Στο 1,15 δισ. η «τρύπα» του προϋπολογισμού

Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, σε δημοσιονομική βάση, παρουσιάζεται έλλειμμα 1.028 εκατ. € έναντι ελλείμματος 944 εκατ. € το αντίστοιχο διάστημα του 2010.

Στο 1,15 δισ. η «τρύπα» του προϋπολογισμού
Απ’ το κακό στο χειρότερο πάνε τα έσοδα του δημοσίου, καθώς τα σκληρά δημοσιονομικά μέτρα σε συνδυασμό με τα ανύπαρκτα αποτελέσματα στο μέτωπο της φοροδιαφυγής, οδηγούν χαμηλότερα τις εισπράξεις από το φόρο εισοδήματος και τους άλλους παρακρατούμενους φόρους (κυρίως το ΦΠΑ).

Η …άπνοια στην αγορά «πατώνει» τα έσοδα και η κατάσταση δεν πρόκειται να αλλάξει εάν δεν υπάρξουν αναπτυξιακά μέτρα και ελάφρυνση της φορολογίας.

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δείχνουν ότι τα καθαρά έσοδα το πρώτο δίμηνο του έτους μειώθηκαν κατά 9,2% με αποτέλεσμα τη δημιουργία «τρύπας» 865 εκατ. ευρώ, με βάση τους μηνιαίους στόχους του προϋπολογισμού.

Εάν ληφθεί υπόψη και η υπέρβαση που καταγράφηκε στο μέτωπο των δαπανών, τότε η «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού φθάνει το 1,15 δισ. ευρώ, ενώ ξεπερνάει το 1,5 δισ. ευρώ με βάση τον ετήσιο στόχο του προϋπολογισμού για αύξηση των εσόδων κατά 8,5% φέτος.

Αιτία για την αρνητική αυτή εξέλιξη είναι η τρομακτική ύφεση της ελληνικής οικονομίας στην οποία οδήγησαν τα προηγούμενα σκληρά κυβερνητικά μέτρα των υπέρμετρων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις και των αλλεπάλληλων αυξήσεων σε έμμεσους φόρους και τιμολόγια ΔΕΚΟ.

Τα έσοδα από τους φόρους εισοδήματος και συναλλαγών κινούνται πλέον με διψήφιους ρυθμούς μείωσης. Την ίδια ώρα η φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο οργιάζουν εξαιτίας της αδυναμίας της κυβέρνησης να ενεργοποιήσει και να αξιοποιήσει το υπάρχον ανθρώπινο δυναμικό του φοροελεγκτικού και φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

Οι μεγάλες αποκλίσεις σε έσοδα και δαπάνες, οδηγούν αναπόφευκτα στη λήψη νέων μέτρων για να …βγει ο προϋπολογισμός, ο οποίος ήδη έχει ενσωματώσει μέτρα 14 δισ. ευρώ λόγω μνημονίου, ενώ εκκρεμεί προσαρμογή περίπου 1,8 δισ. ευρώ λόγω των περυσινών αποκλίσεων και της αναθεώρησης του ελλείμματος του 2009.

Αναλυτικότερα, οι εισπράξεις στο δίμηνο Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου παρουσίασαν υστέρηση της τάξης των 865 εκατ. ευρώ σε σχέση με τους μηνιαίους στόχους του προϋπολογισμού, ενώ σε σχέση με το αντίστοιχο δίμηνο του 2010 τα έσοδα υστερούν κατά 9,2%.

Η υστέρηση των εσόδων αποδίδεται από το υπουργείο Οικονομικών στη μη επανάληψη των εισπράξεων τελών κυκλοφορίας κατά 393 εκατ. τον μήνα Ιανουάριο, αφού φέτος δεν δόθηκε η ίδια παράταση στην εξόφληση των τελών, στα μειωμένα έσοδα από την έκτακτη εισφορά στις κερδοφόρες επιχειρήσεις κατά 99 εκατ. ευρώ αλλά και στις μειωμένες εισπράξεις από παρακράτηση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων στο τρέχον δίμηνο.

