«Πακέτο» με συντελεστή φόρου στο 35%

Επαγγελματίες και επιχειρήσεις θα φορολογούνται με 35%. Τι θα γίνει με την κλίμακα στους μισθωτούς. Τα μέτρα για συνταξιούχους, απολύσεις, δώρα στο Δημόσιο και αγρότες. Το χρονοδιάγραμμα.

«Πακέτο» με συντελεστή φόρου στο 35%
Φορο-σοκ επιφυλάσσει στους ελεύθερους επαγγελματίες το υπουργείο Οικονομικών ανεβάζοντας στο 35% τον ενιαίο εταιρικό συντελεστή με τον οποίο θα φορολογούνται τα κέρδη τους από το πρώτο ευρώ, μετά την παράλληλη κατάργηση του αφορολογήτου.

Σε αντιδιαστολή με τις σημαντικές επιβαρύνσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει ελαφρύνσεις για τα χαμηλά και μεσαία εισοδηματικά κλιμάκια μισθωτών και συνταξιούχων με τη διαχωριστική γραμμή να μπαίνει στην περιοχή των 20.000 ευρώ, με μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή από το 45% στο 35% , αλλαγές στα κλιμάκια και διατήρηση του αφορολογήτου, τουλάχιστον προς το παρόν, στα επίπεδα των 5.000 ευρώ.

Η πρόταση για επιβολή ενιαίου φόρου εταιρικών κερδών στο 35% παρουσιάστηκε σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλο και τον υπεύθυνο οικονομικών της ΔΗΜΑΡ Δ. Χατζησωκράτη και αποτελεί κεντρικό σημείο της φορολογικής μεταρρύθμισης η οποία θα αποφέρει συνολικά έσοδα 2 δισ. ευρώ, «χωρίς να σημαίνει ότι στο σύνολό τους θα είναι φορομπηχτικά μέτρα» όπως λέει χαρακτηριστικά στέλεχος που μετέχει στις διαπραγματεύσεις.

Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα, ότι πηγές της ΔΗΜΑΡ χαρακτήριζαν τις προτάσεις αλλαγών στη φορολογία «ενδιαφέρουσες».

Σύμφωνα με τις προτάσεις, οι οποίες τέθηκαν σήμερα στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου:

1. Ελεύθεροι επαγγελματίες. Χάνουν το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ και έρχονται αντιμέτωποι – ενδεχομένως και από τα φετινά εισοδήματα αν και πιθανότερο είναι οι αλλαγές να ισχύσουν από τα εισοδήματα του 2013- με ενιαίο συντελεστή 35%. Παράλληλα εξετάζεται αύξηση της παρακράτησης φόρου από το 20% στο 25%. Εξαιρέσεις μελετώνται για τους νέους επαγγελματίες.

2. Μπλοκάκια. Ειδική μέριμνα θα ληφθεί για όσους αμείβονται με δελτία παροχής υπηρεσιών αλλά επί της ουσίας είναι μισθωτοί. Θα συνεχίσουν, όπως όλα δείχνουν, να φορολογούνται με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων.

3. Επιχειρήσεις. Προκειμένου να δοθεί αναπτυξιακή διάσταση και ο Αντώνης Σαμαράς να είναι συνεπής με τις προεκλογικές του δεσμεύσεις. Η ανώτατη συνολική φορολογική επιβάρυνση περιορίζεται στο 35%, από 42,5% που είναι σήμερα για τις μεγάλες επιχειρήσεις (20% στα κέρδη συν 25% επί των μερισμάτων). Ο συντελεστής αυτός, 35% θα είναι ενιαίος για κάθε επιχείρηση ανεξάρτητα από τη νομική της μορφή.

