Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fitch: Υποβάθμιση Ελλάδας σε CCC από Β-

Σε CCC από B- υποβάθμισε την αξιολόγηση της Ελλάδας η Fitch. Η έλλειψη λαϊκής και πολιτικής στήριξης στο μνημόνιο αυξάνει το ρίσκο εξόδου από το ευρώ, λέει ο οίκος. Σε RWN όλη η ευρωζώνη σε πιθανή Grexit.

Fitch: Υποβάθμιση Ελλάδας σε CCC από Β-
Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας σε CCC από B- προχώρησε ο οίκος Fitch. 

Όπως αναφέρει, η υποβάθμιση της αξιολόγησης της χώρας αντανακλά το αυξημένο ρίσκο η Ελλάδα να μην καταφέρει να διατηρήσει τη συμμετοχή της στην ευρωζώνη.

Ειδικότερα, σημειώνει ότι τα ισχυρά ποσοστά στις εκλογές της 6ης Μαΐου των κομμάτων που αντιτίθενται στις πολιτικές λιτότητας και η επακόλουθη αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης δείχνουν την έλλειψη λαϊκής και πολιτικής στήριξης στο μνημόνιο. 

Στην περίπτωση όπου οι επαναληπτικές εκλογές στις 17 Ιουνίου δεν οδηγήσουν σε κυβέρνηση με εντολή (mandate) συνέχισης του προγράμματος λιτότητας και μεταρρυθμίσεων της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ είναι πιθανή, σημειώνει ο οίκος.
 
Αυτό πιθανότατα θα οδηγήσει σε εκτεταμένη στάση πληρωμών έναντι υποχρεώσεων στον ιδιωτικό τομέα καθώς και των υποχρεώσεών της στον επίσημο τομέα σε ευρώ, παρότι έχει προηγηθεί η αναδιάρθρωση των ελληνικών κρατικών ομολόγων τον Μάρτιο. 

Η Fitch είχε θέσει το ταβάνι αξιολόγησης για όλες τις χώρες της ευρωζώνης στο ΑΑΑ. Ωστόσο, αναθεωρεί την ανώτατη δυνατή αξιολόγηση για την Ελλάδα σε Β-καθώς η έξοδος από το ευρώ είναι σημαντικό και αυξανόμενο ρίσκο. Ως εκ τούτου, η εν λόγω αξιολόγηση αποτελεί ταβάνι για όλους τους εκδότες και τις συναλλαγές που προέρχονται από την Ελλάδα. 

Αν η Ελλάδα φύγει από την ευρωζώνη, η Fitch θα αντιμετωπίσει την επιβεβλημένη αλλαγή νομίσματος αναφοράς στο χρέος τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα ως στάση πληρωμών (default event). 

Ο οίκος επαναλαμβάνει ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ακυρώσει μια θεμελιώδη αρχή και ως εκ τούτου θα θέσει όλες τις αξιολογήσεις των χωρών της ευρωζώνης σε προθάλαμο υποβάθμισης (Rating Watch Negative) ώστε να αξιολογήσει το ρίσκο εξόδου άλλου κράτους από το ενιαίο νόμισμα. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v