Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΕ: Μετά τις εκλογές βλέπουμε και για ανάπτυξη!

Στηρίζουμε την Ελλάδα όσο τηρεί τις δεσμεύσεις το μήνυμα της Συνόδου Κορυφής. Περιμένουμε τη νέα κυβέρνηση. Η σύγκρουση Ολάντ - Μέρκελ για ευρωομόλογα. Δεν πάρθηκαν αποφάσεις για τα κρίσιμα θέματα. Οι ελληνικές θέσεις.

ΕΕ: Μετά τις εκλογές βλέπουμε και για ανάπτυξη!
Τη θέση ότι η Ελλάδα ανήκει στην ευρωζώνη, αλλά θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, επανέλαβαν οι αρχηγοί κρατών στην άτυπη σύνοδο. Μια σύνοδο που είχε ως θέμα την ανάπτυξη, αλλά ολοκληρώθηκε χωρίς να ληφθούν οριστικές αποφάσεις. Τα θέματα παραπέμφθηκαν για τον Ιούνιο, μετά από πέντε εβδομάδες, χρονική στιγμή όπου οι Ευρωπαίοι θα έχουν εικόνα και για το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών.

Αντιπαράθεση των Ολάντ - Μέρκελ υπήρξε, όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις των δύο ηγετών. Το κομβικό σημείο ήταν τα ευρωομόλογα, τα οποία για τον Γάλλο πρόεδρο είναι η αρχή της πορείας, ενώ για τη Γερμανίδα καγκελάριο κρύβονται κάπου στο τέλος της διαδρομής, και αφού θα έχει γίνει η δημοσιονομική ενοποίηση.

Αναφορικά με την Ελλάδα, οι κ. Rompuy και Barroso ξεκαθάρισαν ότι θέλουν τη χώρα στο ευρώ σεβόμενη τις δεσμεύσεις της. «Θα στηρίξουμε την Ελλάδα όσο η Ελλάδα υποστηρίζει τις δεσμεύσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Μ. Barosso. «Δεν θα αφήσουμε αυτούς που προωθούν σενάρια. Ας περιμένουμε τις αποφάσεις του ελληνικού λαού».

Στη συνέντευξη τύπου, πάντως, που ακολούθησε σημείωσαν ότι ως ένδειξη «έμπρακτης αλληλεγγύης» η Ε.Ε. θα προχωρήσει στην «άμεση αποδέσμευση κονδυλίων από τα διαρθρωτικά ταμεία». Στο θέμα αναφέρθηκε και ο Φρ. Ολάντ, ο οποίος τόνισε ότι θα επιμείνει στην άμεση αποδέσμευση διαθέσιμων πόρων των διαρθρωτικών ταμείων, με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης στην Ελλάδα. «Η Ελλάδα, εκτός από υποχρεώσεις, έχει και δικαίωμα σε μια προοπτική ανάπτυξης».

«Τι θα συμβεί αν μετά τις ελληνικές εκλογές σχηματιστεί μια νέα κυβέρνηση που αρνείται το μνημόνιο και δεν σέβεται τους στόχους; Νομίζω πως η στάση της ευρωζώνης θα είναι να ζητήσει από τη χώρα να σεβαστεί αυστηρά τις δεσμεύσεις της», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Επίσης, τόνισε: «Η Ελλάδα πρέπει να πάρει σημαντικές αποφάσεις στις 17 Ιουνίου και αυτή η επιλογή θα μπορούσε να είναι ευρωπαϊκή. Η Γαλλία θέλει να παραμείνουν οι Έλληνες στην ευρωζώνη και εκείνοι πρέπει να σεβαστούν τις δεσμεύσεις που έχουν γίνει, όμως την ίδια ώρα η ευρωζώνη πρέπει να δείξει ότι είναι πρόθυμη να στηρίξει την Ελλάδα».

Ακόμα επισήμανε πως «σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, υιοθετήθηκε κείμενο για την παραμονή της στην ευρωζώνη, υπό την προϋπόθεση ότι θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις της». Ξεκαθάρισε παράλληλα: «Δεν γνωρίζω να υπάρχει κάποιο σενάριο προσομοίωσης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και η Γαλλία δεν λειτουργεί υπό αυτήν την υπόθεση».

