Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιθανή η παράταση αποπληρωμής των 110 δισ.

Ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου μιλώντας στην εκπομπή του ΣΚΑΪ "Νέοι Φάκελοι" παραδέχθηκε ότι το θέμα της παράτασης αποπληρωμής των 110 δισ. συζητείται, χωρίς όμως να έχει ληφθεί καμία απόφαση επί του παρόντος.

Πιθανή η παράταση αποπληρωμής των 110 δισ.
Βαθιά ανάσα για την ελληνική οικονομία, που αποτυπώνεται άμεσα και στο μέτωπο των spreads, απομακρύνοντας τις όποιες σκιές περί χρεοκοπίας και διευκολύνοντας τις προσπάθειες επανόδου στις αγορές, συνιστά ενδεχόμενη παράταση του χρόνου αποπληρωμής των 110 δισ. ευρώ που είναι… πάνω στο τραπέζι.
 
Παρά τις αρνητικές αντιδράσεις της Γερμανίας, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, μιλώντας χθες στην εκπομπή του ΣΚΑΪ "Νέοι Φάκελοι", παραδέχθηκε ότι το θέμα πράγματι συζητείται ατύπως, χωρίς όμως να έχει ληφθεί καμία απόφαση επί του παρόντος.

Η συζήτηση υπαγορεύεται επί της ουσίας από το τεράστιο βάρος των δανειακών αναγκών που θα κληθεί να σηκώσει η ελληνική οικονομία ιδίως τη διετία 2014 - 2015, όταν κατά έτος απαιτούνται ποσά πάνω από 70 δισ. ευρώ (οι δανειακές ανάγκες της Ελλάδας ανέρχονται σε 55,2 δισ. ευρώ το 2011, σε 57,9 δισ. ευρώ το 2012, στα 53,2 δισ. ευρώ το 2013, στα 70,8 δισ. ευρώ το 2014 και σε 76,7 δισ. ευρώ το 2015).

Με αυτά τα δεδομένα, πολλοί αναλυτές υποστήριζαν ότι η ελληνική οικονομία θα… λύγιζε, καθιστώντας επί της ουσίας μονόδρομο την αναδιάρθρωση του χρέους της. Με δεδομένο επίσης ότι τα σενάρια αναδιάρθρωσης δεν βολεύουν κανέναν στην Ε.Ε. και κυρίως τους πιστωτές μας, στο τραπέζι τέθηκε το ζήτημα της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των δανεικών του μηχανισμού.

Με τη σημερινή μορφή του μηχανισμού, κάθε δάνειο που λαμβάνει η χώρα έχει περίοδο χάριτος 3 χρόνια και περίοδο αποπληρωμής 2 έτη.

Με βάση τις δηλώσεις του υπουργού, ο κανόνας του "3+2" μπορεί να αλλάξει προς το ευνοϊκότερο. Παρότι είναι πρόωρο να γίνει κουβέντα για οριστικές αποφάσεις, πληροφορίες αναφέρουν πως στο τραπέζι έχει ήδη τεθεί πληθώρα εναλλακτικών λύσεων, με το 3+2 να γίνεται από 5+2 έως και 5+5 (υπάρχει και ένα ενδιάμεσο σενάριο για 7+2).

Αν τελικά τα τρία χρόνια περιόδου χάριτος γίνουν για παράδειγμα 7 και τα 2 χρόνια αποπληρωμής παραμείνουν ως έχουν, τότε το 2015, οπότε οι δανειακές ανάγκες της χώρας προσδιορίζονται σε 76,7 δισ. ευρώ, μειώνονται κατά 43,1 δισ. ευρώ!

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού αν γίνει πράξη η επιμήκυνση της αποπληρωμής των εν λόγω δανείων, "θα πρέπει να γίνει την κατάλληλη στιγμή ως επιβράβευση των προσπαθειών μας και όχι επειδή δεν τα έχουμε καταφέρει".

Στην ίδια συνέντευξη, άλλωστε, ο υπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων, μετά την έλευση της τρόικας στις 15 Νοεμβρίου. Ο κ. Παπακωνσταντίνου υποστήριξε ότι η ελληνική πλευρά θεωρεί πως δεν χρειάζονται πρόσθετα μέτρα, όμως… θα δούμε όταν έρθει η τρόικα.

Η λήψη πρόσθετων μέτρων θα εξαρτηθεί από δύο παράγοντες: από το μέγεθος της αναθεώρησης των ελλειμμάτων του παρελθόντος, από το μέγεθος της επίπτωσής τους στα φετινά στοιχεία (στις 22 Οκτωβρίου η απόφαση της Eurostat) όπως και από την πορεία εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού.

Τα προσωρινά στοιχεία για το εννεάμηνο που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δείχνουν αρρυθμίες στο μέτωπο των εσόδων και διαρκή συρρίκνωση του "μαξιλαριού" στις δαπάνες, που τους προηγούμενους μήνες ήταν 4 δισ. ευρώ και έχει υποχωρήσει κάτω από το 1 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, από τα στοιχεία του ΓΛΚ προκύπτει υστέρηση εσόδων 1,760 δισ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου, παρά την αναθεώρηση του ετήσιου στόχου αύξησής τους από το 13,7% στο 8,7%. Τα καθαρά έσοδα αυξήθηκαν κατά 3,7% στο εννεάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου, φτάνοντας τα 36,518 δισ. ευρώ και το οικονομικό επιτελείο κυνηγά έσοδα 16,182 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους.

Στο μέτωπο των δαπανών, οι υπερβάσεις στους τόκους (αύξηση 8% έναντι ετήσιου στόχου για 7,2%) οδηγούν σε μείωση των συνολικών δαπανών κατά 7,1%, λιγότερο δηλαδή από όσο προβλέπεται σε ετήσια βάση (7,8%). Οι πρωτογενείς δαπάνες όμως εξακολουθούν να μειώνονται ταχύτερα (11,6%) έναντι του ετήσιου στόχου (-9,2%), διαμορφώνοντας το μαξιλάρι ασφαλείας στα 993 εκατ. ευρώ.

Το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού στο εννεάμηνο διαμορφώθηκε στα 16,234 δισ. ευρώ μειωμένο κατά 31,1% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα και έναντι ετήσιου στόχου για περιορισμό κατά 36,9%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v