Μνημόνιο 3: Αυτός είναι ο λογαριασμός

Επί δικαίoυς και αδίκους το πακέτο με αντίτιμο τη δόση. Ποιοι και πόσα χάνουν σε μισθούς, συντάξεις, δώρα και δικαιώματα. Κρυφές παγίδες και νέοι φόροι. "Ημιτελής" η κατάργηση του ΚΒΣ. "Φορτωνόμαστε" μέτρα μέχρι το... 2016.

Μνημόνιο 3: Αυτός είναι ο λογαριασμός
Πανάκριβα καλούνται να πληρώσουν τα δανεικά των 31,5 δισ. ευρώ μισθωτοί, συνταξιούχοι, ασφαλισμένοι και εργαζόμενοι.

Το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή περιλαμβάνει όλα εκείνα τα σκληρά μέτρα τα οποία ζυμώνονταν τους τελευταίους τρεις μήνες και πλέον κρίνουν τη συνοχή της κυβέρνησης, την εκταμίευση της επόμενης δόσης, αλλά και τις κρίσιμες αποφάσεις που έπονται για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, η οποία είναι πια φανερό ότι δεν μπορεί να εξασφαλιστεί χωρίς κάποια μορφής αναδιάρθρωση.

Το διαβατήριο για την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας στην ευρωζώνη αφορά την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια, την κατάργηση των δώρων για τους δημοσίους υπαλλήλους αλλά και για όλους τους συνταξιούχους, το ψαλίδι στα εφάπαξ, νέες ανατροπές στα εργασιακά και μαχαίρι στις συντάξεις όπου για τον ιδιωτικό τομέα φτάνει ακόμα και το 15%.

Ταυτόχρονα, επιβάλλονται σαρωτικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Για το κράτος προβλέπονται απομακρύνσεις 2.000 υπαλλήλων φέτος και αλλαγές στο σύστημα των μετατάξεων. Για τον ιδιωτικό τομέα, νέος τρόπος υπολογισμού του μισθού, μείωση του χρόνου προειδοποίησης για απόλυση αλλά και μικρότερες αποζημιώσεις για όσους έχουν πάνω από 16 χρόνια στον ίδιο εργοδότη και υψηλές αποδοχές.

Το παζλ συμπληρώνουν αλλαγές σε δεκάδες επαγγέλματα, ευκολότερες αποκρατικοποιήσεις, μέτρα για τον χώρο της ενέργειας αλλά και ρυθμίσεις για τις τράπεζες. Τα χειρότερα έπονται καθώς αναπόσπαστο μέρος του πολυνομοσχεδίου είναι το Μακροπρόθεσμο Πρόγραμμα των 18,9 δισ. ευρώ.


ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ

• Βουλευτές και δήμαρχοι. Με καταφανή την προσπάθεια να φανεί ότι το νοικοκύρεμα ξεκινά από τους βουλευτές και τους αιρετούς, η πρώτη δημοσιονομική παρέμβαση που καταγράφεται στο πολυνομοσχέδιο προβλέπει ότι καταργούνται από την επομένη της έναρξης ισχύος του νόμου οι συντάξεις που είχαν καθιερωθεί με νόμο του 1924 και τις οποίες δικαιούνταν όσοι είχαν διατελέσει δήμαρχοι για οκτώ χρόνια, ή πρόεδροι και αντιπρόεδροι κυβερνήσεων που είχαν λάβει ψήφο εμπιστοσύνης για τουλάχιστον έξι μήνες, ή βουλευτές για τέσσερα χρόνια.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, νόμοι που είχαν ψηφιστεί μεταβίβαζαν τις συντάξεις αυτές στις οικογένειες των «δικαιούχων» στην περίπτωση όπου αυτοί αποδημούσαν εις Κύριον...

Όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Αυξάνεται από την 1η-1-2013 το κατά περίπτωση όριο ηλικίας συνταξιοδότησης για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης από την ημερομηνία αυτή και εφεξής κατά δύο έτη και καταργείται η διάταξη που προβλέπει την άμεση συνταξιοδότηση του υπαλλήλου εφόσον απολυθεί από την υπηρεσία χωρίς υπαιτιότητά του.

