“Πρόταση μομφής” από τις αγορές!

Αγανάκτηση για το άστοχο, πρόχειρο και ανεφάρμοστο σχέδιο αποκρατικοποιήσεων και την εικόνα κυβέρνησης - "συνομοσπονδίας". "Να πιάσει ο πρωθυπουργός το τιμόνι" ζητούν τραπεζίτες. Τι αλλαγές ζητά η αγορά.

“Πρόταση μομφής” από τις αγορές!
Σε… πρόταση μομφής για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η κυβέρνηση αποκρυσταλλώνεται πλέον η απογοήτευση και η αγανάκτηση της αγοράς, κορυφαία στελέχη της οποίας ζητούν από τον πρωθυπουργό να πάρει στα χέρια του το τιμόνι, προειδοποιώντας ότι "σπαταλάμε μία-μία τις τελευταίες ευκαιρίες μας".

Αφορμή για το νέο, οξύτερο από κάθε άλλη φορά, κύμα δυσφορίας αποτέλεσε το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που ανακοινώθηκε την Παρασκευή, σε συνδυασμό με τη μετάθεση της δημοσιοποίησης των μέτρων 3+23 δισ. ευρώ για μετά το Πάσχα και την άνευρη εμφάνιση του πρωθυπουργού.

Την ώρα όπου διεθνώς εδραιώνεται η πεποίθηση ότι η Ελλάδα "πετάει πετσέτα" και πως η Γερμανία και οι υπόλοιποι εταίροι μας προετοιμάζουν άμεσα, εναλλακτικά σχέδια για να αντιμετωπίσουν την ελληνική "βόμβα", η κυβέρνηση όχι μόνο δεν πέτυχε να καθησυχάσει τις αγορές και τους εταίρους, αλλά, σύμφωνα με την αγορά, έριξε και "νερό στον μύλο" των έντονων ανησυχιών.

Και αυτό γιατί εμφανίστηκε και πάλι ανέτοιμη λόγω προχειρότητας και ενδοκυβερνητικών διαφωνιών, δίνοντας την εικόνα κυβέρνησης "συνομοσπονδίας", που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις κρίσιμες συνθήκες.

Ενώ τα βλέμματα διεθνώς ήταν εστιασμένα στην Ελλάδα και στα μέτρα που θα ανακοίνωνε η κυβέρνηση (βλ. tips και παρασκήνιο για τα μέτρα), η εμφάνιση του πρωθυπουργού, η μετάθεση των μέτρων και το άτολμο, ασαφές και πρόχειρο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων σόκαραν τις αγορές, διαψεύδοντας οικτρά τις όποιες προσδοκίες υπήρχαν για επανεκκίνηση των μεταρρυθμίσεων με ορόσημο τη 15η Απριλίου.

Δεν είναι τυχαίο ότι το χρηματιστήριο υποχώρησε, ενώ ανακοινώθηκαν αποκρατικοποιήσεις(!) και το spread του 10ετούς ομολόγου παρέμεινε στα υψηλά των 1.060 μονάδων.

"Χάσαμε άλλο ένα ραντεβού με την… Ιστορία και πολύ φοβάμαι ότι ήταν ένα από τα τελευταία", τονίζει στο Euro2day στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος, με θητεία σε υψηλές θέσεις, σημειώνοντας ότι όσα συνέβησαν την περασμένη Παρασκευή αποτυπώνουν ανάγλυφα το πρόβλημα λειτουργίας που έχει η κυβέρνηση.

"Δεν μπορεί, στην πιο κρίσιμη μεταπολεμικά περίοδο για τη χώρα, η κυβέρνηση να λειτουργεί σαν συνομοσπονδία, με τον πρωθυπουργό να προσπαθεί να γεφυρώσει… αγεφύρωτες διαφορές", αναφέρει το ίδιο στέλεχος, αποκαλύπτοντας ότι οι πρωθυπουργικές επαφές την περασμένη εβδομάδα είχαν ως στόχο και την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των υπουργών του για τα μέτρα!

Αυτή η συμφωνία τελικώς επιτεύχθηκε στο υπουργικό συμβούλιο διά της… στρογγυλοποίησης των αποκρατικοποιήσεων και της μετάθεσης των αποφάσεων για τα μέτρα του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού πλαισίου τον Μάιο.

Με βάση πληροφορίες, υπουργοί όπως οι κ. Λ. Κατσέλη και Μ. Ξενογιαννακοπούλου και ο κ. Χρ. Παπουτσής επέμειναν στην ανάγκη να παραμείνουν υπό δημόσιο έλεγχο επιχειρήσεις όπως η ΔΕΗ, η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ καθώς και κρατικές τράπεζες. Κατά της μετοχοποίησης της ΔΕΗ έχει ταχθεί δημόσια και η αρμόδια υπουργός κ. Τίνα Μπιρμπίλη.

