Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρεσάρισμα ΔΝΤ για ελάφρυνση ελληνικού χρέους

Για γκρίνιες από τα μέλη του ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα κάνει λόγο η WSJ. Ζητούν από την Ε.Ε. να ελαφρύνει το δημόσιο χρέος. Ποιες προτάσεις καταθέτουν. Τι ζητούν από την Αθήνα ώστε να μην τραβήξουν την πρίζα.

Πρεσάρισμα ΔΝΤ για ελάφρυνση ελληνικού χρέους
Πιέσεις στις κυβερνήσεις της ευρωζώνης ώστε να ληφθούν μέτρα για την ελάφρυνση τους βάρους της δανειακής σύμβασης στην Ελλάδα φέρεται να ασκεί το ΔΝΤ, σύμφωνα με αξιωματούχους που συμμετέχουν στις σχετικές συζητήσεις, όπως αναφέρει η Wall Street Journal. 

Η πίεση από το ΔΝΤ, η οποία είναι εμφανής στις ιδιωτικές συζητήσεις με στελέχη της ευρωζώνης, έρχεται ως απάντηση στις ενδείξεις ότι η Ελλάδα κατρακυλά σε ολοένα και βαθύτερη ύφεση, με συνέπεια το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής να βρίσκεται εκτός στόχων.

Όπως επισημαίνουν στελέχη του ΔΝΤ, το ελληνικό χρέος θα πρέπει να περιοριστεί σε βιώσιμα επίπεδα, προτού αποδεσμευτούν επιπλέον δισ. ευρώ που θα διατηρήσουν ζωντανή τη ρευστότητα της Αθήνας.

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να επιτευχθεί αυτό θα ήταν η διαγραφή μέρους αυτού. Ωστόσο, ένα τέτοιο βήμα θα προκαλούσε ισχυρές αντιδράσεις από κάποιες κυβερνήσεις της ευρωζώνης, όπως της Γερμανίας, οι οποίες έχουν ήδη δανείσει 127 δισ. ευρώ στην Ελλάδα και αντιτίθενται σε κάθε επιπλέον παραχώρηση. Σημειώνεται ότι εκπρόσωπος του ΔΝΤ αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα.

Το πώς το ελληνικό χρέος θα γίνει βιώσιμο δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί. Το ΔΝΤ τώρα θέλει να το δει να διαμορφώνεται στο 100% του ΑΕΠ το 2020, όταν και θα έχει ολοκληρωθεί η αποπληρωμή του δανείου ύψους 33 δισ. ευρώ στο ταμείο, υποστηρίζουν στελέχη του.

Από τον Φεβρουάριο, τα οικονομικά στοιχεία της Ελλάδας έχουν επιδεινωθεί δραματικά. Η οικονομία αναμένεται τώρα να συρρικνωθεί περισσότερο από 7% φέτος, πολύ περισσότερο από το 4,7% που προβλεπόταν τον Φεβρουάριο, και αναμένεται η ύφεση να συνεχιστεί το 2013. Το γεγονός έχει πιέσει τα φορολογικά έσοδα και αύξησε το κενό, που πρέπει να καλυφθεί με νέα μέτρα.

Το ΔΝΤ έχει θέσει διάφορες επιλογές για να καλυφθεί αυτό το κενό, ώστε να οδηγηθεί το χρέος της Ελλάδας προς το 100% του ΑΕΠ, λένε οι αξιωματούχοι. Το «ελαφρύτερο» θα είναι μία ακόμα μείωση στο επιτόκιο που πληρώνει η Ελλάδα για τα δάνεια που έλαβε από τις κυβερνήσεις της Ε.Ε. Η χώρα πρόκειται να πληρώσει περισσότερα από 39 δισ. για τον σκοπό αυτόν από το 2012 έως το 2014, υποστηρίζει το ρεπορτάζ.

Η περισσότερο αμφιλεγόμενη πολιτικά επιλογή περιλαμβάνει την αποδοχή από την ΕΚΤ και τις κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης ενός κουρέματος ύψους 30% στα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν, τα οποία αντιστοιχούν σε περίπου 50 δισ. ευρώ, λέει ένας από τους αξιωματούχους. Ένας άλλος καλεί τις κυβερνήσεις να δεχθούν «κούρεμα» στα διμερή δάνεια που έδωσαν στην Ελλάδα. Το ΔΝΤ ως προνομιακός (senior) πιστωτής δανείζει υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα δεχθεί απομειώσεις σε δάνεια που χορήγησε.

Ένα μέτρο που θα ελαφρύνει πολύ το βάρος του χρέους που επωμίζεται η Αθήνα θα είναι να δεί τον EFSF, τον μηχανισμό σωτηρίας, να παίρνει πάνω του τα 50 δισ. ευρώ που η ελληνική κυβέρνηση δανείστηκε για να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν τον Ιούλιο να επιτρέψουν στον μηχανισμό ESM να ανακεφαλαιοποιεί απευθείας τράπεζες, επιλογή που δόθηκε για το πρόγραμμα βοήθειας, ύψους έως 100 δισ. ευρώ, για τον ισπανικό χρηματοπιστωτικό κλάδο.

Αν γινόταν το ίδιο με την Ελλάδα, θα μπορούσε να μειωθεί το χρέος κατά 15-20% του ΑΕΠ, λέει Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Αυτές οι συζητήσεις δεν θα προχωρήσουν για τουλάχιστον έναν μήνα καθώς η τρόικα αξιολογεί το ελληνικό πρόγραμμα και έφυγε από την Αθήνα, με στόχο να επιστρέψει στις αρχές Σεπτεμβρίου για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

Οι Ευρωπαίοι θέλουν επίσης να περιμένουν μέχρι τον Σεπτέμβριο, οπότε θα κριθεί στο γερμανικό συνταγματικό δικαστήριο το κατά πόσον ο ESM πληροί τις συνταγματικές επιταγές της χώρας, προτού προχωρήσουν σε τόσο αμφιλεγόμενες επιλογές.

Για να πάρει περισσότερη βοήθεια η Ελλάδα θα πρέπει να διπλασιάσει τις προσπάθειές της στο κομμάτι των διαρθρωτικών αλλαγών, λένε οι αξιωματούχοι, να βελτιώσει τις επιδόσεις στη φοροδιαφυγή, να απελευθερώσει την αγορά εργασίας και να πουλήσει κρατική περιουσία.

Αν υπάρξει νέα ελληνική αποτυχία, λένε, αυτό που θα συμβεί είναι η υφιστάμενη βοήθεια να σταματήσει και η χώρα να βρεθεί εκτός ευρωζώνης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v