Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο "σημείο μηδέν" οδεύει η ευρωζώνη

Κλυδωνισμούς προκαλεί στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα το επίσημο αίτημα βοήθειας από Ισπανία και Κύπρο. Προς Σύνοδο κορυφής με "μικρό καλάθι" και τις αγορές έτοιμες να χτυπήσουν. Τα spreads και οι 5 διασώσεις.

Στο σημείο μηδέν οδεύει η ευρωζώνη
Νέους κλυδωνισμούς προκαλούν στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα Ισπανία και Κύπρος την ώρα που οι ηγέτες της Ε.Ε. προετοιμάζονται για ακόμη μια Σύνοδο Κορυφής για την οποία ο πήχης των προσδοκιών έχει πέσει χαμηλά.

Επιπλέον πληθαίνουν οι φωνές που κρούουν των κώδωνα του κινδύνου για την ευρωζώνη σε μια στιγμή που (ξανά)δοκιμάζονται οι αντοχές της Ισπανίας και της Ιταλίας μέσω της νέας αύξησης του κόστους δανεισμού.

Χθες η Ισπανία κατέθεσε επίσημο αίτημα για ευρωπαϊκή στήριξη των τραπεζών της. Σε επιστολή του προς τον πρόεδρο του Eurogroup, Jean Claude Juncker, ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Luis de Guindos δηλώνει ότι το τελικό ποσό της στήριξης θα καθοριστεί αργότερα, αλλά θα πρέπει να καλύπτει όλες τις ανάγκες των τραπεζών και ένα επιπλέον μαξιλάρι ασφαλείας.

Σημειώνεται πως σε επίπεδο ευρωζώνης έχει συμφωνηθεί στήριξη των ισπανικών τραπεζών μέχρι το ποσό των 100 δισ. ευρώ.

Ο κ. de Guindos διαβεβαίωσε επίσης την πρόθεσή του να υπογράψει ένα μνημόνιο κατανόησης για το συγκεκριμένο πακέτο στήριξης των τραπεζών, του οποίου οι λεπτομέρειες θα καθοριστούν μέχρι την 9η Ιουλίου.

Η απάντηση από την Ε.Ε. ήρθε διά στόματος του επιτρόπου Olli Rehn, ο οποίος δήλωσε: "Είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία για το μνημόνιο κατανόησης σε μερικές εβδομάδες, έτσι ώστε να προχωρήσουμε με την προσπάθεια αναδιοργάνωσης".

Η απόδοση του ισπανικού ομολόγου δεκαετούς διάρκειας, όμως, έχει «κολλήσει» σε επίπεδα υψηλότερα του 6% καθιστώντας εξαιρετικά δυσχερή την έξοδο της χώρας στις αγορές. Χθες αναρριχήθηκε στο 6,62%.

Στις παρυφές του 6% κινείται και η απόδοση των ιταλικών δεκαετών ομολόγων δεδομένο που προκαλεί ρίγη ανησυχίας σε επενδυτές και αναλυτές καθως η Ιταλία θεωρείται "πολύ μεγάλη" για να σωθεί από την ευρωζώνη, σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις Γερμανών αξιωματούχών.

Στο μηχανισμό και η Κύπρος

Η Κύπρος κατέστη η πέμπτη χώρα που θα ζήτησε χρηματική συνδρομή από την ευρωζώνη και συγκεκριμένα το ESFS ή το ESM. Xθες η χώρα κατέθεσε επίσημο αίτημα προς την ΕΕ.

"Σκοπός της βοήθειας είναι να περιορίσει τους κινδύνους της κυπριακής οικονομίας, ειδικά αυτούς που απορρέουν από τις αρνητικές επιπτώσεις μετάστασης μέσω του τραπεζικού της τομέα, εξαιτίας της μεγάλης του έκθεσης στην ελληνική οικονομία" σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της Κύπρου, Δ. Χριστόφιας, συγκάλεσε συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών την Τρίτη το απόγευμα για την κατάσταση της οικονομίας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι την Δευτέρα το πρωί η Fitch προχώρησε σε υποβάθμιση της αξιολόγησης της Κύπρου σε BB+ από ΒΒΒ- (δηλαδή στην κατηγορία junk) δίνοντας αρνητικό outlook. Η Fitch είναι ο τρίτος οίκος που υποβαθμίζει την Κύπρο σε καθεστώς junk, αποκλείοντας τη χρήση των κρατικών ομολόγων από τις κυπριακές τράπεζες ως εγγύηση για λήψη ρευστότητας από την ΕΚΤ.

Κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής

Η ανάπτυξη και η περαιτέρω ενοποίηση θα αποτελέσουν κεντρικά σημεία της επικείμενης Συνόδου Κορυφής της 28-29ης Ιουνίου. Το πραγματικό ζητούμενο όμως είναι το εάν η ευρωζώνη θά δώσει πειστικές απαντήσεις τα παραπάνω θέματα.

To θέμα της Ελλάδας δεν πρόκειται να συζητηθεί τουλάχιστον επισήμως και εκτενώς. Άλλωστε η χώρα θα εκπροσωπηθεί τελικά από τον πρόεδρο της δημοκρατίας, Κ. Παπούλια.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν συγκεκριμένα βήματα για μια διασυνοριακή τραπεζική ένωση, στενότερη δημοσιονομική ενοποίηση και την πιθανότητα δημιουργίας ενός ταμείου για την εξόφληση χρέους.

Δύο αξιωματούχοι που έχουν γνώση του 15σέλιδου κειμένου, το οποίο συντάχθηκε κατά τη διάρκεια του περασμένου μήνα και επανεξετάζεται εν όψει της συνόδου, δήλωσαν πως θέτει με λεπτομέρεια τους τέσσερις πυλώνες που απαιτούνται για μια ισχυρή οικονομική και νομισματική ένωση, που οι ηγέτες πιστεύουν ότι είναι απαραίτητη για να διασφαλιστεί το μέλλον του ευρώ.


***To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v