Οι θέσεις τους συνυπολογίστηκαν από τον πρωθυπουργό, με αποτέλεσμα το σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων να μετατραπεί σε… έκθεση ιδεών για μετοχοποιήσεις. Λόγω της μη επίτευξης συμφωνίας, προτιμήθηκε, με βάση κύκλους του ΥΠΟΙΚ, να μην ανακοινωθούν οι αποκρατικοποιήσεις από τον πρωθυπουργό ή έστω από τον υπουργό Οικονομικών και να σταλούν με δελτίο Τύπου(!) μετά τη λήξη του υπουργικού συμβουλίου.

"Να πάρει ο πρωθυπουργός το τιμόνι στα χέρια του"

Το γεγονός ότι επί δύο μήνες η κυβέρνηση δεν κατάφερε να συμφωνήσει για ένα σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων και προέταξε την ανάγκη σύνθεσης "κουρεύοντας" τα μέτρα και απευθυνόμενη στους… ψηφοφόρους και όχι στις αγορές δείχνει, σύμφωνα με τραπεζίτες, επιχειρηματίες και χρηματιστές, ότι βρίσκεται σε… νευρική κρίση.

"Ο πρωθυπουργός πρέπει να πάρει το τιμόνι στα χέρια του", δηλώνει στο Euro2day κορυφαίος τραπεζίτης, σημειώνοντας ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν δραματικά.
Την Παρασκευή η κυβέρνηση σπατάλησε, με βάση τον ίδιο, κρίσιμους πόντους αξιοπιστίας για την ίδια και τη χώρα και για να σώσει κάπως την παρτίδα πρέπει να προχωρήσει σύντομα σε διορθωτικές κινήσεις.

Να ανακοινώσει, δηλαδή, ένα οργανωμένο σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων και όχι μετοχοποιήσεων, με σαφείς στόχους και χρονοδιαγράμματα, μαζί με το επικαιροποιημένο μνημόνιο της περιόδου 2012-15. Τραπεζίτες και επιχειρηματίες σημειώνουν ότι απαιτείται πλέον η κυβέρνηση να αποκτήσει ομοιογένεια επί των μεγάλων προτεραιοτήτων, υπονοώντας ότι ο πρωθυπουργός χρειάζεται να προχωρήσει και σε ανασχηματισμό, φτιάχνοντας ομάδα που να πιστεύει στην υλοποίηση των δεσμεύσεων της χώρας.

"Δεν πάει άλλο. Ο πρωθυπουργός πρέπει να αποφασίσει με ποιο ΠΑΣΟΚ θα κυβερνήσει", δηλώνει διευθυντής επενδύσεων ξένης εταιρίας, από τις λίγες που έβαλαν πλάτη τον τελευταίο έναν χρόνο αγοράζοντας ελληνικά ομόλογα.

Τραπεζίτες, επιχειρηματίες και στελέχη της αγοράς θεωρούν αναγκαίο η κυβέρνηση να πλαισιωθεί από managers που θα αναλάβουν την προώθηση μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων με οριζόντιες εξουσίες, ώστε να δοθεί πειστικό μήνυμα σε εταίρους και αγορές πως η χώρα δεν εγκαταλείπει την προσπάθεια. Σημειώνουν δε ότι το σχέδιο… αποκρατικοποιήσεων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση δεν πρόκειται να περάσει από την τρόικα.

Ανεφάρμοστο στη συγκυρία το μοντέλο των μετοχοποιήσεων

Το σύνολο της αγοράς θεωρεί άτολμο, πρόχειρο και κυρίως άστοχο το πλέγμα μέτρων που ανακοινώθηκε. "Πρόκειται για μια έκθεση ιδεών, πλήρως απονευρωμένη, που μόνο ζημιά προκαλεί", σημειώνει διευθύνων σύμβουλος χρηματιστηριακής, παραπέμπτοντας στα ειρωνικά σχόλια ξένων αναλυτών για την Ελλάδα, τα οποία γίνονται πια δημόσια.

Ακόμη όμως και ως έκθεση... ιδεών, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι αναχρονιστική γιατί επιλέγει το μοντέλο των μετοχοποιήσεων, που στη συγκυρία για την Ελλάδα είναι ανεφάρμοστο. Αν εξαιρεθούν ο ΟΤΕ και ο ΟΠΑΠ, για τις υπόλοιπες ΔΕΚΟ που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα προβλέπεται διάθεση ποσοστών, με το Δημόσιο να διατηρεί το management.

Το μοντέλο των μετοχοποιήσεων κρίνεται αποδοτικό μόνο όταν η οικονομία βρίσκεται σε ενάρετο κύκλο, σύμφωνα με οικονομολόγους. Σε περίοδο δημοσιονομικής κρίσης και με τη χώρα υπό διεθνή οικονομικό έλεγχο, η διάθεση ποσοστών των ΔΕΚΟ είναι περίπου άστοχη, με βάση τους ίδιους.

