Τράπεζες: Το Plan B των Γάλλων στην Ελλάδα

Οι κινήσεις μείωσης της απευθείας έκθεσης στην Ελλάδα από Credit Agricole και Societe Generale. Τι γυρεύουν οι Γάλλοι στο… παζάρι των συγχωνεύσεων. Οι συζητήσεις με ελληνικές τράπεζες και οι απαιτήσεις εκατέρωθεν.

Τράπεζες: Το Plan B των Γάλλων στην Ελλάδα
Στην υλοποίηση plan B για τις τράπεζες που διατηρούν στην Ελλάδα προχωρούν οι γαλλικοί όμιλοι Credit Agricole και Societe Generale, διακόπτοντας την παροχή ρευστότητας προς τις θυγατρικές τους και ξεκινώντας συζητήσεις για την πώληση ή τη συγχώνευσή τους με εγχώριες τράπεζες.

Η Credit Agricole επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται σε διερευνητικές συζητήσεις με εγχώριους τραπεζικούς ομίλους καθώς και με τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές, εξετάζοντας προσεκτικά όλες τις διαθέσιμες επιλογές. Σημειώνει πάντως ότι αυτές δεν βρίσκονται ακόμη σε στάδιο κατά το οποίο μπορούν να ληφθούν αποφάσεις. 

Το πρώιμο στάδιο των συζητήσεων επιβεβαίωσε και η Εθνική Τράπεζα η οποία παραδέχθηκε ότι υπήρξαν συνομιλίες με τη διοίκηση της Credit Agricole αναφορικά με τις δυνατότητες μελλοντικών στρατηγικών συμμαχιών. Όπως έγραψε το Euro2day, αντίστοιχες συζητήσεις με την Credit Agricole είχαν και η Alpha Bank και η EFG Eurobank, που επίσης βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο.

Η διαδικασία διερεύνησης της δυνατότητας πώλησης ή συγχώνευσης της Εμπορικής Τράπεζας ξεκίνησε από την Credit Agricole προ μερικών μηνών. Οι Γάλλοι πόνταραν στο ότι οι όροι ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών θα είχαν προσδιοριστεί βάσει του αρχικού χρονοδιαγράμματος και θα υπήρχαν έτσι οι απαραίτητες συνθήκες για την ευόδωση μιας επιχειρηματικής συμφωνίας.

Η καθυστέρηση στο μέτωπο της ανακεφαλαιοποίησης εκτροχίασε τον σχεδιασμό της CASA αφενός γιατί οι εγχώριες τράπεζες που ενδιαφέρθηκαν δεν είχαν τα απαραίτητα κεφάλαια να υποβάλουν προσφορές αγοράς της Εμπορικής κι αφετέρου επειδή, ελλείψει των οριστικών όρων διενέργειας των αυξήσεων κεφαλαίου δεν είναι δυνατόν να κλείσει συμφωνία συγχώνευσης. 

Άλλωστε, αυτήν τη στιγμή λόγω μη προσδιορισμού των όρων ανακεφαλαιοποίησης το Τ.Χ.Σ. δύσκολα μπορεί να δώσει πράσινο φως. Ακόμη και αν η Credit Agricole καλύψει πριν ή μετά τη συζητούμενη συγχώνευση τις κεφαλαιακές ανάγκες της Εμπορικής Τράπεζας.

Οι συζητήσεις, ως εκ τούτου, παίρνουν αναγκαστικά παράταση και αναμένεται να τρέξουν γρήγορα, μετά τον προσδιορισμό των όρων της ανακεφαλαιοποίησης. Οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι ο χρόνος για τις εθελοντικές ή αναγκαστικές συγχωνεύσεις θα αρχίσει να μετράει αντίστροφα από τον Δεκαπενταύγουστο και έπειτα.

Το ενδιαφέρον για την αγορά είναι τι οδηγεί τους γαλλικούς ομίλους να επιδιώκουν την άμεση μείωση της έκθεσής τους στην ελληνική οικονομία.