Συντάξεις. Μειώνεται η μηνιαία σύνταξη ή το άθροισμα των συντάξεων, συμπεριλαμβανομένων και των επικουρικών καθώς και των μερισμάτων των μετοχικών ταμείων, που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ, ως εξής:

Α) Για συνολικά καταβαλλόμενο ποσό άνω των 1.000 ευρώ και έως 1.500,00 ευρώ, μειώνεται το σύνολο του ποσού κατά 5% και σε κάθε περίπτωση το ποσό που εναπομένει δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.000,01 ευρώ.

Β) Από 1.500,01 ευρώ έως και 2.000,00 ευρώ, μειώνεται το σύνολο του ποσού κατά 10% και σε κάθε περίπτωση το ποσό που εναπομένει δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.425,01 ευρώ.

Γ) Από 2.000,01 ευρώ και άνω, μειώνεται το σύνολο του ποσού κατά 15% και σε κάθε περίπτωση το ποσό που εναπομένει δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.800,01 ευρώ.

Δώρα. Καταργείται από την 1η-1-2013 για τους συνταξιούχους του Δημοσίου, γενικά, η χορήγηση δώρων εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα καθώς και του επιδόματος αδείας.

Άγαμες θυγατέρες. Θεσπίζεται από την 1η-1-2013 ανώτατο όριο στη σύνταξη που καταβάλλεται στις άγαμες θυγατέρες θανόντων συνταξιούχων του Δημοσίου, το οποίο ανέρχεται στα 720 ευρώ μηνιαίως. Ταυτόχρονα, προβλέπονται περαιτέρω περιορισμοί στο σχετικό δικαίωμα.

Έτσι σε περίπτωση όπου η δικαιούχος έχει και άλλα εισοδήματα, αναστέλλεται η καταβολή της σύνταξης όταν το ποσό των εισοδημάτων αυτών υπερβαίνει τα 8.640 ευρώ ετησίως (αναγωγή σε ετήσια βάση του ποσού των 720 ευρώ). Εάν τα εισοδήματά της είναι μικρότερα του ανωτέρω ετήσιου ποσού, αλλά με συνυπολογισμό και του ποσού της κύριας σύνταξης το υπερβαίνουν, η κύρια σύνταξη των 720 ευρώ μειώνεται κατά το υπερβάλλον ποσό. Η αναπροσαρμογή της σύνταξης των ανωτέρω προσώπων δεν εφαρμόζεται σε περίπτωση όπου αυτά είναι ανήλικα ή ανάπηρα κατά ποσοστό 67% και άνω ή σπουδάζουν.

ΕΚΑΣ. Το όριο ηλικίας του 60ού έτους ως προϋπόθεση για την καταβολή του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων αυξάνεται από την 1η-1-2014 στο 64ο έτος, τηρουμένων φυσικά ταυτόχρονα των λοιπών προϋποθέσεων καταβολής αυτού.


ΜΙΣΘΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ

Δώρα. Καταργούνται, από την 1η-1-2013, τα επιδόματα εορτών και αδείας για όλους τους λειτουργούς και υπαλλήλους του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ. Με τις ίδιες διατάξεις καταργούνται τα επιδόματα εορτών και αδείας και για όλους τους υπαλλήλους και τους μισθωτούς των ΝΠΙΔ.

Κίνητρο επίτευξης στόχων. Αναστέλλεται, από την 1η-1-2013 και μέχρι το τέλος του έτους 2016, η χορήγηση των Κινήτρων Επίτευξης Στόχων (ΚΕΣ) και Δημοσιονομικών Στόχων (ΚΕΔΣ) στους υπαλλήλους του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ.

Δήμαρχοι. Μειώνεται η αντιμισθία των προέδρων των δημοτικών και των περιφερειακών συμβουλίων κατά 50%. Η μείωση αυτομάτως επεκτείνεται και στην αντιμισθία των συμπαραστατών του δημότη και της επιχείρησης και των περιφερειακών συμπαραστατών του πολίτη και της επιχείρησης. Καταργούνται επίσης και οι αποζημιώσεις για τη συμμετοχή τους σε συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων κ.τ.λ.

