Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυβέρνηση «πάση θυσία» ζητάει η αγορά

Κυβέρνηση ακόμη και χωρίς το ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζει η οικονομία. Παραλυτικά φαινόμενα λόγω έλλειψης ρευστότητας. Τι εκτιμούν τραπεζίτες, επιχειρηματίες για επαναδιαπραγμάτευση και νέο πακέτο ανάπτυξης.

Κυβέρνηση «πάση θυσία» ζητάει η αγορά
Υπέρ της συγκρότησης κυβέρνησης ακόμη και χωρίς τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζει η αγορά, προειδοποιώντας για τα παραλυτικά φαινόμενα που προκαλεί η εντεινόμενη έλλειψη ρευστότητας και για τις επικίνδυνες ατραπούς από την περιδίνηση της χώρας στον κυκλώνα της ακυβερνησίας και του λαϊκισμού.

Την ώρα που οι διαβουλεύσεις υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια παραμένουν άκαρπες, λόγω της επιμονής της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ να συμμετάσχει στην κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ και της άρνησης του τελευταίου να συμπράξει, η αγορά έχει βάλει ήδη νερό στο κρασί της.

Το αρχικό μούδιασμα το διαδέχθηκε η εντεινόμενη πίεση για συγκρότηση κυβέρνησης, η οποία θα μπορούσε, πάντα με τον όρο της παραμονής της χώρας στο ευρώ, να επαναδιαπραγματευτεί το μνημόνιο, αξιοποιώντας τη δυναμική της λαϊκής εντολής και την αλλαγή συσχετισμών και κλίματος στην Ευρώπη.

Επιχειρηματίες και τραπεζίτες διατυπώνουν σχεδόν ανοιχτά αυτό που οι πολιτικοί δυσκολεύονται να πουν. Η Ελλάδα έχει μία ευκαιρία να βελτιώσει το μνημόνιο και να αποτελεί μέρος μιας άλλης, πιθανώς, ευρωπαϊκής συνταγής. Αρκεί να παραμείνει στο παιχνίδι.

Αυτό προϋποθέτει κυβέρνηση συνεργασίας με κόμματα που συμφωνούν στην ανάγκη παραμονής της χώρας στο ευρώ, συνέχισης των διαρθρωτικών αλλαγών και διαμόρφωσης στην ατζέντα αλλαγών επί του μίγματος των πολιτικών που προβλέπει το μνημόνιο.

Στην πρόσφατη γενική συνέλευση της Μυτιληναίος, ο επικεφαλής του ομίλου, Ευάγγελος Μυτιληναίος, τόνισε ότι πάση θυσία απαιτείται πολιτική σταθερότητα και κυβέρνηση. «Μόνο έτσι θα μπορέσει να ξεκινήσει η διαδικασία της ανάκαμψης, που θα είναι μακροχρόνια. Οι λύσεις θα είναι δύσκολες», προειδοποίησε.

Η Ευρώπη, όμως, έχει διαμηνύσει μέσω των δηλώσεων των Μπαρόζο και Γιούνκερ αλλά και της γερμανικής πολιτικής ηγεσίας ότι για να είναι η Ελλάδα μέρος ευρύτερων λύσεων θα πρέπει να συνεχίσει να υλοποιεί το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών.

Η συνέχιση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων δείχνει να είναι το αγκάθι στον σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ αρνείται τη συμμετοχή ή την παροχή συναίνεσης σε μια κυβέρνηση της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, είναι δύσκολο σύμφωνα με την αγορά η ΔΗΜΑΡ να πιει το πικρό ποτήρι.

Ο κ. Κουβέλης χθες το βράδυ έθεσε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας 4 ελάχιστες προϋποθέσεις για τη συγκρότηση κυβέρνησης με τη συμμετοχή και του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι δύο εξ αυτών (χρονική επιμήκυνση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής και δυνατότητα μεταφοράς εσόδων για δίχτυ κοινωνικής προστασίας) μπορεί να γίνουν εύκολα ή δύσκολα αποδεκτές από την Ευρώπη και το ΔΝΤ, και πολύ πιο εύκολα από τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ στο εσωτερικό μέτωπο.