Η δημόσια στάση των δύο γαλλικών ομίλων απέναντι στην Ελλάδα εκφράζεται με δύο «ΔΕΝ». Η Credit Agricole και η Societe Generale ΔΕΝ επιθυμούν την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, αλλά και ΔΕΝ θέλουν να αυξήσουν περισσότερο την έκθεσή τους.

Τα παραπάνω ΔΕΝ ορίζουν το πλαίσιο των συζητήσεων που διεξήχθησαν και διεξάγονται με διοικήσεις εγχώριων τραπεζών. Κύκλοι της Εμπορικής διευκρινίζουν ότι η τράπεζα έχει ξεκινήσει συζητήσεις με άλλα πιστωτικά ιδρύματα, επιλέγοντας να συμμετάσχει ενεργά στον κύκλο των αναπόφευκτων αλλαγών και ανασχηματισμού του εγχώριου τραπεζικού τομέα (η Εμπορική επιλέγει να είναι κομμάτι του μέλλοντος), σημειώνουν, προσθέτοντας ότι η ευελιξία και η προβλεπτικότητα είναι στοιχεία που χαρακτηρίζουν τις ενέργειες της διοίκησης.

Τι γυρεύουν οι Γάλλοι στο… παζάρι των συγχωνεύσεων...

Οι Γάλλοι φαίνεται ότι συζητούν τη συγχώνευση των θυγατρικών τους με κάποιες από τις μεγάλες ελληνικές τράπεζες γιατί ο μετοχικός τους κίνδυνος θα περιοριστεί, αφού θα κατέχουν πλέον μειοψηφικό ποσοστό σε μια μεγαλύτερη τράπεζα και επομένως δεν θα ενοποιηθούν.

Μια συμφωνία συγχώνευσης, με τις ρήτρες που θα τη συνοδεύουν, παρέχει τόσο στη SocGen όσο και στην Credit Agricole την ευχέρεια να αποφασίσουν σε δεύτερο χρόνο αν θα αποεπενδυθούν από την Ελλάδα ή θα ενισχύσουν την παρουσία τους, σε συνδυασμό πάντα με τις συνθήκες και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

…και τι ζητούν οι Έλληνες τραπεζίτες

Οι Έλληνες τραπεζίτες, με τη σειρά τους, συζητούν το ενδεχόμενο συγχώνευσης με θυγατρικές των γαλλικών τραπεζών, θέτοντας δύο βασικές προυποθέσεις: την εξασφάλιση χρηματοδότησης για το άνοιγμα χορηγήσεων καταθέσεων και τη συμμετοχή των Γάλλων στις επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίου στον βαθμό που πρέπει να ενισχύσουν κεφαλαιακά τις τράπεζές τους ώστε να έχουν Core Tier I 10% τον Ιούλιο του 2013.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο εξασφαλίζεται ευκολότερα ο στόχος της ελάχιστης συμμετοχής των ιδιωτών στην ανακεφαλαιοποίηση και κυρίως οι απαραίτητες συνέργειες σε επίπεδο funding cost.

Εναλλακτικά, έχουν συζητηθεί και σχήματα συγχώνευσης με ανταλλαγή πρακτικά ποσοστών στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια. Να εξαγοράσει δηλαδή η εγχώρια τράπεζα την εδώ θυγατρική γαλλικού ομίλου και αυτός με τη σειρά του να εξαγοράσει ποσοστό σε θυγατρικές της ελληνικής τράπεζας στα Βαλκάνια, διασφαλίζοντας παράλληλα και ροή χρηματοδότησης.

Το καυτό ερώτημα είναι αν οι Γάλλοι δεχθούν να ανοίξουν και πάλι την κάνουλα της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα, που με κόπο κατάφεραν να μειώσουν. Οι ίδιοι άλλωστε υπολογίζουν ως «κέρδος» από ενδεχόμενη συγχώνευση των εν Ελλάδι θυγατρικών τους το γεγονός ότι δεν θα χρειάζεται να τη χρηματοδοτούν μια και θα υπάρχει, πέραν του ELA, και η πρόσβαση στην ΕΚΤ.

