άλλη μία φορά να δηλώσει στο πρακτορείο Reuters πως θέλει καθαρή λύση για τη χώρα.

Σήμερα λοιπόν θα επιχειρηθεί να γίνει μια πρόοδος στη συζήτηση για την αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους και να αποφασιστεί ένα χρονοδιάγραμμα για το πότε θα εκταμιευθούν οι τρεις δόσεις που εκκρεμούν.

Βεβαίως, πολλά θα εξαρτηθούν και από τις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία σήμερα και αύριο θα επιχειρήσει να κλείσει όλα τα ανοιχτά θέματα και τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου για τις προαπαιτούμενες δράσεις.

Η Αθήνα βέβαια έχει και την ανησυχία για τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της συγκυβέρνησης όταν θα κληθεί να εξηγήσει την αυξημένη εποπτεία ανάλογα με τον τρόπο με τον οποίο θα δαπανώνται τα κονδύλια και τις αυτοματοποιημένες ποινές οι οποίες θα ενεργοποιούνται όταν θα ξεφεύγουμε από τους στόχους.

Και μπορεί να έχει αποφευχθεί ο ειδικός λογαριασμός που θα τηρείται στο εξωτερικό, όμως η Γερμανία επιχειρεί να επιβάλει την αυξημένη εποπτεία του EFSF στον υφιστάμενο ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v