Πρόταση-"βόμβα" από Dallara για το rollover

Προτείνει μηχανισμό αλά EFSF από εθελοντές για να αγοράζει ομόλογα από τη δευτερογενή αγορά. Στόχος η συγκέντρωση 50 δισ. Ως και 20% του ΑΕΠ θα μειωθεί το χρέος. Ξεπερνιούνται τα εμπόδια των οίκων. Τι λένε οι τράπεζες.

Πρόταση-βόμβα από Dallara για το rollover
Άρδην αλλαγή σκηνικού για το πώς θα διενεργηθεί η οικειοθελής αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους επιφέρει η πρόταση του κ. Charles Dallara, «ενορχηστρωτή» της σχετικής πρωτοβουλίας, να συσταθεί fund ύψους 50 δισ. ευρώ που θα επαναγοράσει από τη δευτερογενή αγορά ελληνικό χρέος.

Σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Bloomberg, ο managing director του IIF πρότεινε τη σύσταση ειδικού fund με κεφάλαιο 50 δισ. ευρώ, το οποίο θα επαναγοράζει ελληνικά κρατικά ομόλογα από τη δευτερογενή αγορά.

Πρόκειται για πρόταση-"βόμβα", καθώς πρακτικά ο κ. Dallara ζητά από τράπεζες, ασφαλιστικές, ταμεία που επιθυμούν να συμμετάσχουν σε εθελοντική μετακύλιση του ελληνικού χρέους, αντί να λάβουν νέους τίτλους έκδοσης ελληνικού δημοσίου, να βγουν και να αγοράσουν, μέσω ενός ενιαίου μηχανισμού, υφιστάμενα ελληνικά ομόλογα από τη δευτερογενή αγορά.

Παρότι ο επικεφαλής του IΙF δεν το διευκρίνισε, εικάζεται ότι οι εθελοντές θα εισφέρουν στον ενιαίο μηχανισμό τουλάχιστον το 70% του κεφαλαίου που θα πληρωθούν από ελληνικά κρατικά ομόλογα της περιόδου 2011-14.

Για να συγκεντρωθούν 50 δισ. ευρώ θα πρέπει να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία τράπεζες, ασφαλιστικές και ταμεία που κατέχουν ομόλογα λήξης την παραπάνω περίοδο της τάξης των 70 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, ο κ. Dallara πρότεινε οι εθελοντές να προπληρώσουν τα κεφάλαια στο κοινό fund, ώστε να έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε εμπροσθοβαρείς αγορές εξασφαλίζοντας φθηνότερες τιμές. Εκτίμησε δε ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να μειώσει το ελληνικό χρέος ως και κατά 20% επί του ΑΕΠ.

Η πρόταση Dallara αποτελεί παραλλαγή αυτής των επαναγορών ελληνικών κρατικών ομολόγων από τον προσωρινό μηχανισμό. Μόνο που αντί για τον EFSF δημιουργείται από τους εθελοντές της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους ένας νέος μηχανισμός με κεφάλαιο που προσδοκάται να φτάσει στα 50 δισ. ευρώ.

Ένα τέτοιο πρόγραμμα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει μηχανισμό αποτίμησης και να στοχεύσει σε μια γκάμα ελληνικών ομολόγων με διάφορους ορίζοντες ωρίμανσης.

"Εάν αυτό συνδυαστεί με τα πρωτογενή πλεονάσματα που σχεδιάζει να εμφανίζει η Ελλάδα από το 2014 και μετά, σχηματίζεται ένα πιο διαχειρίσιμο προφίλ για το ελληνικό χρέος από το 2016 και μετά", σημειώνει σε δηλώσεις του στο Bloomberg.

Ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα της πρότασης Dallara, σύμφωνα με εγχώριους τραπεζίτες, είναι ότι ξεπερνά όλα τα προσκόμματα που θέτουν οι οίκοι αξιολόγησης απειλώντας με υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας στη βαθμίδα επιλεκτικής πτώχευσης.

Και αυτό γιατί, καθαρά εθελοντικά, οι τράπεζες αποφασίζουν να χρησιμοποιήσουν μέρος των κεφαλαίων που λαμβάνουν από λήξεις ελληνικών ομολόγων για να αγοράσουν ομόλογα ελληνικού δημοσίου απευθείας από τη δευτερογενή αγορά.

Σημειώνεται ότι η Standard & Poor’s προειδοποίησε προχθές με σαφήνεια ότι, αν οριστικοποιηθεί οποιαδήποτε από τις προτάσεις της Federation Bancaire Francaise (FBF), θα θεωρηθεί πιθανότατα από τον οίκο αξιολόγησης επιλεκτική χρεοκοπία, γεγονός το οποίο "πάγωσε" τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και τις τράπεζες που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία.

Ο οίκος αξιολόγησης δήλωσε ότι το γαλλικό σχέδιο -και στις δύο εναλλακτικές του- ισοδυναμεί, βάσει των κριτηρίων του, με "παρόμοια αναδιάρθρωση" χρέους, εξηγώντας ότι αφενός η μετακύλιση είναι "αναγκαστική λόγω περιστάσεων" και αφετέρου προσφέρει "μειωμένη αξία" από την υποσχόμενη επί των αρχικών ομολόγων.

Ως εκ τούτου, είναι πιθανό να προχωρήσει σε υποβάθμιση της Ελλάδας στη βαθμίδα επιλεκτικής χρεοκοπίας (selective default), υποδηλώνοντας ότι πρόκειται για πραγματική αναδιάρθρωση μέρους του χρέους της.

Την ίδια αντιμετώπιση με το γαλλικό σχέδιο θα έχει από τους οίκους αξιολόγησης και η φημολογούμενη γερμανική πρόταση για swap ελληνικών κρατικών ομολόγων που λήγουν την περίοδο 2011-14 με άλλα, μεγαλύτερης διάρκειας, για την οποία οι οίκοι είχαν δηλώσει ότι ισοδυναμεί με χρεοκοπία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v