Pigasse: Πυρομανής πυροσβέστης το ΔΝΤ

Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ, η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να γίνει ηπιότερη, χωρίς να απολέσει τη σημασία της. Αυτό αναφέρθηκε σε εκδήλωση με θέμα "Ευρώπη, ευρωζώνη και Ελλάδα: Από την κρίση στην ανάπτυξη".

Pigasse: Πυρομανής πυροσβέστης το ΔΝΤ
Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ, η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να γίνει ηπιότερη, χωρίς να απολέσει τη σημασία της και η ηγεσία της ευρωζώνης πρέπει να δει την πυρκαγιά που εξαπλώνεται και να αντιμετωπίσει ριζικά την κρίση, οδηγώντας την ευρωζώνη και την Ευρώπη σε ένα κοινό αύριο.

Τα συμπεράσματα αλλά και οι παραινέσεις αυτές αποτυπώθηκαν, μεταξύ άλλων, χθες το βράδυ στην εκδήλωση με θέμα "Ευρώπη, ευρωζώνη και Ελλάδα: Από την κρίση στην ανάπτυξη", την οποία διοργάνωσε το Μέγαρο Μουσικής σε συνεργασία με τον όμιλο της Eurobank.

Βασικοί ομιλητές ήταν ο Matthieu Pigasse, εντεταλμένος γενικός διευθυντής της Lazard Freres στη Γαλλία, ο Jean Pisani-Ferry, διευθυντής Bruegel και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Paris-Dauphine, και ο καθηγητής πανεπιστημίου και οικονομικός σύμβουλος της Eurobank Γκίκας Χαρδούβελης. Χαιρετισμό απηύθυναν ο πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής Ιωάννης Μάνος, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Νικόλαος Νανόπουλος, ενώ συντονιστής της συζήτησης ήταν ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Νικόλαος Καραμούζης.

Ο ριζοσπαστικός Pigasse

Ο τραπεζίτης Matthieu Pigasse, που μεταξύ άλλων συνεργάστηκε για λογαριασμό της γαλλικής τράπεζας Lazard με την κυβέρνηση Παπανδρέου, στηλίτευσε την πολιτική που ακολούθησαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες και χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα εναντίον της ευρωπαϊκής ηγεσίας. Ο "τραπεζίτης της Αριστεράς", όπως τον έχει αποκαλέσει ο διεθνής τύπος, τόνισε ότι "η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης πήρε τη λάθος απόφαση να παρακολουθεί από απόσταση την κρίση στις ΗΠΑ και να μη λαμβάνει μέτρα". Κι όταν η κρίση χτύπησε την πόρτα της ευρωζώνης τότε "επέλεξαν τη λιτότητα, με αποτέλεσμα να φθάσουμε στα σοβαρά προβλήματα του σήμερα"...

Ο Γάλλος τραπεζίτης, απευθυνόμενος στο ελληνικό ακροατήριο, είπε ότι "σήμερα παρατηρείται ανυπαρξία ευρωπαϊκής ηγεσίας αλλά και ανυπαρξία ηγεσίας σε επίπεδο κρατών. Δυστυχώς δεν υπάρχει ένας Ρούσβελτ, ένας Τσόρτσιλ".

Καταπέλτης ήταν όταν αναφέρθηκε στην είσοδο του ΔΝΤ στην ευρωπαϊκή οικονομία. "Η παρέμβαση του ΔΝΤ ισοδυναμεί με παραχώρηση κυριαρχίας από την πλευρά των Ευρωπαίων. Το ΔΝΤ πρότεινε μέτρα και λύσεις που ίσχυαν και είχαν αποτέλεσμα πριν από 30-40 χρόνια και δεν έχουν καμία σχέση με τα σημερινά σύνθετα προβλήματα", ανέφερε. Χαρακτήρισε δε το ΔΝΤ "πυρομανή πυροσβέστη".

