Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

S&P: Αναβάθμισε την Ελλάδα σε CCC

Σε αναβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας από SD σε CCC προχώρησε η S&P μετά και το PSI. Σταθερό outlook λόγω των δεσμεύσεων για δημοσιονομική προσαρμογή. Τα ρίσκα εκτέλεσης. Πρόβλεψη για ύφεση 5% φέτος.

S&P: Αναβάθμισε την Ελλάδα σε CCC
Σε αναβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας από SD σε CCC προχώρησε ο οίκος Standard and Poor's μετά και την ολοκλήρωση του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων.

Ο οίκος δίνει σταθερό outlook για την αξιολόγηση, γεγονός που υποδηλώνει ότι δεν βλέπει πιθανότητα υποβάθμισης σε βραχυπρόθεσμη βάση. Το σταθερό outlook βασίζεται στις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για βελτίωση των δημοσιονομικών και υλοποίηση σημαντικού προγράμματος προσαρμογής, παρά τις οικονομικές και πολιτικές προκλήσεις που συνεπάγεται κάτι τέτοιο, αναφέρει ο οίκος.  

Σε σχέση με τα ομόλογα που δεν συμμετείχαν στην ανταλλαγή, ο οίκος σημειώνει ότι διατηρείται η αξιολόγηση D μέχρι την επόμενη προγραμματισμένη πληρωμή κεφαλαίου, στις 15 Μαΐου. Εάν πληρωθούν, θα αναβαθμιστούν σε CCC, ενώ εάν δεν πληρωθούν θα παραμείνουν σε καθεστώς D, τονίζει. 

Παράλληλα, σημειώνει ότι το πρόγραμμα προσαρμογής έχει σημαντικά ρίσκα εκτέλεσης δεδομένων της περαιτέρω υποχώρησης του ΑΕΠ το 2012 και το 2013 και των αναμενόμενων κοινωνικών πιέσεων. 

Η προσαρμογή θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου, ενώ τα μέτρα μείωσης του ελλείμματος αναμένεται να εντείνουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια με τη στρατηγική προϋπολογισμού που εφαρμόζει η Ελλάδα. 

Ειδικότερα, τα σημαντικότερα ρίσκα για το αξιόχρεο της χώρας, σύμφωνα με τον οίκο, είναι: 

- Οι αβέβαιες οικονομικές προοπτικές. Μετά τη μείωση του ΑΕΠ κατά 6,9% το 2011, ο οίκος αναμένει ύφεση περί το 5% φέτος, που αντανακλά τη μείωση της εγχώριας ζήτησης και την αρνητική πιστωτική επέκταση. Η S&P προβλέπει ακόμη μεσοπρόθεσμα, εάν υλοποιηθούν πλήρως οι προγραμματισμένες δομικές αλλαγές: 

- Μείωση της προθυμίας των πολιτικών για εφαρμογή των φιλόδοξων και αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων. 

- Μεγάλο, αν και μειούμενο, εμπορικό έλλειμμα της Ελλάδας.

- Υψηλή εξάρτηση των τραπεζών από τη ρευστότητα της ΕΚΤ. Στα τέλη Φεβρουαρίου διαμορφώνεται στα 107,3 δισ. ή στο 52% του ΑΕΠ της χώρας.

- Το χρέος αναμένεται να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα ακόμη και μετά το PSI. Την περίοδο 2012-2015, ο οίκος εκτιμά ότι θα παραμείνει στο 160-170%, αναλόγως της ευθυγράμμισης με τους στόχους της τρόικας.
 
Σημειώνεται ότι η S&P είχε υποβαθμίσει την Ελλάδα σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας (SD) στις 27 Φεβρουαρίου, λόγω του PSI.
 
Επισημαίνεται ότι μετά την ολοκλήρωση του PSI η Fitch αναβάθμισε την Ελλάδα κατά έξι βαθμίδες σε Β- από Restricted Default (13 Μαρτίου), ενώ η Moody's διατήρησε την αξιολόγηση C γιατί δεν χρησιμοποιεί χαμηλότερη βαθμίδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v