Ξαναρχίζουν οι συζητήσεις με την τρόικα

Από σήμερα ξεκινούν εκ νέου οι συζητήσεις με την τρόικα για να κλείσουν εκκρεμότητες 10,6 δισ. Επί τάπητος τα σενάρια βιωσιμότητας χρέους. Πιέσεις για ανεξάρτητο οργανισμό αποκρατικοποιήσεων. Από φέτος η μείωση αφορόγητου.

Ξαναρχίζουν οι συζητήσεις με την τρόικα
Οι εκκρεμότητες του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής της περιόδου 2011-2015 και κυρίως η εξειδίκευση μέτρων ύψους 10,6 δισ. ευρώ, από το σύνολο των 28,4 δισ. ευρώ που προβλέπονται συνολικά, θα κυριαρχήσουν στις συζητήσεις της κυβέρνησης με την τρόικα, οι οποίες επαναλαμβάνονται σήμερα.

Οι κ. κ. Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματθίας Μόρς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) επέστεψαν στην Αθήνα και δεν πρόκειται να φύγουν εάν δεν οριστικοποιηθεί το σύνολο των μέτρων του Προγράμματος.

Παράλληλα, η τρόικα (και κυρίως οι χώρες του ευρωπαϊκού βορρά πρωτοστατούντος της Γερμανίας) πιέζουν την κυβέρνηση να προχωρήσει στη σύσταση ανεξάρτητου οργανισμού που θα διαχειρίζεται τα project των αποκρατικοποιήσεων, ρόλο που θα μπορούσε να παίξει το fund που προανήγγειλε ότι θα συστήσει η κυβέρνηση.

Ανοικτό είναι ακόμα και το ζήτημα της παροχής εγγυήσεων – ενέχυρων. Το ζήτημα αυτό δεν έχει κλείσει, αλλά πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση δεν θέλει ούτε να το “ακούει”. ?στόσο, είναι κάτι για το οποίο θα δεχτεί σίγουρα πιέσεις, στο πλαίσιο της εξασφάλισης νέας οικονομικής στήριξης.

Για το 2011 η κυβέρνηση παρουσίασε μέτρα 6,8 δισ. ευρώ και απομένουν περίπου 1,6 δισ. ευρώ προς εξειδίκευση, ενώ θα πρέπει να αποφασιστούν και επιπλέον μέτρα εξοικονόμησης 9 δισ. ευρώ για την περίοδο 2012 -2015.

Μάλιστα, η μείωση του αφορολογήτου ορίου (στα επίπεδα των 8.000-10.000 ευρώ) φαίνεται ότι τελικά θα ισχύσει για τα εισοδήματα του 2011 προκαλώντας επιβάρυνση στο σύνολο των μισθωτών, συνταξιούχων και ελεύθερων επαγγελματιών. Η αύξηση της μηνιαίας παρακράτησης, δηλαδή, θα ξεκινήσει από τον προσεχή Ιούλιο.

Παράλληλα, η κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας που αφορά στη φορολόγηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Να γίνεται δηλαδή, με τεκμαρτό τρόπο (εξωλογιστικός προσδιορισμός) όπως και παλαιότερα.

Πάντως, το υπουργείο οικονομικών, διέψευσε τα σενάρια για τα μέτρα που ετοιμάζονται υποστηρίζοντας ότι οι αδιευκρίνιστες παρεμβάσεις αλλά και όσα ανακοινώθηκαν θα οριστικοποιηθούν με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής από την τρόικα και μετά το διάλογο με τα άλλα πολιτικά κόμματα.

Οι δανειστές μας περιμένουν άμεσες ενέργειες στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που ανακοινώθηκε και όπως αναφέρουν πηγές από το υπουργείο Οικονομικών η απάντηση θα δοθεί με τα σχέδια που αφορούν στον ΟΤΕ.

Η κυβέρνηση επιθυμεί να προχωρήσει η πώληση ποσοστού τουλάχιστον 16% άμεσα (έως το τέλος του Ιουνίου) και ει δυνατόν ενός επιπλέον 6% που απομένει.

Έως το τέλος του 2011 προγραμματίζεται η πώληση του συνόλου υ των μετοχών που ελέγχει στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (34%), στον ΟΛΠ και στον ΟΛΘ (75%), στην ΕΥΑΘ (του 40% από το 74% που κατέχει το δημόσιο).

Επίσης, προωθείται για το Αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» η επέκταση της σύμβασης παραχώρησης, με ορίζοντα τον Σεπτέμβριο του 2011 μαζί με την επέκταση της σύμβασης στον ΟΠΑΠ.

Το υπουργείο Οικονομικών στην προσπάθειά του να «ξεκολλήσει» το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και να στείλει μήνυμα στις αγορές για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης, στις προσκλήσεις για εκδήλωση ενδιαφέροντος για τη διαδικασία επιλογής χρηματοοικονομικών συμβούλων που δημοσίευσε, έθεσε ως καταληκτική ημερομηνία την προσεχή Δευτέρα 30 Μαΐου.

Στο «μικροσκόπιο» της τρόικας θα βρεθούν οι προβολές κα τα σενάρια για τη βιωσιμότητα του χρέους. Σύμφωνα με αυτά:

-Ρυθμός ανάπτυξης που δεν υπερβαίνει το 2% και πρωτογενές πλεόνασμα που δεν υπερβαίνει το 3,2% του ΑΕΠ, καταλήγει σε μια μη βιώσιμη εξέλιξη του δημόσιου χρέους που θα συνεχίσει να αυξάνει ανεξέλεγκτα.

-Ρυθμός ανάπτυξης πάνω από 3,5% από το 2014 και πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από 5,5%, καταλήγει σε βιώσιμο χρέος που όμως θα διατηρηθεί σε ποσοστό πάνω από το 100% του ΑΕΠ έως το 2025.

-Ρυθμός ανάπτυξης πάνω από 3,5% από το 2014, πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από 5,5% και πρόγραμμα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ στην περίοδο 2011-2015 οδηγεί σε ένα χρέος κάτω από το 100% του ΑΕΠ το 2025.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v