"Ποιος επενδυτής θα αγοράσει μετοχές της ΔΕΗ, γνωρίζοντας ότι το Δημόσιο, που έχει πέσει έξω, θα συνεχίσει να τη διοικεί, σε συνεργασία μάλιστα με τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ;", αναρωτιέται στέλεχος της αγοράς, συμπληρώνοντας ότι τουλάχιστον η κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει συνδέσει τις αποκρατικοποιήσεις με τις αλλαγές που πρέπει να προωθήσει, όπως η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.

Ο κίνδυνος του ξεπουλήματος

Η κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει ανακοινώσει, σύμφωνα με την αγορά, ταυτόχρονα το πλέγμα μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης και σχέδιο γενναίων αποκρατικοποιήσεων ή έστω τη διάθεση πακέτων μετοχών με ταυτόχρονη εκχώρηση του management

Με ένα τέτοιο πλέγμα θα αύξανε σημαντικά και τα έσοδα από τις επιδιωκόμενες αποκρατικοποιήσεις. Οι συμμετοχές του Δημοσίου σε εισηγμένες δημόσιες επιχειρήσεις σήμερα αξίζουν 5,9 δισ. ευρώ (βλ. πίνακα Ι). Το δε 10% του ΟΤΕ, το 17% της ΔΕΗ και το 34% του ΟΠΑΠ αποτιμώνται με τρέχουσες τιμές στα 2,4 δισ. ευρώ.

Αν δηλαδή σήμερα η κυβέρνηση πουλούσε τα παραπάνω ποσοστά, θα εισέπραττε 2,4 δισ. ευρώ (στον ΟΤΕ η τιμή, βάσει της συμφωνίας με την D.T., προκύπτει από τη μεσοσταθμική τιμή του τελευταίου 20ημέρου συν premium 15%). Στον αντίποδα, αν έπειθε τις αγορές με ένα οργανωμένο σχέδιο αποκρατικοποιήσεων και μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης, θα μπορούσε, με βάση χρηματιστές, να επιτύχει εύκολα premium της τάξεως του 30% σε σχέση με τις τρέχουσες κεφαλαιοποιήσεις.

Σε αυτήν την περίπτωση, πουλώντας τα ίδια ποσοστά στον ΟΤΕ, στον ΟΠΑΠ και στη ΔΕΗ, θα εισέπραττε 3,1 δισ. ευρώ (βλ. πίνακα ΙΙ), 700 εκατ. ευρώ δηλαδή παραπάνω απ' ό,τι αν πουλούσε σήμερα. Αν, δε, επιτύγχανε premium 70%, τα έσοδα από τη διάθεση ποσοστών των τριών προαναφερόμενων επιχειρήσεων θα έφθαναν στα 4,07 δισ. ευρώ, καλύπτοντας κάτι παραπάνω από το ένα τέταρτο του στόχου έως το 2015.

Η αγορά μέμφεται την κυβέρνηση και για την προχειρότητα του σχεδίου. Την έλλειψη δηλαδή σαφών στόχων και χρονοδιαγραμμάτων.

"Είθισται τα προγράμματα αποκρατικοποιήσεων να αναφέρουν ενδεικτικά χρονοδιαγράμματα ανά εταιρία για το κάθε στάδιο. Π.χ. την πρόσληψη συμβούλων, την προκήρυξη διαγωνισμού, ενδεικτικούς χρόνους για τις μη δεσμευτικές και τις δεσμευτικές προσφορές καθώς και την ολοκλήρωση της διαδικασίας", αναφέρει στέλεχος ξένης επενδυτικής τράπεζας. Στοιχεία που απουσιάζουν πλήρως από την… έκθεση ιδεών που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Πίνακας 1. Η αξία των συμμετοχών του Δημοσίου σε εισηγμένες


Εταιρία

Τιμή 15/4

Κρατικό μερίδιο (%)

Κρατικό μερίδιο (εκατ. €)

ΑΤΕ

0,52

77,31

364

ΔΕΗ

11,3

51,12

1340,2

Ε.Π.

7,32

35,48

793,7

ΕΥΑΘ

4,91

74,02

131,9

ΕΥΔΑΠ

5,27

61,33

344,2

ΟΛΘ

15,46

74,27

115,7

ΟΛΠ

15,75

74,14

291,9

ΟΠΑΠ

14,9

34

1616,1

ΟΤΕ

7,87

16

617,2

Τ.Τ.

3,05

34,04

295,4

Σύνολο

5910,3



Πίνακας 2. Η αξία των ποσοστών προς διάθεση σε ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ


Ποσοστό προς διάθεση

Τρέχουσα αξία (εκατ.€)

Αξία με premium 30%

Αξία με premium 70%

Αξία με premium 100%

ΔΕΗ

17%

445

578,8

756,5

890

ΟΠΑΠ

34%

1.616

2.100

2.738

3.232

ΟΤΕ

10%

338,7

440,3

575,8

677,4

Σύνολο

2399,7

3119,1

4070,3

4799,4












* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v