Κρίση εμπιστοσύνης στις αγορές

Πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες οι αγορές πνίγονται στη ρευστότητά τους. Οι δείκτες βουλιάζουν και η έλλειψη εμπιστοσύνης στην πολιτική διαχείριση της κρίσης αυξάνεται. Επισήμως σε bear market τα χρηματιστήρια.

Κρίση εμπιστοσύνης στις αγορές
Σε μια περίοδο όπου οι αγορές είναι γεμάτες από ρευστό, οι χρηματιστηριακοί δείκτες καταρρέουν και οι μετοχές βυθίζονται. Το χρήμα κυκλοφορεί άφθονο μετά τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης και την μείωση των επιτοκίων και αυτό φάνηκε την προηγούμενη εβδομάδα από την απόφαση της Bank New York Mellon να ζητήσει να... πληρώνεται για υψηλά ποσά καταθέσεων που "παρκάρονται" στην τράπεζα.

Το γεγονός, σε συνδυασμό με το ράλι του χρυσού, σηματοδοτεί ότι το χρήμα αναζητά ασφάλεια. Όλες σχεδόν οι χώρες της Δύσης καλούνται να διαχειριστούν οικονομίες που πλήττονται από υψηλά χρέη και ελλείμματα.

Η λύση που προωθείται απέναντι στο συγκεκριμένο πρόβλημα είναι η λιτότητα. Αυτή, όμως, με τη σειρά της, προκαλεί ύφεση. Οι όποιες προσπάθειες για ανάκαμψη των επιμέρους οικονομιών αποδεικνύονται αδύναμες. Στις ΗΠΑ και στις άλλες μεγάλες χώρες ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ κινείται με ρυθμούς που δεν υπερβαίνουν το 2%, άρα δεν παράγονται θέσεις εργασίας.

Έτσι προκύπτουν προβλήματα κοινωνικής αναταραχής, όπως φαίνεται ήδη στη Βρετανία.

Στις ΗΠΑ πληθαίνουν οι φωνές όσων ζητούν να υπάρξει πραγματική φορολόγηση των μεγάλων εισοδημάτων και παράλληλα μείωση των αμυντικών δαπανών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Δεν υπάρχει, όμως, ακόμα απτό αποτέλεσμα.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στην Ευρώπη, το πρόβλημα της αναιμικής ανάπτυξης συνδυάζεται με τα δομικά προβλήματα της ευρωζώνης, δημιουργώντας εκρηκτικό κοκτέιλ. Έως τώρα δεν έχει δοθεί πραγματική πολιτική απάντηση στα προβλήματα και οι αγορές δείχνουν να απαιτούν περισσότερη δημοσιονομική ενοποίηση.

Η χθεσινή επίθεση στις γαλλικές τράπεζες αλλά και η εκτόξευση των ασφαλίστρων κινδύνου (CDS) της Γαλλίας, μετά και τις φήμες για υποβάθμιση της χώρας από την κατηγορία "ΑΑΑ", προκάλεσαν πανικό. Ο λόγος ήταν ότι φάνηκε με απόλυτα ξεκάθαρο τρόπο πως απειλείται η καρδιά του ευρωπαϊκού νομίσματος.

Ήδη οι προηγούμενες επιθέσεις στην Ιταλία και στην Ισπανία έβαλαν σε δοκιμασία το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Η επίθεση στη Γαλλία, όμως, σηματοδοτεί μια εντελώς νέα κατάσταση. Η σεναριολογία για το κατά πόσον το EFSF μπορεί να ανταποκριθεί στη διάσωση πέντε χωρών (Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία) θα καταστεί, ούτως ή άλλως, άνευ αντικειμένου αν η Γαλλία εμπλακεί στην κρίση.

"Σπάνε οι δείκτες"

Οι αγορές εισέρχονται και με τη… βούλα πλέον σε bear market αφού οι αποδόσεις τους ξεπερνούν ή προσεγγίζουν επικίνδυνα το -20% από τα υψηλά, ενώ ο S&P 500 γυροφέρνει το -17% και ο DJ Industrial το -16%.

Ο DAX και o CAC βρίσκονται στο στόχαστρο με απώλειες άνω του 25% από τα υψηλά και πλέον οι στηρίξεις τους διαμορφώνονται σε κρίσιμο σημείο, πολύ κοντά στα τρέχοντα επίπεδα διαπραγμάτευσης.

Η εβδομάδα που διανύεται σηματοδοτεί, με τον χειρότερο ίσως τρόπο, ότι η περίοδος των "ταύρων" στα χρηματιστήρια τέλειωσε και η εποχή της "αρκούδας" επανέρχεται. Μοναδική εξαίρεση από το κακό χρηματιστηριακό κλίμα των μεγάλων αγορών είναι ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei 225, ο οποίος διατηρείται με μικρότερες απώλειες.

Κατά τα άλλα, όλοι με τη σειρά οι δείκτες-ορόσημα έχασαν σημαντικά μεσοπρόθεσμα επίπεδα στήριξης, μετρώντας από τα χαμηλά του Μαρτίου του 2009. O αμερικανικός DJI έχασε και τις 10.800 μονάδες με χαρακτηριστική ευκολία και πλέον ισχυρή στήριξη εμφανίζεται γύρω από τις 10.000 μονάδες, ίσως και λίγο χαμηλότερα, όπου βρίσκονται και τα χαμηλά 52 εβδομάδων.

Αναφορικά με τον S&P 500, οι 1.145 - 1.150 μονάδες αποτελούν κομβικό σημείο για τη συνέχεια, αφού σε αυτό το επίπεδο ολοκληρώνεται θεωρητικά ο καθοδικός σχηματισμός head & shoulders (ο αριστερός ώμος στα υψηλά Φεβρουαρίου στις 1.340, το κεφάλι στις αρχές Μαΐου στις 1.370 μονάδες και ο δεξιός ώμος τον Ιούλιο), όπου θα πρέπει να υπάρξει έστω και βραχυπρόθεσμα ανοδική εκτόνωση προς τις 1.250 μονάδες.

Για τον δείκτη DAX οι 5.600 μονάδες είναι σημαντική στήριξη, αλλιώς στις 5.100 μονάδες τοποθετείται η ισχυρή στήριξη. Άξια λόγου σε όλες τις τεχνικές αναλύσεις και παρατηρήσεις είναι τα εξής:
α) Η ταχύτητα της πτωτικής κίνησης δίνει προβάδισμα σε ένα ριμπάουντ τις επόμενες ημέρες.
β) Η όποια ανάσα, όμως, δοθεί στις αγορές θα πρέπει να είναι βραχύβια και εάν έρθει ανοδική αντίδραση αποτελεί ευκαιρία για άνοιγμα short θέσεων. Πλέον όλα τα ράλι πωλούνται!

DAX: Η ακολουθία Fibonacci δείχνει τον δρόμο























                                                                                                          

                

                    
                        S&P 500: Περιοχή ισχυρής στήριξης οι 1.100 μονάδες




ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v