Απ’ την υποτιθέμενη πάταξη της φοροδιαφυγής τα έσοδα είναι ελάχιστα, όπως και από τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας. Έσοδα από το ενιαίο τέλος ακινήτων και τον φόρο ακίνητης περιουσίας …παραπέμπονται προς είσπραξη το 2012.

Επίσης, η ηγεσία του υπουργείου δεν έχει υπολογίσει σωστά τα έσοδα από Φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών και τον ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης. Στο ΦΜΥ τα ποσά που καταβλήθηκαν από το ΙΚΑ στο δημόσιο ήταν σημαντικά μειωμένα σε σχέση με το αντίστοιχο δίμηνο του 2010, λόγω της κατάργησης του δώρου Χριστουγέννων. Λιγότερα κατά 230 εκατ. ευρώ ήταν και τα έσοδα από το πετρέλαιο θέρμανσης καθώς διατίθεται με το μειωμένο φόρο ενώ πέρυσι ο φόρος επιστρεφόταν στη συνέχεια.

Στο δίμηνο του έτους οι δαπάνες είναι αυξημένες κατά 283 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο που είχε θέσει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών για το πρώτο δίμηνο. Ανήλθαν σε 9,324 δισ. ευρώ έναντι στόχου στο δίμηνο 9,041 δισ. ευρώ. Η υπέρβαση αποδίδεται στη διάθεση ποσού ύψους 351 εκατ. ευρώ. για επιχορήγηση νοσηλευτικών ιδρυμάτων προκειμένου να εξοφληθούν παλαιές οφειλές τους.

Σε επίπεδο διμήνου οι πρωτογενείς δαπάνες παρουσιάζουν υστέρηση 211 εκατ. ευρώ.
Τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων παρουσιάζουν αύξηση 356,4%, ενώ αντίθετα οι δαπάνες μείωση 67,9%.

Υπενθυμίζεται, ότι όλα τα παραπάνω στοιχεία αφορούν μόνο στην εκτέλεση του Κρατικού Προϋπολογισμού και όχι στο σύνολο των δημοσιονομικών δεδομένων για το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης – κατά τον ορισμό του ESA95 – που αποτελεί το κριτήριο για την αξιολόγηση του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής της Ελλάδας.


Η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ

Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2011, σε δημοσιονομική βάση, παρουσιάζεται έλλειμμα 1.028 εκατ. ευρώ έναντι ελλείμματος 944 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του 2010.

Ειδικότερα, τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 7.943 εκατ. και εμφανίζουν μείωση κατά 9,2%, η οποία οφείλεται στη μη επανάληψη των εισπράξεων τελών κυκλοφορίας κατά 393 εκατ. ευρώ τον μήνα Ιανουάριο, αφού φέτος δεν δόθηκε η ίδια παράταση στην εξόφληση των τελών, στα μειωμένα έσοδα από την έκτακτη εισφορά στις κερδοφόρες επιχειρήσεις κατά 99 εκατ. αλλά και στις μειωμένες εισπράξεις από παρακράτηση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων στο τρέχον δίμηνο.

Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είναι αυξημένες κατά 3,3%. Η αύξηση αυτή οφείλεται στη διάθεση ποσού ύψους 351 εκατ. ευρώ για επιχορήγηση νοσηλευτικών ιδρυμάτων ώστε να εξοφληθούν παλαιές οφειλές τους, ενώ οι πρωτογενείς δαπάνες είναι μειωμένες κατά 0,1% και οι τόκοι σε ποσοστό 1,3 %. Οι δαπάνες τακτικού προϋπολογισμού παραμένουν χαμηλότερες κατά 300 εκατ. περίπου από τις μηνιαίες προβλέψεις του προϋπολογισμού.

Τέλος, τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων παρουσιάζουν αύξηση 356,4% και οι δαπάνες μείωση 67,9%.

Υπενθυμίζεται ότι όλα τα παραπάνω στοιχεία αφορούν μόνο στην εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού και όχι στο σύνολο των δημοσιονομικών δεδομένων για το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης -κατά τον ορισμό του ESA95- που είναι το κριτήριο για την αξιολόγηση του προγράμματος οικονομικής πολιτικής της Ελλάδας. 

* Τα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ για την εκτέλεση προϋπολογισμού δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό"

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v