"Στόχος η έξοδος από το μνημόνιο σε 3 χρόνια"

Θέλουμε το 2015 να έχουμε απεμπλακεί από το μνημόνιο, δήλωσε ο Βενιζέλος. Δεσμεύτηκε ότι δεν θα υπάρξει νέα φορολόγηση και οριζόντιες περικοπές μισθών-συντάξεων τον Ιούνιο. Πώς θα μειώσει τους φόρους.

Στόχος η έξοδος από το μνημόνιο σε 3 χρόνια

"Εμείς σηκώσαμε το βάρος της εθνικής κρίσης. Πρώτος μας στόχος τώρα είναι να διαμορφώσουμε ένα σταθερό πολιτικό πλαίσιο. Διανύσαμε το μεγαλύτερο μέρος και θέλουμε σε τρία χρόνια το αργότερο να έχουμε απεμπλακεί πλήρως από το μνημόνιο. Η Ελλάδα να είναι δημοσιονομικά αυτάρκης μέλος της Ε.Ε.".

Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε η ομιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος παρουσίασε το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ. Ο αρχηγός που κόμματος σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει από τις εκλογές σαφής απόφαση από το εκλογικό σώμα για την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα.

«Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι δεδομένο και δεν επείγεται να μετάσχει σε ένα κυβερνητικό σχήμα χωρίς νομιμοποίηση», σημείωσε για την επόμενη ημέρα. «Αν υπάρχουν πρόθυμοι και ικανοί να αναλάβουν την διαδικασία εξόδου από την κρίση με ασφάλεια για τον ελληνικό λαό, ας αναλάβουν την ευθύνη τους».

Υπεραμύνθηκε των κινήσεών του λέγοντας ότι με αυτά που καταφέραμε έχουμε επιτόκιο δανεισμού 2% και δεν θα ξεπεράσει το 3%, ενώ επανέλαβε ότι προτείνει ένα συνολικό πακέτο εξόδου από την κρίση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι έκλεισε την ομιλία του με το σύνθημα «Δεσμευόμαστε, εγγυούμαστε, μπορούμε». Τόνισε ότι το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης μπορεί να πετύχει γιατί εμείς στο ΠΑΣΟΚ ξέρουμε τους συσχετισμούς και τους κινδύνους και ξέρουμε τι σημαίνει πραγματική διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

* Για τα μέτρα του Ιουνίου

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι όλοι οι υπολογισμοί γίνονται με την προοπτική ότι θα επεκταθεί σε τρία, από δύο χρόνια η υλοποίηση των μέτρων του Ιουνίου ύψους 11,5 δισ. ευρώ.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεσμεύτηκε ότι με αυτά:

-Δεν πρόκειται να επιβληθούν νέοι φόροι.
- Δεν θα γίνουν οριζόντιες περικοπές μισθών-συντάξεων.
- Οι αλλαγές θα είναι διαρθρωτικές και θα αφορούν κλειστά επαγγέλματα και μείωση δαπάνης. Ανέφερε χαρακτηριστικά την περίπτωση των δαπανών για φάρμακα και υγεία. 

* Για τις τράπεζες

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, οι τράπεζες θα υπογράψουν σύμφωνα ρευστότητας με το ελληνικό δημόσιο, και αυτό θα εξασφαλίσει (σε συνδυασμό με το PSI) ρευστότητα στην αγορά και αυτό αποτελεί βασική προϋπόθεση ανάπτυξης.


* Για τη φορολογία και τους φορολογικούς συντελεστές

Σε ό,τι αφορά το θέμα της φορολογίας, δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ προτείνει:

-Σταθερό φορολογικό σύστημα για 10 χρόνια, γεγονός που απαιτεί ευρύτατη πολιτική συμφωνία.
-Αλλαγές στη φορολογική διοίκηση. Θεωρεί αβγό του Κολόμβου την άρση του τραπεζικού απορρήτου και τις αλλαγές που έχουν γίνει ήδη στις εφορίες.
-Υπόσχεται (και είναι έτοιμη) άμεση κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων.