Εταιρείες Δήμων. Οι αποδοχές, οι αποζημιώσεις, τα έξοδα παράστασης και οι πάσης φύσεως αμοιβές των Διοικητών, Υποδιοικητών, των Προέδρων, Αντιπροέδρων, Διευθυνόντων Συμβούλων, καθώς και των μελών του διοικητικού συμβουλίου των Ιδρυμάτων και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου των δήμων και των περιφερειών, καθώς και των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου αυτών, συμπεριλαμβανομένων των Συνδέσμων των Ο.Τ.Α., αλλά και των ανωνύμων εταιρειών, στις οποίες οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης κατέχουν ποσοστό πάνω από το 50% του μετοχικού κεφαλαίου, μειώνονται κατά ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%).

ΕΥΠ - Προεδρία της Δημοκρατίας. Εντάσσονται από την 1η-1-2013 στο ενιαίο μισθολόγιο οι υπάλληλοι της ΕΥΠ και της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

ΝΠΔΔ-ΝΠΙΔ. Από την 1η-1-2013, μειώνονται κατά 20% οι αποδοχές και οι λοιπές αποζημιώσεις των προέδρων, αντιπροέδρων και μελών όλων των Ανεξάρτητων Διοικητικών Αρχών, καθώς και των Διοικητών, Υποδιοικητών, των Προέδρων, Αντιπροέδρων, διευθυνόντων συμβούλων και των μελών του Δ.Σ. των ΝΠΔΔ και των ΝΠΙΔ. Καταργείται επίσης, από την 1η-1-2013 το χρονοεπίδομα που καταβάλλεται στους δικηγόρους με έμμισθη εντολή του δημοσίου, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ.

Άδειες εξωτερικού. Από την 1η-1-2013 καταργείται η προβλεπόμενη από τις διατάξεις της παραγράφου 5 του άρθρου 58 του ν. 3528/2007 προσαύξηση αποδοχών σε όσους χορηγείται άδεια υπηρεσιακής εκπαίδευσης στο εσωτερικό. Επιπλέον, ορίζεται ρητά ότι στους υπαλλήλους όπου χορηγείται άδεια για μετεκπαίδευση ή μεταπτυχιακή εκπαίδευση στο εξωτερικό, για τον υπολογισμό της προσαύξησης λαμβάνεται υπόψη μόνο ο βασικός μισθός.

ΔΕΚΟ. Εντάσσονται από την 1η-1-2013 στο ενιαίο μισθολόγιο οι εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ.

Ειδικά μισθολόγια. Αναδρομικά, από την 1η-8-2012, μπαίνει μαχαίρι στις αποδοχές των αμειβομένων με ειδικά μισθολόγια (δείτε τον τρόπο υπολογισμού των μισθών καθηγητών πανεπιστημίου, ένστολων, δικαστικών, γιατρών κ.ά. στη στήλη συνοδευτικό υλικό, στο έγγραφο «ΕΙΔΙΚΑ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΑ», αλλά και πώς διαμορφώνονται οι μισθοί στο έγγραφο «Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ» στις σελίδες από 6 έως 11)).


ΦΟΡΟΙ


ΚΒΣ. Απαρχαιωμένες διατάξεις που μετρούν ακόμα και 60 χρόνια ζωής (ο Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων, τότε με την ονομασία Κώδικας Φορολογικών Στοιχείων καθιερώθηκε το 1952) καταργούνται και παραχωρούν τη θέση τους στον Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών.

Μεταξύ άλλων, καθιερώνονται νέα όρια ακαθάριστων εσόδων για την τήρηση βιβλίων Β΄ κατηγορίας (έως 1,5 εκατ. ευρώ) και Γ΄ κατηγορίας (άνω του 1,5 εκατ. ευρώ), περιορίζονται γραφειοκρατικές διαδικασίες, αλλά δεν εφαρμόζεται ούτε αυτήν τη φορά η πλήρης κατάργηση του ΚΒΣ. Προαναγγέλλονται πάντως και νέες παρεμβάσεις μετά την έκδοση πορίσματος έως το τέλος Ιουνίου από ειδική επιτροπή.

