Παπαδήμος:Στην επόμενη 2ετία τα πιο δύσκολα μέτρα

Αισιόδοξος για έγκαιρη συμφωνία στο PSI δηλώνει στο CNBC ο Λ. Παπαδήμος. Εντός της επόμενης διετίας τα πιο δύσκολα μέτρα. Προσωρινές επιπτώσεις η ανεργία και η μείωση των εισοδημάτων.

Παπαδήμος:Στην επόμενη 2ετία τα πιο δύσκολα μέτρα
Μέσα στις επόμενες δύο - τρεις εβδομάδες πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις για το PSI καθώς και η κατάρτιση ενός νέου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής για την περίοδο 2012-2015, δήλωσε σε συνέντευξή του στο CNBC ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος.

Τόνισε δε πως η χρηματοδότηση της Ελλάδας από τους Ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ θα εξαρτηθεί από την επιτυχή και έγκαιρη ολοκλήρωση των δύο αυτών διαδικασιών. "Αυτό θα δώσει μια πολύ καλή βάση για την ολοκλήρωση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής μέσα στα επόμενα τρία χρόνια", συμπλήρωσε, σημειώνοντας ωστόσο πως η γενικότερη διαδικασία δημοσιονομικής προσαρμογής και μείωσης του χρέους σε βιώσιμα επίπεδα θα απαιτήσει πολύ περισσότερο χρόνο. "Ωστόσο, τα πιο δύσκολα και απαιτητικά μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν θεωρώ πως θα ολοκληρωθούν εντός περίπου δύο ετών".

Ερωτηθείς εάν θεωρεί πως η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να χρησιμοποιεί το ευρώ σε δύο χρόνια από σήμερα, ο κ. Παπαδήμος δήλωσε πως η έξοδος από το ευρώ δεν αποτελεί στην ουσία επιλογή για την Ελλάδα, σημειώνοντας πως η παραμονή στην ευρωζώνη θα διευκολύνει την εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Ο κ. Παπαδήμος τόνισε επίσης πως πρέπει να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα, «το οποίο εξαρτάται εν μέρει από τον περιορισμό των μισθών και από εσωτερική υποτίμηση με μείωση των τιμών και των μισθών». Κατά τον ίδιο, «αυτό μπορεί να συνδυαστεί με μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύουν την παραγωγικότητα και την αποδοτικότητα της αγοράς και θα ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα με διάφορους τρόπους». Όπως σημείωσε, οι διαδικασίες της εσωτερικής υποτίμησης και της παράλληλης δημοσιονομικής προσαρμογής είναι οδυνηρές και έχουν ως αναπόφευκτη βραχυπρόθεσμη επίπτωση τη μείωση των πραγματικών εισοδημάτων και την αύξηση της ανεργίας, ωστόσο «αυτές οι επιπτώσεις είναι προσωρινές».

Για το θέμα της εσωτερικής υποτίμησης, ο κ. Παπαδήμος δήλωσε πως τα δύο τελευταία χρόνια, δηλαδή το 2010-2011, από την έναρξη του προγράμματος προσαρμογής, τα μέτρα για την ανταγωνιστικότητα βάσει του κόστους μονάδας εργασίας «δείχνουν ότι έχουμε αυξήσει την ανταγωνιστικότητά μας κατά 5%». «Και αν οι μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζονται και οι άλλες πολιτικές που επίσης σχεδιάζονται για φέτος εφαρμοστούν, υπολογίζουμε πως μέχρι το τέλος αυτού του χρόνου, δηλαδή μέχρι το τέλος του 2012, θα έχουμε ανακτήσει περίπου το ήμισυ και πιθανότατα τα τρία πέμπτα της ανταγωνιστικότητας που χάσαμε τα τελευταία εννέα χρόνια».

Ερωτηθείς για το ποια συγκεκριμένα μέτρα -πέραν της αποκατάστασης της ανταγωνιστικότητας- σχεδιάζονται ώστε να επιστρέψει σε αναπτυξιακή πορεία η Ελλάδα, ο κ. Παπαδήμος μίλησε για άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και για βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και της αποδοτικότητας και της ταχύτητας του νομικού συστήματος.

Σε ερώτηση για το πότε θεωρεί ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές, ο κ. Παπαδήμος δήλωσε πως είναι δύσκολο να υπάρξει πρόβλεψη για το μέλλον, τονίζοντας πως υπάρχουν διάφοροι παράγοντες από τους οποίους θα εξαρτηθεί αυτό - με πρώτον την εφαρμογή του προγράμματος.

Για το θέμα των διαπραγματεύσεων για το PSI, έκανε λόγο για σημαντική πρόοδο προς την επίτευξη συμφωνίας, σημειώνοντας πως οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, ενώ δήλωσε αισιόδοξος πως οι διαπραγματεύσεις «θα συνεχιστούν και θα επιτύχουμε έγκαιρα μία συμφωνία που θα είναι αποδεκτή από όλους».

Σε ερώτηση εάν θεωρεί πως θα έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας τον Μάρτιο, όταν λήγουν ομόλογα ύψους 14 δισ. ευρώ, ο κ. Παπαδήμος τόνισε ότι «στόχος μας είναι να ολοκληρώσουμε τις δύο διαδικασίες (PSI και πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής) καθώς και να εκπληρώσουμε όλες τις δεσμεύσεις που έχουμε λάβει στο παρελθόν, στο πλαίσιο του υφιστάμενου προγράμματος. Είμαστε βέβαιοι πως θα το επιτύχουμε».


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v