Αναφερόμενος στο θέμα των φορολογικών συντελεστών, χαρακτήρισε προεκλογικά παιχνίδια τις εξαγγελίες για μείωση των συντελεστών. Υποσχέθηκε ωστόσο σταδιακές μειώσεις φορολογίας και επιπλέον σταδιακή μείωση του μη μισθολογικού κόστους εργασίας και των εισφορών. "Αυτό θα γίνει σταδιακά και όσο θα βγαίνουμε από την ύφεση και θα αυξάνει η ζήτηση", τόνισε.

Όπως ανέφερε, για τις αλλαγές "πρώτο κριτήριο είναι το πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα που έχει για την οικονομία και την ανάπτυξη η κάθε κίνηση. Όπως δείχνουν τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, μεγαλύτερο όφελος έχουν οι μειώσεις σε εισόδημα φυσικών προσώπων, οι εισφορές και τέλος οι έμμεσοι φόροι. Δεύτερο κριτήριο είναι η φορολογική δικαιοσύνη.

Με αυτά τα δεδομένα, τα βήματα είναι:

1) Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης (σήμερα 1% έως 4%).
2) Μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά 5%.
3) Κατάργηση του ειδικού τέλους ακινήτων μέσω της ΔΕΗ
και αντικατάσταση του προοδευτικού φόρου ακίνητης περιουσίας.
4) Μείωση των έμμεσων φόρων και των συντελεστών του ΦΠΑ
, κάτι που θα γίνει σταδιακά. Επιστροφή του ΦΠΑ στην εστίαση στο προ της κρίσης επίπεδο.

Τα παραπάνω κοστίζουν περίπου 1% του ΑΕΠ, σημείωσε και θα γίνουν σταδιακά και όσο η οικονομία ανακάμπτει και η χώρα καταφέρνει να πετυχαίνει τους δημοσιονομικούς στόχους.

* Για την ανάπτυξη

Για το θέμα της ανάπτυξης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε ότι πρέπει η Ευρώπη να βοηθήσει ώστε να ξεμπλοκαριστούν τα προγράμματα του ΕΣΠΑ και οι δράσεις της Ε.Ε. που κολλάνε σε γραφειοκρατικά γρανάζια των Βρυξελλών.

Αναπτυξιακό στόχο έχουν και οι ιδιωτικοποιήσεις (με πρώτο στόχο έσοδα 19 δισ. ευρώ),που θα φέρουν κεφάλαια από το εξωτερικό και θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, δήλωσε, ενώ χαρακτήρισε ενθαρρυντικά τα στοιχεία που υπάρχουν μετά την ολοκλήρωση του PSI.

Η Ελλάδα μπορεί να πραγματοποιήσει επενδύσεις άνω των 55 δισ. ευρώ σε μεγάλα έργα υποδομής (δρόμοι, αεροδρόμια, ΣΔΙΤ, επενδύσεις στην ενέργεια κ.τ.λ.), τόνισε.

Επισήμανε παράλληλα ότι η διεύρυνση της παραγωγικής βάσης περνά από τον αγροτικό τομέα. «Πρέπει να σταματήσει η Ελλάδα να εισάγει τεράστιες ποσότητες τροφίμων. Η επιστροφή στην ύπαιθρο πρέπει να ενθαρρυνθεί και νέοι άνθρωποι με γνώσεις να πάνε στην επαρχία και να ασχοληθούν με δραστηριότητες που έχουν τεράστιες προοπτικές. Μοχλός θα είναι η δωρεάν παραχώρηση γης σε νέους και τα προγράμματα στήριξής τους», ανέφερε.

