Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στην τελική ευθεία η μάχη για την Εμπορική

Δεσμευτικές προσφορές μέχρι τις 15 Αυγούστου για την Εμπορική. Οι κινήσεις Εθνικής, Alpha και Eurobank. Το αίτημα για παραμονή της Credit Agricole στην Ελλάδα. Τι ζητά το ΥΠΟΙΚ από τους υποψήφιους. Πώς θα γίνει η εξαγορά.

Στην τελική ευθεία η μάχη για την Εμπορική
Ένα βήμα πριν από την πώλησή της σε μία εκ των τριών ελληνικών τραπεζών Εθνική, Eurobank και Alpha Bank βρίσκεται η Εμπορική Τράπεζα. Ασφαλείς πληροφορίες του Εuro2day.gr αναφέρουν ότι το αργότερο μέχρι τις 15 Αυγούστου πρέπει να έχουν κατατεθεί οι τελικές προτάσεις εξαγοράς, ενώ δεν αποκλείεται έως τότε το deal να ολοκληρωθεί.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι τελικό ενδιαφέρον για την απόκτηση της Εμπορικής Τράπεζας θα επιδείξουν με την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών τόσο η Εθνική Τράπεζα όσο και η Eurobank.

Στα επιτελεία της Εθνικής αλλά και της Eurobank συντάσσονται ήδη οι τελικές δεσμευτικές προσφορές με βάση τις προϋποθέσεις που έθεσαν προς τους υποψήφιους αγοραστές αλλά και προς τον πωλητή, τη γαλλική Credit Agricole, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (δηλαδή η τρόικα) και η Τράπεζα της Ελλάδος.

Στις προϋποθέσεις φιγουράρουν διατυπωμένη με σικ τρόπο η ανάγκη παραμονής της Credit Agricole στην Ελλάδα αλλά και διάφορες παράμετροι που αφορούσαν την ανακεφαλαιοποίηση της Εμπορικής. Όσον αφορά το τελευταίο, όπως έγραψε χθες το euro2day, οι Γάλλοι ενίσχυσαν ήδη τη θυγατρική τους με κεφάλαια 2,5 δισ. ευρώ έτσι ώστε να είναι έτοιμη προς πώληση.

Σε ό,τι αφορά τον όμιλο της Alpha Bank, ο οποίος είναι ο μοναδικός εκ των τριών που έχει καταθέσει τελική πρόταση για εξαγορά της Εμπορικής, πηγές του οικονομικού επιτελείου αναφέρουν ότι "πρέπει να την ξαναγράψει σε ορισμένα σημεία έτσι ώστε να ευθυγραμμιστεί με τις προϋποθέσεις της ΤτΕ και του ΤΧΣ".

Ανταλλαγή μετοχών

Αφού, λοιπόν, λύθηκε μέσω των 2,5 δισ. ευρώ το κεφαλαιακό πρόβλημα της Εμπορικής, άνοιξε πιο εύκολα ο δρόμος της διάθεσής της. Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι η εξαγορά της τράπεζας από τον αγοραστή θα γίνει μέσω της διαδικασίας συγχώνευσης διά απορροφήσεως με ανταλλαγή μετοχών.

Στο κάδρο του νέου σχήματος παραμένει ο γαλλικός όμιλος της Credit Agricole αποκτώντας μετοχές της νέας τράπεζας μέσω της κάλυψης του 10% της ίδιας συμμετοχής που απαιτεί ο νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Σημειώνεται ότι το 10% θα καλυφθεί στην επικείμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου του νέου σχήματος, πάντα κατά τα πρότυπα που έχει θέσει ο συγκεκριμένος νόμος. Βαρόμετρο στην επιλογή του νέου παρτενέρ -μέσω της πώλησης της Εμπορικής- για την Credit Agricole είναι, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, το ύψος των κεφαλαιακών απαιτήσεων που αντιστοιχεί στο 10% της ίδιας συμμετοχής.

Το μικρότερο ποσό εκ των τριών ελληνικών τραπεζών, με βάση την παράμετρο αυτή, το χρειάζεται ο όμιλος της Alpha Bank.

Τα μεγέθη

Το σύνολο των δανείων της Εμπορικής στις 31.12.2011 διαμορφωνόταν στα 19,1 δισ. ευρώ, ενώ οι καταθέσεις της ανέρχονταν σε 11,2 δισ., σημειώνοντας, σε αντίθεση με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αύξηση εξαιτίας της ασφάλειας που προσέφερε η γαλλική μητρική αλλά και της επιθετικής πολιτικής που ακολούθησε σε επίπεδο επιτοκίων ο όμιλος της Εμπορικής, αξιοποιώντας το πλεονέκτημα της ομπρέλας που προσέφερε η Credit Agricole.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v