4. Μισθωτοί – συνταξιούχοι. Το αφορολόγητο παραμένει στα 5.000 ευρώ, με την προοπτική σταδιακής αύξησης, ο ανώτερος φορολογικός συντελεστής μειώνεται από το 45% στο 35%. Τα κλιμάκια από οκτώ σήμερα, μειώνονται σε τρία ή τέσσερα και στο πρώτο κλιμάκιο το οποίο όμως θα διευρυνθεί (σήμερα 10% στο τμήμα εισοδήματος από 5.000 έως 12.000 ευρώ) ο φόρος παραμένει στο 10%.

Οι συνολικές αλλαγές στη φορολογία θα εισφέρουν πρόσθετα έσοδα 3 δισ. ευρώ (αν και ορισμένες πηγές του υπουργείου Οικονομικών επέμεναν αργά χθες το βράδυ ότι το ποσό παραμένει στα 2 δισ. ευρώ).

Οι δαπάνες

Το μεγάλο πακέτο των μέτρων έρχεται βέβαια από την πλευρά των δαπανών όπου οι περικοπές σε μισθούς – συντάξεις- επιδόματα και η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης δίνουν συνολικές εξοικονομήσεις 7,6 δισ. ευρώ.

Μετά τη διαπραγμάτευση με τα πολιτικά κόμματα, από το τραπέζι των μέτρων έφυγαν οι περικοπές των επιδομάτων στα άτομα με ειδικές ανάγκες, ενώ τα πάνω κάτω φαίνεται να έρχονται για μία ακόμα φορά στις συντάξεις των αγροτών, οι οποίες μία κόβονται και μία σώζονται.

Το τελευταίο σενάριο αναφέρει ότι μειώνονται κατά 30 ευρώ το μήνα από τα 360 στα 330 ευρώ αλλά σε αντιδιαστολή με τους υπόλοιπους συνταξιούχους οι οποίοι χάνουν ότι είχε απομείνει από 13η και 14η σύνταξη, διατηρούν τα Δώρα. Έτσι, οι ετήσιες απώλειες για τους αγρότες που αμείβονται με την κατώτατη σύνταξη του ΟΓΑ περιορίζονται από τα 720 στα 420 ευρώ.

Κατά τα λοιπά, στο πακέτο περιλαμβάνονται όλες οι επώδυνες αλλαγές με κλιμακωτές περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, μαχαίρι στα επιδόματα και τα εφάπαξ, αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 χρόνια, περικοπές στα ειδικά μισθολόγια, ενώ θολό εξακολουθεί να παραμένει το τοπίο της συρρίκνωσης του δημοσίου τομέα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αρμόδιος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αν. Μανιτάκης έχει παρουσιάσει στην τρόικα, τις προβλέψεις που δείχνουν μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων κατά 184.000 υπαλλήλους έως το 2015.

Απομένει να αποδεχθεί αν στο τέλος θα αποδεχθεί η τρόικα τις προβλέψεις ή θα επιμείνει σε απολύσεις, διαθεσιμότητα, συνταξιοδοτική ωρίμανση ή όπως αλλιώς «βαφτιστεί» το μέτρο.

Το χρονοδιάγραμμα

Το πακέτο των μέτρων τέθηκε στη σημερινή (τελευταία) σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Σύμφωνα με πληροφορίες, Μέγαρο Μαξίμου και Υπουργείο Οικονομικών θέλουν να κλείσει (στο σύνολό του) όσο το δυνατό πιο σύντομα. Τη Δευτέρα, περίγραμμα των μέτρων θα αποτυπωθεί στο προσχέδιο προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στη Βουλή.

Την παραπάνω εβδομάδα, τα μέτρα ενδέχεται να έχουν κατατεθεί στη Βουλή, γεγονός που σημαίνει ότι ίσως δεν ψηφιστούν πριν το Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου. Στόχος παραμένει να έχουν ψηφιστεί έως τη Σύνοδο Κορυφής στις 18 Οκτωβρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τη συνάντηση με τον κ. Βενιζέλο, ο υπουργός Οικονομικών είχε μια ακόμα συνάντηση με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, η οποία ολοκληρώθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα.

* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v