Η Γερμανίδα καγκελάριος, από την πλευρά της, σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους, μετά το πέρας της άτυπης συνόδου κορυφής, τόνισε πως «θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ, όμως επιμένουμε πως πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις στις οποίες έχει συμφωνήσει».

Ιδιαίτερη ανησυχία για την κατάσταση στην Ελλάδα εξέφρασε ο Ισπανός πρωθυπουργός. «Με ανησυχεί πολύ η κατάσταση στην Ελλάδα. Ελπίζω ότι η χώρα μπορεί να παραμείνει στο ευρώ και νομίζω πως αυτό θα ήταν πολύ καλό για τους Έλληνες πολίτες, ακόμα και αν πρέπει να κάνουν μια προσπάθεια, όμως θα είναι επίσης καλό για την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μαριάνο Ραχόι.

«Νομίζω πως είναι καλό ότι υπάρχει ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα πως το ευρώ δεν γυρίζει πίσω και πως είναι ένα project το οποίο δεν θα εγκαταλείψουμε. Είναι σημαντικό να προετοιμάσουμε το μέλλον του ευρώ», σημείωσε.

Η ανακοίνωση

Στην ανακοίνωση αναφέρεται: «Η ευρωζώνη έχει δείξει σημαντική αλληλεγγύη, έχοντας ήδη διαθέσει, από κοινού με το ΔΝΤ, σχεδόν 150 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της Ελλάδας από το 2010. Θα εξασφαλίσουμε ότι τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά κεφάλαια θα κινητοποιηθούν για να φέρουν την Ελλάδα στο μονοπάτι της ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων απασχόλησης.

Η συνέχιση των ζωτικής σημασίας μεταρρυθμίσεων, η εξασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους, η ενθάρρυνση ιδιωτικών επενδύσεων και η ενίσχυση των θεσμών είναι η καλύτερη εγγύηση για ένα καλύτερο μέλλον στην ευρωζώνη. Αναμένουμε μετά τις εκλογές η νέα ελληνική κυβέρνηση να κάνει αυτήν την επιλογή».


Ο Rompuy και ο Barroso τόνισαν ότι η ανάπτυξη και η οικονομική σταθερότητα είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, θέση που πολλές φορές έχει εκφράσει η Άγκελα Μέρκελ. Ο Rompuy πρόσθεσε ότι η συζήτηση των ηγετών είχε ως στόχο την ανάπτυξη. Οι οριστικές αποφάσεις, όμως, θα ληφθούν στην επίσημη σύνοδο.

Πρέπει να ενεργοποιήσουμε τις ευρωπαϊκές δομές για τη στήριξη της ανάπτυξης, σημείωσε ο Rompuy. Παράλληλα, πρέπει να αξιοποιήσουμε οικονομικά εργαλεία για τη στήριξη των επιχειρήσεων, ειδικά των μικρομεσαίων. Σε αυτό κομβικός είναι ο ρόλος της ΕΤΕπ. Βασικό είναι να ενισχύσουμε και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Οι χώρες θα πρέπει να δημιουργήσουν σχέδια ενίσχυσης της απασχόλησης και να αξιοποιήσουν τόσο εθνικά όσο και κοινοτικά κονδύλια για τον σκοπό αυτόν.

Οι τράπεζες

Στόχος είναι να ενισχύσουμε τη χρηματοοικονομική σταθερότητα. Συμφωνήσαμε ότι πρέπει να περάσουμε σε άλλο επίπεδο σε αυτόν τον τομέα. Θα παρουσιάσουμε τον Ιούνιο το πώς θα πετύχουμε αυτόν τον στόχο, υποστήριξε ο Rompuy. Σημείωσε παράλληλα ότι σχεδιάζεται η ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης. Εκφράστηκαν διάφορες απόψεις, μεταξύ των οποίων η κεντρική παρακολούθηση του τραπεζικού τομέα, πρόσθεσε.

Τα ευρωομόλογα και τα "project bonds"

Τα ευρωομόλογα τέθηκαν από διάφορες πλευρές με διαφορετικούς τρόπους, σημείωσε ο Rompuy και έδωσε σήμα ότι είναι κάτι που θα πάρει χρόνο μέχρι να προχωρήσει και να λυθούν οι νομικές επιπλοκές. Ξεκαθάρισε, μάλιστα, πως αυτό σχετίζεται με τη μεγαλύτερη οικονομική ενοποίηση της Ευρώπης.

