Έντονο παρασκήνιο για τη "διάσωση"

Στην έντεχνη παράκαμψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στον μηχανισμό στήριξης συγκλίνουν Ελλάδα, ΕΚΤ και Κομισιόν. Κρίσιμες διεργασίες σε Βρυξέλλες - Φρανκφούρτη. Το παρασκήνιο.

Έντονο παρασκήνιο για τη διάσωση
Έντονο παρασκήνιο εκτυλίσσεται γύρω από τον καθορισμό των λεπτομερειών του μηχανισμού στήριξης προς την Ελλάδα, καθώς τόσο η κυβέρνηση όσο και η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα -η κάθε μία για τους δικούς της λόγους- φαίνεται πως συγκλίνουν προς την άποψη της έντεχνης παράκαμψης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο σκέλος της συγχρηματοδότησης και του περιορισμού του στην τεχνική υποστήριξη.

Σύμφωνα με υψηλά ιστάμενο αξιωματούχο, η κυβέρνηση, μελετώντας τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής καθώς και τα συν και πλην της ανάμιξης του ΔΝΤ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «είναι προτιμότερη μια καθαρή ευρωπαϊκή λύση».

Η ίδια πηγή αναφέρει ότι τα δεδομένα άλλαξαν στην κυβέρνηση «μετά και τα αποτελέσματα του τελευταίου δανεισμού, με αρκετά υπουργικά στελέχη να παροτρύνουν στην άμεση χρησιμοποίηση του μηχανισμού στήριξης καθώς οι αγορές δεν δείχνουν διατεθειμένες να ρίξουν τα spreads, αφού γνωρίζουν ότι για τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα είναι αναγκασμένη να δανείζεται συνεχώς».

Μέσα στις επόμενες μέρες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Χ. Βαν Ρομπάι θα σχηματίσει την πρώτη ομάδα εργασίας η οποία θα αποσαφηνίσει τις λεπτομέρειες του σχεδίου. Στην ομάδα αυτή θα συμμετάσχουν και Έλληνες αξιωματούχοι, οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να ζητήσουν:

- Αρχικά η χρηματοδότηση να έρθει από χώρες της ευρωζώνης και όχι σε συνδυασμό με το ΔΝΤ, αφού το σχέδιο είναι αρκετά ασαφές.

- Ο μηχανισμός να γίνει πιο ευέλικτος και η ενεργοποίησή του άμεση σε περίπτωση που μια χώρα χρειαστεί χρηματοδότηση.

- Ο όρος ultima ratio να μην ερμηνεύεται ως «η τελευταία λύση πριν από την αδυναμία δανεισμού από τις αγορές», καθώς η επιλογή αυτή θα επιβαρύνει πολύ την Ελλάδα που θα συνεχίσει να δανείζεται με σχετικά υψηλά επιτόκια, η εξυπηρέτηση των οποίων μπορεί να «εξαφανίσει» όλες τις δημοσιονομικές προσπάθειες και τα έσοδα.

- Το επιτόκιο να είναι μεταξύ του μέσου όρου της ευρωζώνης -των 16- και των αγορών, ώστε να μη θεωρείται ούτε χαριστικό αλλά ούτε τιμή αγοράς.

Παράλληλα με την ομάδα εργασίας του κ. Χ. Ρομπάι, με τις λεπτομέρειες του σχεδίου θα ασχοληθεί και το συμβούλιο του Eurogroup την επόμενη Πέμπτη στη Μαδρίτη, παρουσία των κεντρικών τραπεζιτών. Εκεί θα υποβάλουν τις προτάσεις τους τόσο η Κομισιόν όσο και η ΕΚΤ.
Μάλιστα η ευρωτράπεζα θα ασχοληθεί με το θέμα «Ελλάδα» την Πέμπτη, κατά τη συνεδρίαση της νομισματικής πολιτικής. Πληροφορίες από τη Φρανκφούρτη αναφέρουν ότι και η ΕΚΤ επιδιώκει τον περιορισμό του ρόλου του ΔΝΤ σε τεχνικό επίπεδο.

Ο λόγος είναι ότι οι τραπεζίτες θεωρούν πως οι πρακτικές και οι αλλαγές τις οποίες επιβάλλει το ΔΝΤ, ειδικά στον τραπεζικό τομέα όταν χρηματοδοτεί μια χώρα, είναι αντίθετες με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και τις αρμοδιότητες που έχει η Τράπεζα. Θεωρεί δηλαδή ότι μεσοπρόθεσμα θα τεθεί σε κίνδυνο η ανεξαρτησία της ΕΚΤ, καθώς και οι μηχανισμοί εποπτείας που αποφασίστηκαν βάσει της έκθεσης Λαροζιέρ και θα τεθούν σε λειτουργία το 2011.

Η Κομισιόν από τη δική της πλευρά επιδιώκει αύξηση των αρμοδιοτήτων της, καθώς, όπως αναφέρουν σχετικά αρμόδια κοινοτικά στελέχη, η συμφωνία της Συνόδου Κορυφής περιόρισε τον ρόλο της Επιτροπής και έδωσε απόλυτη εξουσία στα κράτη-μέλη μέσω του βέτο, «δηλαδή να εξαρτώνται όλα από τη Γερμανία».

Άλλωστε, τόσο ο πρόεδρος της Κομισιόν κ. Ζοζέ Μπαρόζο όσο και ο πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ ουδέποτε έκρυψαν την αντίθεσή τους στην εμπλοκή του ΔΝΤ στον μηχανισμό στήριξης της ευρωζώνης, ούτε τη δυσφορία τους για το ότι η γαλλογερμανική συμφωνία τους έφερε προ τετελεσμένων γεγονότων και μπροστά στο ναυάγιο αναγκάστηκαν να πουν το «ναι», με την προϋπόθεση ότι θα έχουν λόγο στην αποσαφήνιση των όρων του σχεδίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v