Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Merkel: Θέλω να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ

Η Angela Merkel δηλώνει ότι στόχος της είναι να αποφασίσει η Ευρώπη μέχρι τα τέλη του έτους στενότερη πολιτική συνεργασία. Επανέλαβε ότι θέλει να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ και ζήτησε μεγαλύτερη συνεισφορά από τους πλούσιους.

Merkel: Θέλω να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ
Η Angela Merkel δήλωσε ότι στόχος της είναι να αποφασίσει η Ευρώπη μέχρι τα τέλη του έτους στενότερη πολιτική συνεργασία. Τόνισε ότι το βασικό ερώτημα στην Ευρώπη είναι η δημοκρατική νομιμότητα και πρέπει να εξετάσουμε τρόπους να τη διατηρήσουμε.

"Υπάρχουν περαιτέρω βήματα που πρέπει να κάνουμε. Δεδομένου ότι η κρίση πρέπει να λυθεί κυρίως πολιτικά, πρέπει να κάνουμε όσα δεν κάναμε επαρκώς όταν παρουσιάστηκε το ευρώ, κυρίως πρέπει να έχουμε μεγαλύτερη συνεργασία και μεγαλύτερη ευθύνη" δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Υποστήριξε μάλιστα ότι η ευρωζώνη χρειάζεται μηχανισμούς που να βοηθούν τις χώρες οι οποίες δεν είναι αρκετά ανταγωνιστικές.

Επεσήμανε μάλιστα ότι κατέστησε σαφές στον Έλληνα πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά πως στόχος της είναι να μείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη.

Ζήτησε παράλληλα, οι πλουσιότεροι πολίτες της Ελλάδας να κάνουν μεγαλύτερες συνεισφορές για να στηριχθεί η χώρα, τονίζοντας ότι "ματώνει η καρδιά της" για τους Έλληνες που υποφέρουν.

Τραπεζική ενοποίηση και ΕΚΤ

Η κα. Merkel υπεραμύνθηκε της ανεξαρτησίας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δηλώνοντας ότι δεν είναι δουλειά των πολιτικών να αποφασίζουν για τις αγορές ομολόγων της ΕΚΤ στη δευτερογενή αγορά. «Δεν είναι για εμάς (τους πολιτικούς) να θέτουμε όρια (στις παρεμβάσεις της ΕΚΤ)… αυτό είναι καθήκον της ΕΚΤ» δήλωσε η κα. Merkel

Συμπλήρωσε ότι η συνεισφορά της Γερμανίας στον μηχανισμό στήριξης της ευρωζώνης, τον ESM, συνολικού ύψους περί τα 190 δισ. ευρώ, δεν συνδέεται με το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ, διαψεύδοντας βασικά βουλευτή του κυβερνητικού συνασπισμού που είχε δηλώσει το αντίθετο.

Ως προς το μακρόπνοο σχέδιο της Κομισιόν για τραπεζική ενοποίηση, η Γερμανίδα καγκελάριος επανέλαβε τις ενστάσεις του Βερολίνου και μάλιστα πιο ρητά. Δήλωσε ότι ήταν μάλλον απίθανο να υπάρξει ενιαίος εποπτικός οργανισμός για τις τράπεζες μέχρι την 1η Ιανουαρίου του 2013 και προσέθεσε ότι η άμεση στήριξη των τραπεζών από τον ESM θα υλοποιηθεί μόνο όταν ολοκληρωθεί το θέμα της τραπεζικής εποπτείας.

Τόνισε ότι στηρίζει πλήρως τις απόψεις του κ. Scheauble ως προς την τραπεζική εποπτεία. Επισημαίνεται ότι η Κομισιόν έχει προτείνει υπερεξουσίες για την ΕΚΤ η οποία να αναλάβει εποπτικό ρόλο για όλους τους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς της ευρωζώνης. Ο κ. Schaeuble απαντά ότι κάτι τέτοιο δεν είναι πρακτικός εφικτό καθώς δεν μπορεί η ΕΚΤ να ελέγχει 6.000 τράπεζες. Αν και πολλοί εκτιμούν ότι βασικός στόχος της Γερμανίας είναι να διατηρήσει τον έλεγχο επί των περιβόητων Landesbanken.

«Δεν μπορούμε να απογοητεύσουμε πηγαίνοντας πολύ γρήγορα» δήλωσε η κα. Merkel και συμπλήρωσε: «Το πιο σημαντικό που έχουμε να κάνουμε δεν είναι να κινηθούμε γρήγορα στην τραπεζική εποπτεία, αλλά να προχωρήσουμε με αξιόπιστα βήματα»

Επίσης ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία συζήτηση για ενιαίο μηχανισμό εγγύησης τραπεζικών καταθέσεων στην Ευρώπη

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v