Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Πλαφόν» της ΕΚΤ στον εσωτερικό δανεισμό!

Σφίγγει ο «κορσές» για την Ελλάδα, ενόσω οι μηχανισμοί της Ε.Ε. διαπληκτίζονται για τη λύση ανάγκης, εν όψει στάσης πληρωμών. Τι ισχύει από 1η Ιουλίου για ενεχυριασμό εντόκων. Αφόρητες οι πιέσεις για το έλλειμμα.

«Πλαφόν» της ΕΚΤ στον εσωτερικό δανεισμό!
Αποφασισμένη να σφίξει και άλλο τον «κορσέ» γύρω από την Ελλάδα, προκειμένου να θωρακίσει το τραπεζικό σύστημα και να επαναφέρει την κυβέρνηση στον… ορθόδοξο δημοσιονομικό δρόμο, δείχνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Μετά τη σαφή προειδοποίηση Τρισέ -την οποία υπενθύμισε, χθες, το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, κ. J. Stark- ότι η ΕΚΤ θα σταματήσει να δέχεται ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για παροχή ρευστότητας, εάν υπάρξει ακόμη και «ήπια» αναδιάρθρωση χρέους (εθελοντική επιμήκυνση), η κεντρική τράπεζα θέτει «πλαφόν» και στον εσωτερικό δανεισμό της Ελλάδας!

Ειδικότερα, από την 1η Ιουλίου, οι τράπεζες δεν θα μπορούν να αντλούν όση ρευστότητα θέλουν με ενέχυρο έντοκα γραμμάτια κρατών-μελών της ευρωζώνης, καθώς θεσπίστηκε ανώτατο όριο, το οποίο αντιστοιχεί στον μέσο όρο δανεισμού τους κατά τους προηγούμενους 4 μήνες.

Ο νέος κανόνας συνεπάγεται ότι οι τράπεζες δεν θα μπορούν να δανείζουν τα κράτη απορροφώντας περισσότερα έντοκα γραμμάτια και εν συνεχεία να αναπληρώνουν το σύνολο της ρευστότητας, που χρησιμοποίησαν, από την ΕΚΤ.

Και μπορεί να μην το «φωνάζει», αλλά η απόφαση αφορά κατά κύριο λόγο στην Ελλάδα.

Η κυβέρνηση είχε αυξήσει αργά αλλά σταθερά, τους τελευταίους μήνες, τα ποσά που αντλούσε από εκδόσεις εντόκων γραμματίων. Τον περασμένο Ιανουάριο το Δημόσιο άντλησε μέσω εντόκων γραμματίων 3,2 δισ. ευρώ (2,4 δισ. 6μηνα και 0,8 δισ. 3μηνα). Τον επόμενο μήνα δανείστηκε μόλις 0,96 δισ. ευρώ (0,48 δισ. από 6μηνα και 0,48 δισ. από 3μηνα), ενώ τον Μάρτιο άντλησε 2 δισ. ευρώ, όλα από 6μηνα.

Από τον Απρίλιο ξεκινά η εκτόξευση του εσωτερικού δανεισμού. Τον περασμένο μήνα το Δημόσιο άντλησε 4 δισ. ευρώ (2 δισ. από 6μηνα και άλλα 2 δισ. ευρώ από 3μηνα), ενώ 4 δισ. ευρώ έχει αντλήσει, ήδη, τον Μάιο, με την ίδια μάλιστα αναλογία.

Η αύξηση του δανεισμού μέσω εντόκων από τον Απρίλιο συμπίπτει χρονικά με το «πέταγμα πετσέτας» από πλευράς κυβέρνησης αναφορικά με την προσπάθεια έστω πιστής υλοποίησης του φετινού προϋπολογισμού.

Υπενθυμίζεται ότι στις 15 Απριλίου επρόκειτο να ανακοινώσει διορθωτικά μέτρα για το 2011 και το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο της περιόδου 2012-15, συνολικού ύψους τότε 26 δισ. ευρώ (3+23 δισ. ευρώ). Μέτρα που τελικώς μετατέθηκαν για αργότερα και πλέον υπαγορεύονται από την τρόικα.

Για να χρηματοδοτήσει το αυξημένο πρωτογενές έλλειμμα, λόγω του εκτροχιασμού των στόχων του προϋπολογισμού, το Δημόσιο κατέφυγε από τον Απρίλιο σε αυξημένο δανεισμό μέσω έκδοσης εντόκων γραμματίων, 3μηνης και 6μηνης διάρκειας. Έντοκα που απορροφώνταν από τις τράπεζες, οι οποίες με τη σειρά τους τα ενεχυρίαζαν στην ΕΚΤ, για να αναπληρώσουν τη δυσεύρετη ρευστότητα.

Θωρακίζει το τραπεζικό σύστημα η ΕΚΤ

Με τον νέο «κορσέ» Τρισέ, η παραπάνω τακτική πρέπει να διακοπεί και η κυβέρνηση να επικεντρωθεί στην πιστή εκτέλεση του προϋπολογισμού, ώστε να μη χρειάζεται να καταφύγει στην άντληση υψηλότερων ποσών μέσω εντόκων από αυτές που είχε προϋπολογίσει.

Άλλωστε, το τραπεζικό σύστημα δεν έχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτεί ολοένα και αυξανόμενες δανειακές ανάγκες του Δημοσίου τη στιγμή όπου η ανασφάλεια εξαιτίας της αποτυχίας υλοποίησης των στόχων «ροκανίζει» τις καταθέσεις.

Η ανάγκη να θωρακιστεί το τραπεζικό σύστημα διαπνέει τη λογική της ΕΚΤ και στο θέμα της λύσης που πρέπει να δοθεί στην κάλυψη των δανειακών αναγκών της Ελλάδας τη διετία 2012-13.

Όπως έχει γράψει το Euro2day, η ΕΚΤ έχει προτείνει τη λύση της δανειοδότησης της Ελλάδας από τον Προσωρινό Μηχανισμό για την κάλυψη των δανειακών αναγκών της διετίας 2012-13, ύψους τουλάχιστον 65 δισ. ευρώ, με ενέχυρο τη δημόσια περιουσία και τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις.

Πρόταση στην οποία αντιδρούν η Γερμανία και άλλες χώρες με αξιολόγηση «ΑΑΑ» (Ολλανδία, Φινλανδία), αντιπροτείνοντας την επιμήκυνση των ομολόγων που λήγουν την παραπάνω διετία.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v