Για την Ελλάδα ο Matthieu Pigasse επισήμανε: "Οι Ευρωπαίοι δεν κατάλαβαν ποτέ τι ακριβώς συνέβη το 2009. Πίστευαν ότι η κρίση ήταν ελληνική, άργησαν να αντιδράσουν, υιοθέτησαν ανεπαρκή μέτρα και άφησαν ανεξέλεγκτη την εστία που άναψε στην Ελλάδα και σήμερα έγινε πυρκαγιά που καίει την Ευρώπη". Σύμφωνα με τον Γάλλο τραπεζίτη, στην περίπτωση της Ελλάδας οι Ευρωπαίοι δεν αντιμετώπισαν ποτέ το πρόβλημα και απλώς υιοθέτησαν μέτρα έκτακτης ανάγκης. "Όταν σε πιάνει λάστιχο, βάζεις τη ρεζέρβα. Ωστόσο, φροντίζεις να βάλεις καινούργιο λάστιχο και δεν κινείς το αυτοκίνητό σου εσαεί με τη ρεζέρβα". Δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι στην Ευρώπη δεν υπάρχει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

"Κοινωνική σφαγή και βαρβαρότητα"

Χαρακτήρισε την εμμονή στη δημοσιονομική πειθαρχία, με οποιοδήποτε κόστος, εγκληματική, τραγική και ηλίθια, που θα εξαφανίσει τη μεσαία τάξη και θα ενισχύσει τα άκρα! Πρόκειται για κοινωνική σφαγή και βαρβαρότητα.

Τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να μείνει στο ευρώ καθώς η έξοδος θα είχε δραματικές συνέπειες τόσο για την ίδια όσο και για την Ευρώπη. "Μεσοπρόθεσμα θα οδηγούσε στην κατάρρευση της ευρωζώνης", τόνισε.

Απευθυνόμενος στον ελληνικό λαό αλλά και στην ελληνική κυβέρνηση, υποστήριξε ότι "δεν πρέπει να υποτιμήσετε τον ρόλο σας στην Ευρώπη, πρέπει να ασκήσετε πιέσεις. Είστε η πανοπλία της ευρωζώνης γεωστρατηγικά και όχι ο αποδιοπομπαίος τράγος. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ομοψυχία και ενότητα, να αποφύγετε τις διαιρέσεις και τις ακραίες θέσεις".

Οι χώρες του Βορρά, τόνισε, πρέπει να αυξήσουν τους μισθούς για να τονώσουν τις οικονομίες του Νότου, με χαλάρωση της πληθωριστικής πολιτικής. Πρέπει να υπάρξει ενοποίηση των χρεών των χωρών-μελών της ευρωζώνης και να μην "παίζει η μία χώρα την άλλη στο καζίνο". Τέλος, αναφερόμενος στην πολιτική της ΕΚΤ, τόνισε ότι "μπορεί ένας μάγος όπως ο Ντράγκι να την αλλάξει. Όποιος θέλει μπορεί".

Ο συντηρητικός Ferry

Πιο συντηρητικός, αλλά καινοτόμος ως προς τις ιδέες αλλαγής της οικονομικής πολιτικής του ευρωπαϊκού στερεώματος εμφανίστηκε ο Jean Pisani-Ferry, ο επικεφαλής του ινστιτούτου Bruegel, οι αναλύσεις του οποίου αποτελούν προπομπό της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής.

"Στις Βρυξέλλες όπου βρίσκομαι παρουσιάζεται η Ελλάδα ως καρικατούρα. Αλλιώς είναι να βλέπεις τα πράγματα από κοντά". Έτσι ξεκίνησε την ομιλία του και επισήμανε ότι "μπορεί η Ε.Ε. να μην είναι υπεύθυνη για τα προβλήματα της Ελλάδας, ωστόσο επί δεκαετίες δεν έκανε τίποτε όταν γνώριζε, αν όχι όλα, τα περισσότερα για να τα αποτρέψει. Προτίμησε την αισιόδοξη από τη ρεαλιστική και ανησυχητική ανάγνωση των αιτιών της κρίσης". Στη διάρκεια της κρίσης, πρόσθεσε, "η Ευρώπη δεν αντιμετώπισε με διαύγεια τα προβλήματα, δεν έδειξε συνοχή και προσπάθησε να συγκεράσει, να συμβιβάσει τις πολιτικές λύσεις της Γερμανίας και της Γαλλίας".