Οι άλλες δύο, η κατάργηση του νόμου για τον κατώτατο μισθό και η αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων για να αντιμετωπιστεί η λήξη της περιόδου της μετενέργειας, είναι δομικές μεταρρυθμίσεις που δύσκολα θα δεχθεί η τρόικα να ανατραπούν. Η έκταση της εφαρμογής τους όμως και η δυνατότητα παράτασης μπορεί να συζητηθεί.

Η «προίκα» της δημοσιονομικής χαλάρωσης και το νέο πακέτο ανάπτυξης

Το Euro2day έχει ήδη αποκαλύψει και έχει επιβεβαιωθεί ότι η Ευρώπη συζητά την επέκταση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής για την Ελλάδα κατά ένα ή δύο χρόνια, λόγω της μεγαλύτερης της προβλεπομένης ύφεσης και της παρεπόμενης αδυναμίας για επιστροφή σε πρωτογενές πλεόνασμα από το 2013.

«Η Ευρώπη θα αναγκαστεί να δώσει διετή παράταση ως προς τον στόχο μείωσης του ελλείμματος κάτω του 3% σε όλες τις χώρες που εκτελούν προγράμματα δημοσιονομικής χαλάρωσης», εκτιμούν τραπεζίτες, σημειώνοντας πάντως ότι αυτά δεν θα συνοδευτούν από χαλάρωση των στόχων για μεταρρυθμίσεις και μέτρα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας.

«Για να βελτιώσουμε τους όρους του μνημονίου θα πρέπει και από τη μεριά μας να δείξουμε ότι προχωράμε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ότι κάνουμε αυτά που έχουμε συμφωνήσει. Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι πρόβλημα αξιοπιστίας», σημειώνει διευθύνων σύμβουλος τράπεζας.

«Η Γερμανία και η Κομισιόν δεν πρόκειται να κάνουν πίσω στο σκέλος των μεταρρυθμίσεων, θα συναινέσουν μόνο σε παράταση επίτευξης των στόχων λόγω της μεγαλύτερης ύφεσης», εκτιμά στέλεχος ξένης επενδυτικής τράπεζας, το οποίο σημειώνει ότι το γενικό κλίμα για την Ελλάδα παραμένει ότι απέτυχε η εφαρμογή και όχι το φάρμακο.

Την ίδια στιγμή, το Βερολίνο δείχνει πρόθυμο να συζητήσει ένα ισχυρότερο πρόγραμμα ανάπτυξης, προκειμένου να ικανοποιηθεί πολιτικά ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας Φρ. Ολάντ.

Στεγνώνει η ρευστότητα στην αγορά

Επιχειρηματίες και τραπεζίτες σημειώνουν ότι στην περίπτωση όπου η χώρα οδεύσει σε νέες εκλογές και ενταθεί η αβεβαιότητα στο εσωτερικό, θα υπάρξει μεγαλύτερη επιδείνωση των ισχνών ήδη επιπέδων ρευστότητας στην αγορά.

Η συνεχιζόμενη εκροή καταθέσεων το τελευταίο διάστημα συνοδεύεται από έκρηξη καθυστερήσεων εξόφλησης προμηθευτών από τον ιδιωτικό πλέον τομέα κι από έξαρση των καθυστερήσεων πληρωμής δόσεων δανείων και απόδοσης του ΦΠΑ στο Δημόσιο.

«Ζούμε μια χαοτική κατάσταση», σημειώνει στέλεχος εταιρείας του κλάδου ιδιωτικής υγείας και τονίζει: «Ο ΕΟΠΥΥ δεν πληρώνει, οι τράπεζες δεν έχουν να δώσουν φρέσκο χρήμα και εμείς έχουμε υποχρεωθεί σε στάση πληρωμών απέναντι στους προμηθευτές μας και το Δημόσιο».

Την ίδια στιγμή, οι υγιείς επιχειρήσεις έχουν ήδη θέσει σε εφαρμογή σχέδια άμυνας παγώνοντας ολοσχερώς επενδύσεις κι ενισχύοντας με κάθε τρόπο τις ρεζέρβες ρευστότητας καθώς και τις κινήσεις αντιστάθμισης έναντι του κινδύνου εξόδου της χώρας από το ευρώ.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v