Τρόικα: Έρχεται ραβασάκι για τα στοιχεία

Διευκρινίσεις για τα στοιχεία ζητάει η τρόικα. Πιάνουν δουλειά οι ξένες ελεγκτικές εταιρίες. Για μόνιμες διαρθρωτικές αλλαγές στην εργασία θα κάνει λόγο η έκθεση αξιολόγησης. Ζημιογόνες ΔΕΚΟ ο μεγάλος πονοκέφαλος.

Τρόικα: Έρχεται ραβασάκι για τα στοιχεία
Τα δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδας βρίσκονται στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες, στη Φρανκφούρτη και στην Ουάσιγκτον, που συνεχίζουν να διαπιστώνουν ελλείψεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day, αξιωματούχοι της τρόικας, σε συνεννόηση με τη Eurostat, ετοιμάζονται να ζητήσουν τις επόμενες μέρες διευκρινίσεις από το ΥΠΟΙΟ, το ΓΛΚ και την ΕΛΣΤΑΤ για μια σειρά γκρίζα σημεία:
 
1. Τις ακριβείς οφειλές του Δημοσόου στον τομέα της υγείας.
2. Τις ακριβείς μισθολογικές δαπάνες στον δημόσιο τομέα.
3. Το ύψος των ελλειμμάτων στις δέκα μεγαλύτερες ζημιογόνες ΔΕΚΟ.


Όπως είχε αποκαλύψει το euro2day, οι ελεγκτές της τρόικας έφυγαν από τη χώρα μας χωρίς να έχουν πλήρη εικόνα της δημοσιονομικής κατάστασης όσον αφορά στο έλλειμμα και στο χρέος, αφού η καταγραφή προχωρούσε με βραδείς ρυθμούς σε πολλούς τομείς.

Οι επιτηρητές επιδιώκουν να έχουν ολοκληρωμένα στοιχεία στα χέρια τους πριν συντάξουν την έκθεση αξιολόγησης στο τέλος Ιουλίου. Όπως εξηγεί κοινοτικός παράγοντας, "υπάρχει η προοπτική αναθεώρησης των μεγεθών του χρέους και του ελλείμματος για το 2009 και για φέτος, ανάλογα με το τι θα βρεθεί".

Και αυτό γιατί, βάσει του μνημονίου, το ΥΠΟΙΟ είναι υποχρεωμένο μέχρι το τέλος του καλοκαιριού να έχει σαφή εικόνα των πιο πάνω υποχρεώσεων, ώστε να προσμετρηθούν σε έλλειμμα και χρέος. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι οφειλές του Δημοσίου σε προμηθευτές, για παράδειγμα, βάσει των κανόνων ESA95, μπορεί να προσμετρηθούν στο έλλειμμα, άσχετα αν το κράτος προβεί στην αποπληρωμή τους.

Ο μεγάλος πονοκέφαλος για την τρόικα αλλά και για το ΥΠΟΙΟ παραμένει η καταγραφή των χρεών των ΔΕΚΟ και ιδιαίτερα του ΟΣΕ που πρέπει να δημοσιεύσουν τους ισολογισμούς τους μέχρι το τέλος του μήνα. Αυτήν τη στιγμή εξετάζεται ποιες ΔΕΚΟ εμπίπτουν στην κυριότητα του κράτους, όπως ο ΟΣΕ, καθώς τα χρέη τους θα πρέπει να συνυπολογιστούν στο χρέος της γενικής κυβέρνησης.

Η συλλογή των στοιχείων θεωρείται casus belli για τους επιτηρητές αλλά και για την υπόληψη της ίδιας της Eurostat λόγω του "σκοτεινού" μας παρελθόντος. Γι' αυτόν τον λόγο έχουν επιστρατευθεί ξένες ελεγκτικές εταιρίες όπως η ΚPMG, PricewaterhouseCoopers, Ernst & Young, Deloitte, που αναμένεται να κάνουν φύλλο και φτερό τα βιβλία εσόδων - εξόδων δημόσιων οργανισμών, ασφαλιστικών ταμείων, ΔΕΚΟ, νοσοκομείων ακόμα και υπουργείων, εάν χρειαστεί.

