Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Τα καυτά νούμερα για το "κούρεμα"

Μόνο 25 δισ. τα ομόλογα που λήγουν ως το 2020 για 4+2 τράπεζες. Περί τα €3,5 με €4 δισ. η εκτιμώμενη λογιστική επίδραση. Οι λήξεις ανά τράπεζα και τα ντεσού που ρίχνουν τη μέση ζημία. Τι λένε οι τραπεζίτες.

Τράπεζες: Τα καυτά νούμερα για το κούρεμα
Ζημίες χαμηλότερες από αυτές που εκτίμησε αρχικά η αγορά αναμένεται να εγγράψουν οι τράπεζες από την εθελοντική συμμετοχή τους στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Μολονότι οι τεχνικές λεπτομέρειες των λογιστικών χειρισμών αναμένεται να οριστικοποιηθούν έως τα τέλη Αυγούστου, οι διευκρινίσεις που παράσχουν οι τράπεζες ως προς τις λήξεις ελληνικών κρατικών ομολόγων διαμορφώνουν διαφορετική εικόνα από αυτήν των πρώτων υπολογισμών.

Και αυτό γιατί τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που κατέχουν ελληνικά και κυπριακά πιστωτικά ιδρύματα και λήγουν έως την 31η/12/2019 περιορίζονται, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, στα 25 δισ. ευρώ, έναντι αρχικής εκτίμησης για λήξεις 30 - 40 δισ. ευρώ.

Συμμετοχή στο πρόγραμμα οικειοθελούς αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους έχουν ήδη δηλώσει η Εθνική Τράπεζα, η EFG Eurobank, η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς και από τις κυπριακές τράπεζες η Τράπεζα Κύπρου και η Ελληνική Τράπεζα.

Η ΑΤΕ, όπως αναλύει η στήλη Χαμαιλέων, δεν μπορεί να συμμετάσχει έως το τέλος του 2014 καθώς τελεί υπό αναδιάρθρωση. Θα συμμετάσχει, όμως, εφόσον ολοκληρωθεί επιτυχώς η αναδιάρθρωσή της, για τις λήξεις μετά το 2014, οι οποίες δεν ξεπερνούν τα 2,4 δισ. ευρώ.

Το Τ.Τ. δεν συμμετέχει, προς το παρόν, λόγω της επικείμενης ιδιωτικοποίησής του και επομένως τις αποφάσεις θα τις λάβει ο νέος βασικός μέτοχος, εφόσον προκύψει. Επιπλέον, η MPB επιφυλάσσεται να δει τις λεπτομέρειες του προγράμματος και εν συνεχεία πιθανότατα θα δηλώσει συμμετοχή.

Οι τράπεζες που έχουν δηλώσει ήδη συμμετοχή κατέχουν ελληνικά κρατικά ομόλογα αξίας περίπου 41 δισ. ευρώ.

Με δεδομένο όμως ότι εξαιρούνται τα έντοκα γραμμάτια, τα ομόλογα που έχουν καταβληθεί στις τράπεζες από το Δημόσιο έναντι των προνομιούχων μετοχών και βεβαίως όσα λήγουν μετά την 31η/12/2019, το ποσό της οικειοθελούς συμμετοχής για τους 4+2 εθελοντές πέφτει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ίδιων των τραπεζών, στα 25 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, οι λήξεις ανά τράπεζα έως την 31η/12/2019 διαμορφώνονται ως εξής:

Για την Alpha Bank 3,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 3,1 δισ. ευρώ βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο διακράτησης ως τη λήξη και 0,6 δισ. ευρώ στο διαθεσίμων προς πώληση. Για την EFG Eurobank οι λήξεις ως το τέλος του 2019 ανέρχονται σε 5 δισ. ευρώ και για την Πειραιώς σε 6,5 δισ. ευρώ.

Η έκπληξη έρχεται από την Εθνική Τράπεζα. Ο όμιλος έχει λήξεις κρατικών ελληνικών ομολόγων ύψους περίπου 8,5 δισ. ευρώ μέχρι και το τέλος του 2019. Πολύ λιγότερα, δηλαδή, από όσα υπολόγιζε η αγορά.

Επιπλέον, η Τράπεζα Κύπρου κατέχει μόλις 1,7 δισ. ευρώ ελληνικά κρατικά ομόλογα, εκ των οποίων τα 940 εκατ. ευρώ λήγουν έως το τέλος του 2019. Επιπρόσθετα, διαθέτει το πλεονέκτημα ότι τα αγόρασε από τη δευτερογενή αγορά σε τιμές χαμηλότερες του 90% της ονομαστικής αξίας τους. Επομένως, η ζημία για την τράπεζα θα είναι, υπό προϋποθέσεις, μικρή ή και μηδαμινή.

Έως 21% η λογιστική επίδραση από τη συμμετοχή στο PSI

Η δεύτερη παρανόηση σε σχέση με το κόστος συμμετοχής των τραπεζών στο νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας αφορά, σύμφωνα με τραπεζίτες και αναλυτές, στο ύψος της λογιστικής επίπτωσης.