«Καρδιά της ανάπτυξης είναι η ρευστότητα. Έχω δεσμευτεί για εννέα μέτρα που θα δώσουν 50 δισ. τα επόμενα χρόνια. Από τα 50 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση, περί τα 20 δισ. θα δοθούν στην αγορά με τα σύμφωνα ρευστότητας. Θα επιστρέψει μέρος των καταθέσεων 70 δισ. ευρώ που έχει φύγει στο εξωτερικό. Αυτό θα φέρει μετριοπαθώς 10 δισ. ευρώ. Η αλλαγή των κανόνων του Τειρεσία θα διευκολύνει, επίσης», δήλωσε ο κ. Βενιζέλος.

Όπως επισήμανε, το Ενιαίο Ταμείο Χρηματοδότησης Μικρομεσαίων θα βοηθήσει στην ίδια κατεύθυνση. Το κράτος, από την πλευρά του, θα καταβάλει τα χρέη του στην αγορά, που τώρα φτάνουν τα 6,5 δισ. ευρώ, μέσα από την ταχύτερη εκταμίευση των δόσεων του δανείου. Παράλληλα, 10 δισ. που έπαιρνε το Δημόσιο από τις τράπεζες μέσω των εντόκων δεν θα τα χρειάζεται πλέον και θα πέσουν και αυτά στη ρευστότητα.

* Για το Εθνικό Παραγωγικό Μοντέλο και την άρση αδικιών

Το εθνικό παραγωγικό μοντέλο που εισηγήθηκε απαιτεί κοινωνική αλληλεγγύη, τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Επιτέθηκε στη Ν.Δ. λέγοντας ότι δεν μπορούν να βρεθούν 18 δισ. ευρώ.

Παραδέχθηκε ότι υπάρχουν τραγικές αδικίες, και μεταξύ αυτών τα επιδόματα ανεργίας. «Η αποκατάσταση των απωλειών μπορεί και θα γίνει σταδιακά αν εφαρμοστεί συνολικά το πρόγραμμά μας», τόνισε.

Για την ανεργία των νέων σημείωσε ότι έχουν διασφαλιστεί 250 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και ζητούνται άλλα 150 εκατ. ευρω. Επανέλαβε ότι από τα προγράμματα αυτεπιστασίας των δήμων μπορούν να δημιουργηθούν 120.000 θέσεις εργασίας.

«Έχουμε δεσμευτεί να βοηθήσουμε τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά με ακατάσχετο λογαριασμό 1.500 ευρώ (2.000 ευρώ για ζευγάρι) και αλλαγές στο νόμο που, μεταξύ άλλων θα συμπεριλάβει και χρέη ατομικών επιχειρήσεων μέχρι 25.000 ευρώ», δήλωσε.

Επανέλαβε τις αλλαγές που έχει κάνει για τη διευκόλυνση των δανειοληπτών το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και σημείωσε ότι το ίδιο μοντέλο θα χρησιμοποιηθεί και για τα δάνεια προς τις άλλες τράπεζες.

* Για τις τιμές

Για τις τιμές και την ακρίβεια ανέφερε ότι σε συνεργασία με την Ε.Ε. θα αναζητηθούν τα προϊόντα που πωλούνται στην Ελλάδα ακριβότερα απ’ ό,τι στο εξωτερικό. Θα ενισχυθούν οι θεσμοί που κάνουν ελέγχους, ενώ θα υπάρξουν τοπικά σύμφωνα παραγωγών και εμπόρων ώστε να έρχονται απευθείας σε επαφή.


* Για την κυβέρνηση

Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι «η κυβέρνησή μας θα έχει 14 υπουργούς και το πολύ 10 υφυπουργούς ώστε να μειωθούν οι αλληλοκαλύψεις. Ένας θα είναι υπεύθυνος για τις επενδύσεις».

Βασικό στοιχείο, κατά τον ίδιο, είναι να προσαρμοστεί στο νέο μοντέλο και η δημόσια διοίκηση.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v