Μπορεί η ανακοίνωση για πρόσληψη των εταιριών αυτών να προήλθε από το ΥΠΟΙΟ, όμως οι ξένες ελεγκτικές εταιρίες ήταν "προτροπή" του ΔΝΤ, που ακολουθεί παρόμοια τακτική σε χώρες με προβλήματα στη συλλογή στοιχείων.

Η ενδιάμεση έκθεση

Η τρόικα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις γύρω από την ψήφιση του ασφαλιστικού, το οποίο όμως θεωρεί "τετελεσμένο γεγονός" καθώς υπήρχε εξαρχής συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επιμένουν ότι τα μέτρα καταρτίστηκαν σε πλήρη συνεννόηση με τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών. Η ίδια λογική ισχύει και με τις αλλαγές στο εργασιακό που η τρόικα σκοπεύει να "αναβαθμίσει" ως μείζον θέμα στην έκθεση του Ιουλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, η έκθεση αναμένεται να κινείται στον άξονα της ανταγωνιστικότητας, όπου η ελληνική οικονομία υστερεί σημαντικά, και στην ανάγκη για διαρθρωτικές αλλαγές μόνιμου χαρακτήρα ειδικά στην αγορά εργασίας, ξεκινώντας από τη μείωση του εργασιακού κόστους.

Το πόρισμα της έκθεσης για φιλελευθεροποίηση της αγοράς εργασίας αναμένεται να δώσει και το έναυσμα στην κυβέρνηση να ξεκινήσει τις αλλαγές μέσα στο Αύγουστο (μήνας διακοπών), ώστε να υπάρξουν όσο το δυνατόν λιγότερες κοινωνικές αντιδράσεις.

Κοινοτικός παράγοντας, κληθείς να σχολιάσει τις κοινωνικές αντιδράσεις στην Ελλάδα και πιθανούς ελιγμούς που μπορεί να αναζητήσει η κυβέρνηση στο εργασιακό ως αντιστάθμισμα στις αλλαγές-σοκ στο ασφαλιστικό, απάντησε ότι "οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν δεν αφορούν στην Ελλάδα μόνο αλλά και σε όλες τις χώρες της Ε.Ε., καθώς δεν είναι προϊόν μνημονίου και εμπεριέχονται στη νέα συνθήκη της Λισαβόνας 2020, που έχει στόχο τη μείωση της ανεργίας".
 
"Οι αλλαγές επικυρώθηκαν από τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. και υπερψηφίστηκαν από όλους τους αρχηγούς κρατών, συμπεριλαμβανομένου και του Έλληνα πρωθυπουργού", συμπλήρωσε.

Ένα άλλο στοιχείο που προβληματίζει την τρόικα είναι το σκέλος των δαπανών, όπου θεωρείται ότι υπάρχουν περιθώρια για δεύτερο κύκλο περικοπών από τον Σεπτέμβριο. Αυτό δεν αφορά σε νέες μισθολογικές περικοπές, αλλά σε περαιτέρω συρρίκνωση του ευρύτερου δημόσιου τομέα με συγχωνεύσεις και καταργήσεις οργανισμών (μετά την πλήρη καταγραφή), σε σημαντικές περικοπές στις εξοπλιστικές δαπάνες, ακόμα και στο κυβερνητικό σχήμα.

Όσο για τα έσοδα, οι ελεγκτές τηρούν στάση αναμονής και προς το παρόν δεν συμμερίζονται την αισιοδοξία του ΥΠΟΙΟ, γιατί από τη μία θα ισχύσουν μεν οι αυξήσεις στους φόρους, όμως από την άλλη τα στοιχεία δείχνουν καθίζηση στην κατανάλωση και χαμηλά ποσοστά στην είσπραξη του ΦΠΑ.

Στην έκθεση η τρόικα αναμένεται να κάνει και αναφορά στην ανάγκη συγκράτησης στις τιμές των αγαθών και του πληθωρισμού που μπορεί να στραγγαλίσουν την προσπάθεια περιορισμού της ύφεσης.

Στο παρασκήνιο η τρόικα ήδη πιέζει για επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων που έχουν εξαγγελθεί, ενώ έχει συστήσει και εκμετάλλευση ή και πώληση της δημόσιας περιουσίας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v