Γενικός Γραμματέας. Η Γενική Γραμματεία Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων (όπου μετά την παραίτηση Καπελέρη τον περασμένο Ιανουάριο ο γενικός γραμματέας... αναζητείται) μετονομάζεται σε Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Ο νέος γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων θα έχει πενταετή θητεία, η οποία θα μπορεί να ανανεώνεται για μία ακόμη φορά και τοποθετείται με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου.

Αγροτικό πετρέλαιο. Αυξάνεται από 21 σε 66 ευρώ το χιλιόλιτρο ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης που επιβάλλεται στο αγροτικό πετρέλαιο.

Επιστροφές ΦΠΑ αγροτών. Μειώνονται οι συντελεστές επιστροφών από 11% σε 6%. Μειώνεται και ο συντελεστής επιστροφής που προβλέπεται για τις πωλήσεις αγροτικών προϊόντων που πραγματοποιούνται από τους ίδιους τους αγρότες και οι οποίες υπάγονται στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, από 5% στο 3% (πωλήσεις από δικό τους κατάστημα, στις λαϊκές αγορές, εξαγωγές).

Υγραέριο. Αυξάνεται στα 330 ευρώ ανά χίλια λίτρα ο ΕΦΚ στο υγραέριο που χρησιμοποιείται ως καύσιμο κινητήρων.

Τσιγάρα. Αναπροσαρμόζονται οι φόροι στα βιομηχανοποιημένα καπνά, οδηγώντας σε αυξήσεις των φορολογικών επιβαρύνσεων. Προβλέπεται πάγιος φόρος ίσος με 80 ευρώ ανά φορολογική μονάδα τσιγάρων (1.000 τεμάχια) και αναλογικός φόρος ο οποίος ορίζεται στο 20% επί της λιανικής τιμής πώλησης των τσιγάρων. Επίσης ορίζεται ότι το ελάχιστο ποσό του ειδικού φόρου κατανάλωσης ανέρχεται στα 115 ευρώ ανά φορολογική μονάδα.

Εκτελωνιστές - Ορκωτοί εκτιμητές. Απελευθερώνονται τα σχετικά επαγγέλματα με την κατάργηση όλων των σχετικών περιορισμών.

Τέλη κυκλοφορίας. Καταργείται η προμήθεια σημάτων τελών κυκλοφορίας. Ορίζεται προκαθορισμένο διάστημα είσπραξης των τελών κάθε έτος από την 1η Νοεμβρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου, με εξαίρεση φέτος, οπότε η πληρωμή των τελών θα ξεκινήσει στις 15 Νοεμβρίου.

Όσοι δεν πληρώσουν εμπρόθεσμα τα τέλη κυκλοφορίας απειλούνται, εκτός των προστίμων, με αφαίρεση πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας, ενώ για να γίνει μεταβίβαση οχήματος θα πρέπει προηγουμένως να έχουν καταβληθεί οφειλόμενα τέλη, συμπεριλαμβανομένων των προστίμων.

Επιπλέον επιχειρείται να μπει τέλος στην παρωδία των προηγούμενων ετών με τις διευκρινιστικές εγκυκλίους για τα τέλη κυκλοφορίας που οφείλουν… νεκροφόρες και ασθενοφόρα. Εφεξής θα χρεώνονται με τέλη 300 ευρώ ανά έτος.

Καζίνο. Ορίζεται ενιαία αξία εισιτηρίου εισόδου στα καζίνο 6 ευρώ. Ποσοστό 20% της συνολικής αξίας του εισιτηρίου παρακρατείται από την επιχείρηση - καζίνο, ως δικαίωμα διάθεσης και κάλυψης δαπανών, στο οποίο εμπεριέχεται και ο αναλογούν Φ.Π.Α., ενώ το υπόλοιπο ποσό είναι δικαίωμα του Δημοσίου. Παράλληλα όμως αυξάνεται η συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου στα μικτά κέρδη παιχνιδιών κατά 2%.


ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ: ΑΥΞΗΣΗ ΟΡΙΩΝ ΗΛΙΚΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ

Από την 1η.1.2013 εφαρμόζονται οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης που προβλέπονται από 1η.1.2015 και εφεξής, όπως διαμορφώνονται με τις διατάξεις του άρθρου 10 του ν. 3863/2010 (νόμος Λοβέρδου). Ταυτόχρονα προστίθενται στα διαμορφούμενα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης δύο επιπλέον έτη. Οι αλλαγές αφορούν όλους τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, συμπεριλαμβανομένου του ΟΓΑ, με εξαίρεση το ΝΑΤ.

Για παράδειγμα, ασφαλισμένη μητέρα του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ που συμπληρώνει 5.500 ημέρες ασφάλισης από την 1η.1.2013 και εφεξής, προκειμένου να συνταξιοδοτηθεί εντός του έτους αυτού θα πρέπει να συμπληρώνει το 67ο έτος της ηλικίας της για πλήρη σύνταξη και το 62ο για μειωμένη.

Η αύξηση του ορίου ηλικίας κατά δύο έτη αφορά και όσους πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν μετά την 1η.1.2013 με προϋποθέσεις που δεν είχαν μεταβληθεί με τις διατάξεις του άρθρου 10 του ν. 3863/2010.

Για παράδειγμα, προκειμένου οι ασφαλισμένοι να συνταξιοδοτηθούν με τη συμπλήρωση 4.500 ημερών ή 15 ετών ασφάλισης, από την 1η.1.2013 και εφεξής θα απαιτείται η συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας.

Από τα παραπάνω εξαιρούνται ασφαλισμένες που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα ως μητέρες όπως και οι χήροι πατέρες παιδιών ανίκανων για κάθε βιοποριστική εργασία και οι ασφαλισμένοι που έχουν υπαχθεί σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4024/2011.

Οι ασφαλισμένοι που έχουν θεμελιώσει ή έχουν κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι τις 31.12.2012 διατηρούν το δικαίωμα να συνταξιοδοτηθούν οποτεδήποτε με τη συμπλήρωση του κατά περίπτωση απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης και ορίου ηλικίας, χωρίς να θίγονται από την παρούσα ρύθμιση.

Για παράδειγμα, ασφαλισμένος του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ που συμπληρώνει 10.500 ημέρες ασφάλισης εντός του 2012, θεωρείται ότι έχει κατοχυρωμένο συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι τις 31.12.2012, και θα συνταξιοδοτηθεί και μετά την 1η.1.2013 με τη συμπλήρωση 11.100 ημερών ασφάλισης και σε ηλικία 59 ετών. Δηλαδή, στην περίπτωση αυτή, δεν απαιτείται για τη συνταξιοδότησή του μετά την 1η.1.2013 η συμπλήρωση 12.000 ημερών ασφάλισης.

Επιπλέον, ορίζεται ότι από την 1η.1.2014, για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ σε συνταξιούχους γήρατος και θανάτου, απαιτείται η συμπλήρωση του 64ου έτους. Με την προτεινόμενη διάταξη, το απαιτούμενο όριο ηλικίας για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ σε συνταξιούχους γήρατος ή θανάτου ορίζεται το 64ο έτος.


ΜΕΙΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ

Οι μειώσεις, που επιβάλλονται από την 1η-1-2013, αφορούν όλες ανεξαιρέτως τις συντάξεις (κύρια και επικουρική ή μέρισμα, ειδική προσαύξηση ΤΣΜΕΔΕ) από οποιαδήποτε αιτία (γήρατος - αναπηρίας - θανάτου) και από οποιαδήποτε πηγή και επιβάλλονται στο σύνολο των συντάξιμων αποδοχών που υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ τον μήνα με την εξής κλίμακα:

• 5% για ποσά από 1.000,01 έως 1.500,00 ευρώ
• 10% για ποσά από 1.500,01 έως 2.000,00 ευρώ
• 15% για ποσά από 2.000,01 έως 3.000,00 ευρώ
• 20% για ποσά από 3.000,01 έως 4.000,00 ευρώ
• 25% για ποσά από 4.000,01 και πάνω

Το κατά περίπτωση κατώτατο ποσό μετά τις μειώσεις στην περίπτωση α΄ δεν μπορεί να είναι κατώτερο των 1.000,01 ευρώ, στην περίπτωση β΄ των 1.425,01 ευρώ, στην περίπτωση γ΄ των 1.800,01 ευρώ, στην περίπτωση δ΄ των 2.550,01 ευρώ και στην περίπτωση ε΄ των 3.200,01 ευρώ.