Στη συνέντευξη τύπου ο Φρ. Ολάντ σημείωσε ότι εκτιμά πως το ευρωομόλογο για τη Γαλλία είναι σημείο εκκίνησης, ενώ για τη Γερμανία σημείο κατάληξης. Από την άλλη πλευρά, η Άν. Μέρκελ υποστήριξε πως απορρίπτει τα ευρωομόλογα σε αντίθεση με τη Γαλλία, παρ' όλα αυτά η συζήτηση ήταν ισορροπημένη. Εκφράστηκαν διαφορετικές απόψεις και υπήρξαν διαφοροποιήσεις. Αρκετοί εξέφρασαν αμφιβολίες, ανέφερε.

Αντίθετα με τα ευρωομόλογα, η χρήση των project bonds έτυχε αποδοχής στη σύνοδο. Στόχος των συγκεκριμένων εργαλείων είναι να προχωρήσουν μεγάλα επενδυτικά σχέδια, τα οποία προσφέρουν σε όλη την Ευρώπη.

Γιούνκερ: Δεν ζήτησα σχέδια εκτάκτου ανάγκης

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του eurogroup κ. Γιούνκερ υποστήριξε ότι δεν ζήτησε από τα 17 κράτη-μέλη να ετοιμάσουν σχέδια εκτάκτου ανάγκης για την περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

«Δεν ζήτησα από τα κράτη-μέλη σχέδια εκτάκτου ανάγκης. Βέβαια, θα πρέπει να σκεφτούμε όλα τα ενδεχόμενα, αλλά εργαζόμαστε με την υπόθεση ότι η Ελλάδα θα μείνει μέλος της ευρωζώνης», υποστήριξε μετά τη σύνοδο των αρχηγών κρατών. «Είναι κοινή πολιτική θέληση να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να διατηρήσουμε την Ελλάδα μέλος της ευρωζώνης», συμπλήρωσε.

Πικραμμένος: Υπάρχει διάθεση για βοήθεια

Ο Έλληνας πρωθυπουργός υποστήριξε ότι οι εταίροι έχουν διάθεση να βοηθήσουν την Ελλάδα με οικονομικά μέτρα που θα μπορούσαν να έχουν ως αποτέλεσμα την καταπολέμηση της ανεργίας. Αναφέρθηκε σε πρωτοβουλίες που θα μπορούσε να αναλάβει η ΕΤΕπ, καθώς επίσης και σε ομολογιακά δάνεια για την υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομής πανευρωπαϊκής εμβέλειας.

Σημείωσε ότι η Γερμανίδα καγκελάριος δεν έκρυψε την έκπληξή και τη δυσφορία της για τα σενάρια περί σχεδίων εκτάκτου ανάγκης για αποχώρηση από το ευρώ.

Συγκεκριμένα, αναφορικά με την Ελλάδα, ο κ. Πικραμμένος ζήτησε:

• Την εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ανάληψη πρωταγωνιστικού ρόλου στην ανάκαμψη της οικονομίας. Θεωρούμε ότι η δημιουργία ενός εργαλείου επιμερισμού κινδύνου (risk sharing instrument) θα συμβάλει στην απεμπλοκή των μεγάλων έργων στην Ελλάδα.

• Την αξιοποίηση του Ταμείου Εγγυοδοσίας για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

• Την υιοθέτηση των ομολόγων έργου (project bonds), η οποία θα βοηθήσει σημαντικά στη χρηματοδότηση έργων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ελλάδα, ιδίως τώρα που εκκρεμούν στη χώρα μας επενδύσεις ύψους 50 δισ. που έχουν παγώσει λόγω της αβεβαιότητας και της έλλειψης ρευστότητας.

• Να καταβληθεί προσπάθεια ώστε ως προς τα project bonds η Ελλάδα να ενταχθεί σε πιλοτικό πρόγραμμα.

• Τέλος, ζήτησε τη βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων των διαρθρωτικών ταμείων με διεύρυνση των κριτηρίων επιλεξιμότητας των δικαιούχων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v