Παιχνίδι με το χρόνο και την επιτήρηση

Άμεσα η κατάθεση του πρώτου από τα δύο νομοσχέδια για την εφαρμογή του μνημονίου. Με επιτήρηση και ειδικό λογαριασμό η συμφωνία με τους δανειστές. Στόχος να προχωρήσει την επόμενη εβδομάδα το PSI.

Παιχνίδι με το χρόνο και την επιτήρηση
Δύο εφαρμοστικούς νόμους των διατάξεων που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο καταρτίζει το υπουργείο Οικονομικών, ενσωματώνοντας και τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό με τον οποίο κλειδώνει η ύφεση του 2011 στο 6,9% και αναθεωρείται η εκτίμηση για το 2012 από 2,8% κοντά στο 3,8%.

Οι υπηρεσίες του υπουργείου δουλεύουν ασταμάτητα από χθες ώστε το πρώτο από τα δύο νομοσχέδια να κατατεθεί ακόμα και εντός της ημέρας στη βουλή. Δεδομένο είναι ότι και τα δύο νομοσχέδια θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί έως τις 27 Φεβρουαρίου, οπότε συνεδριάζει η γερμανική βουλή για να εγκρίνει τη συμφωνία ανοίγοντας(;) τον δρόμο για την εκταμίευση της πρώτης δόσης του νέου δανείου.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να κλείσει όλα τα κενά στο εσωτερικό μέτωπο, ελπίζοντας σε οριστική συμφωνία τη Δευτέρα, ώστε να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα το PSI. Αυτή η συμφωνία, όμως, θα περιλαμβάνει, όπως όλα δείχνουν, τόσο την υιοθέτηση του ειδικού λογαριασμού που θέλουν οι Βορειοευρωπαίοι, όσο και την εγκατάσταση στην Αθήνα επιπλέον επιτηρητών, οι οποίοι θα παρακολουθούν την πορεία των μεταρρυθμίσεων και του προϋπολογισμού.

Η γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μετά την τηλεδιάσκεψη δεν αφήνει κανένα περιθώριο άλλης ερμηνείας καθώς αναφέρει πως είναι απαραίτητες περισσότερες μελέτες σχετικά με συγκεκριμένους μηχανισμούς για ενίσχυση της παρακολούθησης εφαρμογής του προγράμματος και για τη διασφάλιση ότι δίνεται προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση του χρέους.

Με τον ειδικό λογαριασμό η διαχείριση των χρημάτων από το πακέτο βοήθειας μεταφέρεται από την ελληνική κυβέρνηση στα χέρια των δανειστών. Κατά προτεραιότητα θα εξοφλούνται οι υποχρεώσεις της Ελλάδας προς το εξωτερικό και ανάλογα με τη συμμόρφωση της χώρας στο πρόγραμμα θα απελευθερώνονται κονδύλια για την κάλυψη πρωτογενών δαπανών στο εσωτερικό (μισθοί, συντάξεις κ.τ.λ.). Στο ίδιο πλαίσιο, ενισχυμένη από νέους τεχνοκράτες, η τρόικα θα παρακολουθεί τις εξελίξεις ανά υπουργείο ώστε να ενημερώνονται έγκαιρα οι Βρυξέλλες και το ΔΝΤ.

Τις συζητήσεις για τον ειδικό λογαριασμό, αποκάλυψη που πριν από λίγες εβδομάδες προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, επιβεβαίωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής. Την Πέμπτη δήλωσε πως η ελληνική κυβέρνηση περιμένει ότι θα λάβει το πράσινο φως για τη συμφωνία από το eurogroup και ότι παραμένει ανοιχτό το ζήτημα της δημιουργίας ειδικού λογαριασμού για την αποπληρωμή του χρέους.

Όσον αφορά τη διενέργεια εκλογών, σημείωσε ότι είναι ζήτημα της Ελλάδας να αποφασίσει πότε θα διεξαχθούν, ενώ τόνισε ότι δεν ζητήθηκαν δεσμεύσεις από τα υπόλοιπα κόμματα.