Για τις εγχώριες τράπεζες η εξασφάλιση φθηνής χρηματοδότησης είναι το κλειδί για την έξοδο από την κρίση. Παρά τη σημαντική εκροή στις τράπεζες, παραμένουν καταθέσεις 160 δισ. ευρώ και κάθε μείωση των επιτοκίων κατά 1% οδηγεί σε εξοικονόμηση ετησίως 1,6 δισ. ευρώ.

Η βήμα-βήμα μείωση της έκθεσης των Γάλλων στην Ελλάδα

Σημειώνεται ότι προ μερικών ημερών το διοικητικό συμβούλιο της Εμπορικής Τράπεζας ενέκρινε τη μεταβίβαση στην Credit Agricole των θυγατρικών της στα Βαλκάνια. Έτσι, η Emporiki Bank Romania S.A, η Emporiki Bank Bulgaria EAD και η Emporiki Bank Albania S.A περνούν υπό τον άμεσο έλεγχο της Credit Agricole.

Πρόκειται για κίνηση που συνεισέφερε, με βάση πληροφορίες, ελάχιστα στην κεφαλαιακή ενίσχυση της Εμπορικής, μια και επρόκειτο για καθαρή ενδοομιλική συναλλαγή, αλλά έδωσε το στίγμα για τις προθέσεις της Credit Agrigole.

Με τη μεταβίβαση η Credit Agricole απέκτησε τον απευθείας έλεγχο των δραστηριοτήτων στη Βουλγαρία, στη Ρουμανία και στην Αλβανία, κρατώντας κάτω από την Εμπορική Τράπεζα μόνο την παρουσία στην Ελλάδα και στην Κύπρο. 
 
Σχεδόν ταυτόχρονα, η Εμπορική εξασφάλισε πρόσβαση στον μηχανισμό παροχής έκτακτης ρευστότητας (ELA) της Τράπεζας της Ελλάδος, με αποτέλεσμα να διακοπεί η παροχή φρέσκου χρήματος από τη μητρική της και να μειωθεί περαιτέρω η άντληση ρευστότητας από την C.A.

Πρόσβαση στον ELA έχει αποκτήσει πλέον και η Γενική Τράπεζα, θυγατρική της Societe Generale. Στην περίπτωση, όμως, της Γενικής οι Γάλλοι βρήκαν πιο άμεσο και αποτελεσματικό τρόπο για να μειώσουν και εν τέλει να εξαλείψουν τον κίνδυνο από τη χρηματοδότηση του καθαρού ανοίγματος ρευστότητας της θυγατρικής τους.

Όπως έγραψε το Euro2day, το διοικητικό συμβούλιο της Γενικής Τράπεζας ενέκρινε συμφωνία πώλησης δανείων της στη μητρική της Societe Generale. Βάσει της συμφωνίας, η Γενική θα μπορεί -από καιρό σε καιρό- να πουλά στη SocGen ομολογιακά ή άλλα δάνεια που έχει χορηγήσει σε ελληνικές επιχειρήσεις σε τιμή ίση προς τη λογιστική τους αξία.

Η πρώτη σύμβαση μεταξύ της Γενικής και της Societe Generale υπογράφηκε στις 22 Μαΐου και η SocGen αγόρασε από την εν Ελλάδι θυγατρική της πέντε ομολογιακά δάνεια, έναντι συνολικού τιμήματος 202,8 εκατ. ευρώ. Η SocGen επέλεξε να χρηματοδοτεί το funding gap της Γενικής αγοράζοντας δάνεια της θυγατρικής της.

Με τον τρόπο αυτόν η SocGen μειώνει τον κίνδυνο να βρεθεί με τον… μουτζούρη απαιτήσεων, στην περίπτωση όπου συμβεί «ατύχημα» στη χώρα και στις τράπεζες, καθώς πάνω της έχει πλέον μόνο τον μετοχικό κίνδυνο.


**To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v