Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fitch: Η ψήφιση των μέτρων μείωσε το ρίσκο Grexit

Η έγκριση των μέτρων λιτότητας από τη Βουλή μειώνει βραχυπρόθεσμα το ρίσκο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Απαιτείται περαιτέρω ελάφρυνση χρέους για να καταστεί βιώσιμο και το βάρος πέφτει στον επίσημο τομέα, λέει η Fitch.

Fitch: Η ψήφιση των μέτρων μείωσε το ρίσκο Grexit
Η έγκριση των μέτρων λιτότητας από τη Βουλή μειώνει βραχυπρόθεσμα το ρίσκο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, αλλά απαιτείται περισσότερη ελάφρυνση χρέους για να καταστεί βιώσιμο και το βάρος πέφτει στον επίσημο τομέα, τονίζει η Fitch.

Ο οίκος υπογραμμίζει ότι μόνο ένας συνδυασμός μείωσης των επιτοκίων στα δάνεια από την ευρωζώνη, η παράδοση από την ΕΚΤ των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα και η μετακύλιση του κόστους ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών στον ESM θα μπορούσαν να διασφαλίσουν τη διατηρησιμότητα του χρέους

Μετά το ελληνικό PSI τον Απρίλιο, το 70% του ελληνικού χρέους βρίσκεται στην κατοχή του επίσημου τομέα, οπότε λίγα μπορούν να κερδηθούν από μεγαλύτερο κούρεμα των ιδιωτών, αναφέρει η Fitch.

Όπως σημειώνει, τα νέα μέτρα λιτότητας λογικά θα δώσουν τη δυνατότητα στην Ελλάδα να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους του προγράμματος και θα επιτρέψουν την εκταμίευση της πολυαναμενόμενης δόσης. 

Ωστόσο, η Fitch υπογραμμίζει ότι υπάρχουν σημαντικά πολιτικά και εκτελεστικά ρίσκα λόγω και των κοινωνικών αναταραχών, ενώ αμφισβητεί το ενδεχόμενο ανάκαμψης της οικονομίας εν όψει δύο ακόμη ετών λιτότητας.

Ο οίκος θεωρεί ότι το eurogroup θα εγκρίνει την παράταση του προγράμματος κατά δύο χρόνια, έως το 2016, γεγονός που θα μπορούσε να μετριάσει τις οικονομικές επιπτώσεις της λιτότητας, όμως αυτό αυξάνει και τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας την περίοδο 2013-2016 κατά 22 δισ. ευρώ.

Πώς θα υποχωρήσει το ελληνικό χρέος

Σε σχέση με το χρέος, η Fitch προβλέπει ότι θα φτάσει στο ανώτατο επίπεδο το 2014-2015, στο 192% του ΑΕΠ (έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για ανώτατο επίπεδο 170% το 2013), και δύσκολα θα υποχωρήσει κάτω από το 150% του ΑΕΠ έως το 2020. Εξ ου και η αξιολόγηση της Ελλάδας με CCC, που αντανακλά την πιθανότητα χρεοκοπίας.

Όπως αναφέρει, απαιτείται περαιτέρω "ανακούφιση" χρέους για να τεθεί σε πειστικό πτωτικό κανάλι τη στιγμή που φαίνεται πως η ΕΚΤ δεν θα συμφωνήσει για "κούρεμα" στα ελληνικά ομόλογα που διαθέτει και η ευρωζώνη δύσκολα θα δεχτεί διαγραφή ελληνικού χρέους και νέα χρηματοδότηση. 

Μια μείωση των επιτοκίων κατά 70 μ.β., όπως γράφεται, θα έχει ήπιες επιπτώσεις και δεν θα έχει μεγάλη διαφορά στη μακροπρόθεσμη δυναμική του χρέους. Η εγκατάλειψη από την ΕΚΤ των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα, σε συνδυασμό με μειώσεις επιτοκίων, θα βοηθούσε περισσότερο αν και το χρέος, με βάση τους υπολογισμούς της Fitch, δύσκολα θα υποχωρούσε περισσότερο από 140% του ΑΕΠ το 2020. 

Ωστόσο, εάν συνοδευόταν από ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών απευθείας από τον ESM -κάτι που συναντά πολιτικές αντιστάσεις- θα έκλεινε το χρηματοδοτικό κενό της περιόδου 2013-2016 και ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ θα υποχωρούσε περίπου στο 112% το 2020.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v