Κυβερνητικοί κύκλοι χαρακτήριζαν προσχηματικές τις πιέσεις των Ευρωπαίων αναφορικά με τον χρόνο των εκλογών, καθώς ουσιαστικά η ταμπακέρα είναι η διαχείριση των πόρων του νέου πακέτου.

Ελπίδες για λύση

Ήδη στις Βρυξέλλες επιχειρείται να οριστικοποιηθεί η συμφωνία για το νέο δάνειο. Εκφράζεται αισιοδοξία για συμφωνία τη Δευτέρα αν, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, δεν υπάρξει νέα εμπλοκή της τελευταίας στιγμής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεδομένου ότι η έκθεση για τη βιωσιμότητα του χρέους διαπιστώνει πως υπό τις παρούσες συνθήκες αυτό θα διαμορφωθεί στο 129% του ΑΕΠ το 2020, δηλαδή σημαντικά υψηλότερα από τον στόχο για 120%, αναζητείται η φόρμουλα ώστε να ενισχυθεί περισσότερο το πακέτο βοήθειας.

Στις επιλογές περιλαμβάνονται το επιπλέον κόψιμο των επιτοκίων στα δάνεια που έλαβε και θα λάβει η χώρα μας από την Ευρώπη και το ΔΝΤ, η συμμετοχή της ΕΚΤ στο πακέτο βοήθειας, η αύξηση του συνόλου του νέου δανείου πάνω από τα 130 δισ. ευρώ και το ελαφρώς μεγαλύτερο κούρεμα των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν ιδιώτες στο πλαίσιο του PSI.

Με χρήση κάποιων ή όλων από τις παραπάνω μεθόδους στις Βρυξέλλες θεωρούν πως είναι δυνατόν το χρέος να μειωθεί πέριξ του 125% του ΑΕΠ ή και χαμηλότερα και η τελική συμφωνία να βρίσκεται στο πλαίσιο των αποφάσεων της συνόδου κορυφής της 26ης Οκτωβρίου.

Από την πλευρά της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών ήδη συζητιούνται σενάρια για το πώς θα χειριστεί τα ελληνικά ομόλογα ονομαστικής αξίας 50 δισ. ευρώ που έχει στην κατοχή της, τίτλους που έχει αγοράσει πληρώνοντας ποσό χαμηλότερο των 40 δισ. ευρώ.

Πληροφορίες του πρακτορείου Reuters αναφέρουν ότι είναι πιθανόν να προχωρήσει σε ανταλλαγή τους (swap) με νέους τίτλους ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο. Στόχος είναι να μην εμπλακούν οι συγκεκριμένοι τίτλοι σε ενδεχόμενο ενεργοποίησης της ρήτρας συλλογικής ευθύνης (CACs) από την ελληνική κυβέρνηση αλλά και να βρεθεί η φόρμουλα ώστε τα κέρδη που εγγράφουν οι κεντρικές τράπεζες να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση του ελληνικού χρέους

Νέο χτύπημα στις συντάξεις

Οι διατάξεις του εφαρμοστικού νόμου θα είναι σκληρές ιδίως όσον αφορά τις συντάξεις. Το γεγονός δημιουργεί προβληματισμό για το κατά πόσον θα προκύψουν προβλήματα στην ψηφοφορία του στη βουλή, δεδομένης και της μεγάλης διαρροής βουλευτών που προκάλεσε η ψήφιση του μνημονίου. Στην κυβέρνηση πάντως εμφανίζονται αισιόδοξοι, ιδίως από τη στιγμή όπου οι πλέον βίαιες διατάξεις, αυτές που αφορούν τις αλλαγές στο μισθολογικό κόστος στον ιδιωτικό τομέα, έχουν ήδη ισχύ νόμου με την ψήφισή τους στο πλαίσιο του μνημονίου.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v