"Στην αγορά τείνει να εμπεδωθεί η άποψη ότι το μέσο κόστος για τις τράπεζες που συμμετέχουν οικειοθελώς στο πρόγραμμα ανέρχεται στο 21%. Στην πραγματικότητα, η ζημία φτάνει έως το 21% και το μέσο κόστος είναι χαμηλότερο και διαφορετικό ανά τράπεζα", διευκρινίζει κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος.

Παράγοντας-κλειδί, σύμφωνα με τν ίδιο στέλεχος, είναι το προεξοφλητικό επιτόκιο. Η απόφαση για τη συμμετοχή των ιδιωτών στο πακέτο ελήφθη σε περίοδο όπου το 30ετές ελληνικό ομόλογο ήταν διαπραγματεύσιμο στο 48% της ονομαστικής του αξίας. Έτσι, το προεξοφλητικό επιτόκιο για τους νέους 30ετούς διάρκειας τίτλους που θα εκδώσει το Δημόσιο προσδιορίστηκε στο 9%.

Βάσει υπολογισμού των μελλοντικών χρηματοροών στο 9%, η επίπτωση στην παρούσα αξία των ομολόγων που θα ανταλλαγούν ή θα μετακυλιστούν ανέρχεται στο 21%.

Αν όμως η τιμή του 30ετούς ελληνικού ομολόγου συνεχίσει να ανακάμπτει και φθάσει, για παράδειγμα, να τελεί υπό διαπραγμάτευση στο 58% της ονομαστικής του, τότε το προεξοφλητικό επιτόκιο θα διαμορφωθεί στο 7,5% και η ζημία για τις τράπεζες θα περιοριστεί στο 15%.

Επιπρόσθετα, οι ελληνικές τράπεζες έχουν μέσο κόστος κτήσης ομολόγων τουλάχιστον στο 95% της ονομαστικής τους αξίας και επομένως η μέση επίπτωση είναι χαμηλότερη.

Χαρακτηριστικό είναι ότι τα μοντέλα που έχουν τρέξει οι αναλυτές τραπεζικών χρηματιστηριακών για εσωτερική χρήση υπολογίζουν το μέσο κόστος για τις τράπεζες στο 14% - 16%. Δηλαδή, στα 3,5 - 4 δισ. ευρώ.

"Αντέχεται η ζημία", λένε οι τραπεζίτες

Όπως και να 'χει, όμως, οι τραπεζίτες απαντούν ότι η ζημία αντέχεται. Σε άλλους πιο εύκολα λόγω κεφαλαιακής δύναμης και σε άλλους δυσκολότερα, με αποτέλεσμα να χρειαστούν άμεση κεφαλαιακή ενίσχυση μέσω αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου ή περαιτέρω πώληση περιουσιακών στοιχείων.

Άλλωστε, οι τράπεζες έχουν ανακοινώσει προγράμματα κεφαλαιακής ενίσχυσης με πώληση ποσοστών σε θυγατρικές (Finansbank, Tekfen Bank, Piraeus Bank Egypt), έκδοση ΜΟΔ ή αυξήσεις κεφαλαίου.

Κλειδί η επιμονή σε Core Tier 1 10%

Κλειδί για το ύψος της κεφαλαιακής ενίσχυσης που θα χρειαστούν οι τράπεζες το αν η τρόικα και η ΤτΕ επιμείνουν να διαμορφωθεί το Core Tier 1 των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων την 1η/1/2012 πάνω από το 10%. Σε αυτόν τον στόχο αναφέρθηκε και ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε την Παρασκευή και σημείωσε ότι θα τηρηθεί απαρέγκλιτα.

Με δεδομένο ότι θα έχει συντελεστεί η ανταλλαγή ομολόγων και οι τράπεζες θα κατέχουν πλέον στα βιβλία τους τίτλους με αξιολόγηση "ΑΑΑ", οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι το ελάχιστο όριο για τα βασικά εποπτικά κεφάλαια μπορεί να μειωθεί κάτω του 10%, με σκοπό σταδιακά να επανέλθει στο 8%.

Συγχωνεύσεις και στο βάθος αγορές

Με καθαρούς τους ισολογισμούς, τουλάχιστον όσον αφορά στα ομόλογα, οι τραπεζίτες τονίζουν ότι είναι πιο εύκολο να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με στόχο τη δημιουργία μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών.

"Πλέον, είναι σαφές πόσες ζημίες θα γράψει η κάθε τράπεζα και υπάρχει ορατότητα ως προς το χρέος για 40 έτη. Αυτή η εξέλιξη λύνει τα χέρια των μετόχων στο να τα βρουν, χωρίς να επωμίζεται η μία τράπεζα τα βάρη της άλλης", δηλώνει στο Euro2day κορυφαίο στέλεχος της τραπεζικής αγοράς.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v