Τέλος τα ΔΩΡΑ. Καταργούνται από την 1η-1-2013 τα επιδόματα εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα αδείας που καταβάλλεται σε όλους τους συνταξιούχους από το δημόσιο ή τα ασφαλιστικά ταμεία κύριας ασφάλισης, καθώς και τα δώρα εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα αδείας.

ΕΦΑΠΑΞ

Μειώνονται ποσοστιαία τα εφάπαξ βοηθήματα που χορηγούν οι φορείς - τομείς πρόνοιας σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Aναλογιστικής Mελέτης Ελέγχου Περιπτώσεων (Case study), από την οποία προέκυψαν οι εκτιμήσεις αναφορικά με την ανταποδοτικότητα εισφορών-παροχών των εφάπαξ βοηθημάτων των ασφαλισμένων μέχρι τις 31-12-1992 (δείτε αναλυτικά ποιες περικοπές ισχύουν ανά ταμείο στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό στο έγγραφο "ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΦΑΠΑΞ ΒΟΗΘΗΜΑΤΩΝ").

Από την άλλη πλευρά, για όσους δεν έχουν καταβάλει ασφαλιστικές εισφορές για τη χορήγηση εφάπαξ παροχής καταβάλλεται η αποζημίωση, λόγω αποχώρησης από την υπηρεσία, για οποιονδήποτε λόγο και καθορίζεται ως ανώτατο όριο αυτής το ποσό των 15.000 ευρώ.
 
Επίσης, μετά τη ρητή μνημονιακή δέσμευση του ν. 4046/2012, για να γίνουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, ώστε να εξαλειφθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές και τα ελλείμματα στα ταμεία προνοίας, μέχρι τις 31.12.2012, θα εκδοθεί υπουργική απόφαση, μετά από σύμφωνη γνώμη της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, με την οποία θα καθοριστεί η νέα τεχνική βάση για τις εφάπαξ παροχές των φορέων αυτών.

Ανώτατο όριο ασφαλιστέων αποδοχών. Καθορίζεται ότι το δικαίωμα των ασφαλιστικών οργανισμών αρμοδιότητας υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας να αναζητήσει αχρεωστήτως καταβληθείσες παροχές, ανεξαρτήτως της υπαιτιότητας του λαβόντος υπόκειται σε εικοσαετή παραγραφή.

Όπως σημειώνεται, σε όλα σχεδόν τα ασφαλιστικά ταμεία, σε αρκετές περιπτώσεις, έχουν χορηγηθεί χρηματικές παροχές αχρεωστήτως, είτε με υπαιτιότητα των προσώπων που έλαβαν τις παροχές, είτε καλόπιστα, για μεγάλο χρονικό διάστημα που υπερβαίνει σε αρκετές περιπτώσεις τη δεκαετία (ενδεικτικά μπορούν να αναφερθούν παράνομης είσπραξης συντάξεων θανόντων συνταξιούχων που διαπιστώθηκαν με αφορμή την απογραφή διά της φυσικής παρουσίας των συνταξιούχων που διενεργήθηκε από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ το 2011). Για τη διαφύλαξη των συμφερόντων των ασφαλιστικών φορέων, κρίνεται απαραίτητο να μπορούν να αναζητήσουν σε χρονικό διάστημα έως 20 έτη (αντί των 10 ετών που μέχρι τώρα ίσχυε π.χ. στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) τις αχρεωστήτως καταβληθείσες παροχές.