Σήμερα, ξέρουμε λίγο-πολύ ποιες είναι οι λύσεις. Συμφώνησε με τον συνομιλητή του ότι η ανάγνωση της κρίσης της Ευρώπης γίνεται κατά βάση μέσα από την ελληνική πραγματικότητα και πρόκειται "για μερική ανάγνωση". Η αντιμετώπιση ήταν μονοδιάστατη. "Η δημοσιονομική πειθαρχία χρειάζεται, αλλά πρέπει να βρούμε τη διαφορά ανάμεσα στη λιτότητα και τον μαζοχισμό", τόνισε αναφερόμενος στην εμμονή της υλοποίησης των στόχων σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. "Η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να είναι μακροπρόθεσμη με τη συνιστώσα όμως της λιτότητας".

Σφίξαμε τις βίδες, καιρός όμως να προχωρήσουμε σε πιο καινοτόμες λύσεις. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες φάνηκε από το καλοκαίρι ότι κατάλαβαν πως η κρίση δεν είναι ελληνική. Βέβαια, κάνουν ένα βήμα μπροστά, δύο πίσω, ωστόσο είναι στον σωστό δρόμο. Τάχθηκε υπέρ της ισοσκέλισης μισθών μεταξύ βορρά και νότου και υπέρ της χαλάρωσης του πληθωρισμού στο 3% ακόμη και στο 3,5% από την ΕΚΤ.

"Πρέπει η Ευρώπη να ποντάρει στην Ελλάδα"

Σύμφωνα με τον Pisani - Ferry, "η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Ελλάδα πρέπει να διορθωθεί, τα νούμερα μιλούν από μόνα τους. Κάθε εξάμηνο οι προβλέψεις πέφτουν έξω. Πώς, λοιπόν, θα απαντήσουμε; Το πακέτο που προωθείται τώρα για την Ελλάδα πρέπει να είναι το σημείο εκκίνησης και όχι η κατάληξη. Δεν αρκεί η 2ετής παράταση. Πρέπει η Ευρώπη να ποντάρει στην Ελλάδα". Για τη δραχμολογία τόνισε ότι "οι συνέπειες ήταν αρνητικές. Πλέον στον γερμανικό κυβερνητικό συνασπισμό δεν ακούγονται τέτοιες φωνές. Σταμάτησαν γιατί υπήρξε ανάλογη εντολή από την καγκελαρία". Αντίστοιχα, όμως, και η Ελλάδα πρέπει να κάνει βήματα και αλλαγές δομικού χαρακτήρα...

Στην εκτίμηση του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου της Eurobank ότι το ΑΕΠ της χώρας από το 2007 έως το 2013 θα συρρικνωθεί κατά 25% απάντησε: "Υπήρξε μεν συρρίκνωση, ωστόσο η ύφεση υπήρχε στην ελληνική οικονομία. Είχατε σημαντικό έλλειμμα στο ισοζύγιο πληρωμών. Δεν προέρχονται όλα τα προβλήματα της Ελλάδας από τη λιτότητα".

Νανόπουλος: Μονοδιάστατη η πολιτική της τρόικας

Μονοδιάστατη χαρακτήρισε την πολιτική που εφαρμόζεται από την τρόικα στην Ελλάδα ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Ν. Νανόπουλος και εκτίμησε ότι "είναι εφικτό να σταθεροποιηθεί το περιβάλλον το 2014 και ήδη υπάρχουν τα πρώτα θετικά μακροοικονομικά σημάδια. Χρειάζονται όμως διαρθρωτικές αλλαγές, αποκρατικοποιήσεις και μεταρρυθμίσεις".

Για τους Ευρωπαίους ηγέτες υπογράμμισε ότι έχουν αρχίσει ήδη να μιλούν για ανάπτυξη, για τραπεζική ενοποίηση, παρά το γεγονός ότι δεν προχωρούν με γρήγορα βήματα. Μάλιστα, υπενθύμισε τη φράση του Τσόρτσιλ, σύμφωνα με την οποία "οι Ευρωπαίοι πάντα καταλήγουν και παίρνουν τις σωστές αποφάσεις όταν έχουν εξαντλήσει τα χρονικά περιθώρια".

Στην ανάγκη μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών αναφέρθηκε και ο καθηγητής χρηματοοικονομικής Γκίκας Χαρδούβελης, ο οποίος δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι "η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικά βήματα τα τελευταία δύο χρόνια".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v