Ανασχεδιασμός συνταξιοδότησης ανασφάλιστων υπερηλίκων. Με την προτεινόμενη ρύθμιση τίθεται ως απαραίτητη προϋπόθεση, μεταξύ των άλλων, για τη χορήγηση της παροχής στους ανασφάλιστους υπερήλικες να μη λαμβάνουν ή να μη δικαιούνται σύνταξη από οποιονδήποτε φορέα κοινωνικής ασφάλισης, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, ανεξάρτητα από το ύψος αυτής.

Επίσης, τίθεται ως προϋπόθεση η συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας, η δε προϋπόθεση της μόνιμης διαμονής στην Ελλάδα θα ισχύει από την 1η.1.2013, με την προσθήκη όμως πέντε επιπλέον ετών διαμονής, ήτοι συνολικά είκοσι ετών μόνιμης και νόμιμης διαμονής στην Ελλάδα.

Παράλληλα, διαμορφώνονται τα εισοδηματικά κριτήρια του ετήσιου ατομικού και οικογενειακού εισοδήματος με βάση το σύνολο της καταβαλλόμενης ετήσιας παροχής προς τους ανασφάλιστους υπερήλικες, όπως αυτή διαμορφώνεται από την 1η-1-2013 και εφεξής. Τα εισοδηματικά κριτήρια θα αναπροσαρμόζονται με κοινή απόφαση των υπουργών Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και Οικονομικών.

Τέλος, με το πολυνομοσχέδιο ρυθμίζεται το θέμα υπολογισμού των ληξιπρόθεσμων εισφορών των ασφαλισμένων του ΟΓΑ που δεν έχουν καταβληθεί ή δεν θα καταβληθούν μέχρι τις 31-12-2012, ώστε να υπολογίζονται με ασφάλιστρο 2,50% και επί του ποσού της ασφαλιστικής κατηγορίας του άρθρου 4 του ν. 2458/1997 που έχει καταταγεί ο ασφαλισμένος, στο ύψος όμως του ποσού που ισχύει κατά τον χρόνο καταβολής-εξόφλησης αυτών.


Το επίδομα τέκνων για τους φορολογούμενους

Όπως αναφέρεται στο πολυνομοσχέδιο, το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων θα καταβάλλεται στοχευμένα.

Ως κλίμακα ισοδυναμίας ορίζεται το σταθμισμένο άθροισμα των μελών της οικογένειας. Ο πρώτος γονέας έχει στάθμιση 1, ο δεύτερος έχει στάθμιση 1/3 και κάθε εξαρτώμενο τέκνο έχει στάθμιση 1/6. Ως ισοδύναμο εισόδημα ορίζεται το καθαρό, ετήσιο οικογενειακό εισόδημα (φορολογητέο εισόδημα) διαιρεμένο με την κλίμακα ισοδυναμίας.

Οι οικογένειες που δικαιούνται το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων διαιρούνται αναλόγως του ισοδυνάμου εισοδήματος ως εξής: (Α) έως έξι χιλιάδες ευρώ (6.000€) που λαμβάνουν το πλήρες επίδομα, (Β) από έξι χιλιάδες και ένα ευρώ (6.001€) έως δώδεκα χιλιάδες ευρώ (12.000) που λαμβάνουν τα 2/3 του επιδόματος, (Γ) από δώδεκα χιλιάδες και ένα ευρώ (12.001) έως δεκαοκτώ χιλιάδες ευρώ (18.000) που λαμβάνουν το 1/3 του επιδόματος.

Το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων υπολογίζεται ανάλογα με τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων ως εξής: σαράντα ευρώ (40€) ανά μήνα για ένα εξαρτώμενο τέκνο, ογδόντα ευρώ (80€) ανά μήνα για δύο εξαρτώμενα τέκνα, εκατόν τριάντα ευρώ (130€) ανά μήνα για τρία εξαρτώμενα τέκνα και εκατόν ογδόντα ευρώ (180€) ανά μήνα για τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα.

Για κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν του τετάρτου, καταβάλλεται, πέραν των ανωτέρω, μηνιαίο επίδομα εξήντα ευρώ (60€).

Για τον υπολογισμό της εισοδηματικής κατηγορίας θα λαμβάνεται υπόψη το εκκαθαριστικό του προηγούμενου της χορήγησης έτους.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v