Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η βίζα το "δώρο" Ομπάμα στον Παπανδρέου

Ψήφο εμπιστοσύνης από τον Β. Obama έλαβε o Γ. Παπανδρέου μετά τη διαβεβαίωση ότι το ζήτημα των κερδοσκόπων θα συμπεριληφθεί στη ατζέντα των G20. Ανακοινώθηκε η κατάργηση της βίζας για τους Έλληνες πολίτες.

Η βίζα το δώρο Ομπάμα στον Παπανδρέου
Ψήφο εμπιστοσύνης από τον Πρόεδρο Obama έλαβε ο Έλληνας πρωθυπουργός καθώς, πέρα από τη διαβεβαίωση ότι το ζήτημα των διεθνών κερδοσκόπων θα συμπεριληφθεί στην ατζέντα των G20, παράλληλα ανακοινώθηκε και η κατάργηση της βίζας για τους Έλληνες πολίτες.

Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε την κατάργηση της βίζας "ψήφο εμπιστοσύνης" για την Ελλάδα και σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και να συνεργαστεί στενά σε διεθνές επίπεδο για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε στον Πρόεδρο Οbama την αποφασιστικότητα του ελληνικού λαού να ξεπεράσει την κρίση καθώς και την ελληνική πρωτοβουλία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά των διεθνών κερδοσκόπων, ενώ παράλληλα ζήτησε τη συμπαράσταση των ΗΠΑ να τεθεί το θέμα στους G20.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε πως ο Αμερικανός Πρόεδρος τον διαβεβαίωσε ότι θεωρεί την πρωτοβουλία αυτή χρήσιμη και θετική και ότι οι ΗΠΑ θα κινηθούν προς την ίδια κατεύθυνση έτσι ώστε να "μπει τάξη στις διεθνείς αγορές".

Ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι η Ελλάδα δεν ζήτησε οικονομική βοήθεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες και χαρακτήρισε "κάθε φωνή υποστήριξης θετική", πόσο μάλλον όταν αυτή προέρχεται από τη μεγαλύτερη οικονομία και την ισχυρότερη πολιτικά χώρα του κόσμου. Μίλησε δε για "αναγνώριση των δύσκολων μέτρων που παίρνουμε " και εκτίμησε ότι πιάνουν τόπο οι κόποι μας.

Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε επίσης ότι εκτός της οικονομίας συζήτησε με τον κ. Ομπάμα την πρωτοβουλία της Ελλάδας για ένταξη όλων των χωρών των δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση έως το 2014, εξέλιξη που χαρακτήρισε σταθεροποιητική για την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή και την επίλυση συγκεκριμένων διμερών προβλημάτων.

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με την Τουρκία ο κ. Παπανδρέου ενημέρωσε τον Αμερικανό Πρόεδρο για την επίσκεψη του κ. Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα τους επόμενους μήνες, όπως και για τη βούληση της ελληνικής πλευράς να αναζωογονήσει τη διαδικασία ομαλοποίησης των ελληνοτουρκικών σχέσεων και επίλυσης διαφορών, όπως είναι η περίπτωση της υφαλοκρηπίδας.

Σε φιλική συζήτηση που είχε με τους δημοσιογράφους, ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε το κλίμα της συνάντησης "πάρα πολύ καλό". Σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, ο κ. Παπανδρέου βρήκε κατανόηση, εκτός από το θέμα της θεώρησης διαβατηρίων (βίζα), καθώς η Ελλάδα εντάχθηκε στο "Visa Waiver Program" το οποίο για τη χώρα μας θα μπει σε εφαρμογή σε 30 ημέρες από σήμερα, και για όλα τα άλλα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος.

Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι από τη συνομιλία που είχε με τον κ. Ομπάμα και την αποδοχή που βρήκε στην οικονομική πολιτική την οποία εφαρμόζει προκύπτει ότι οι κόποι του ελληνικού λαού αποδίδουν, αναγνωρίζονται οι προσπάθειες και υπάρχει στήριξη στην πράξη και όχι στα λόγια.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης με τον κ. Ομπάμα αφορούσε στην οικονομία, όπου ο Αμερικανός Πρόεδρος εξέφρασε την υποστήριξή του στην πρωτοβουλία Ελλάδας, Γερμανίας και Γαλλίας για την καταπολέμηση της κερδοσκοπίας και υποσχέθηκε ότι ο ίδιος θα φέρει το ζήτημα στη σύνοδο των G20, όπου ανέφερε ότι θα είναι έτοιμος να παρουσιάσει συγκεκριμένα πράγματα. Σύμφωνα, εξάλλου, με ελληνική πηγή οι προτάσεις του κ. Ομπάμα ενδέχεται να είναι καλύτερες και από την ευρωπαϊκή πρόταση.

Ο κ. Παπανδρέου ανέλυσε στον Αμερικανό Πρόεδρο πώς βλέπει ο ίδιος την κατάσταση στην Κύπρο, επισημαίνοντας ότι η τουρκική πλευρά πρέπει να δείξει ισχυρότερη βούληση.

Αναφέρθηκε, επίσης, στις ευρωτουρκικές σχέσεις και στα θέματα των Βαλκανίων και στις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ στο πλαίσιο της "Ατζέντας 2014", στην οποία η Ελλάδα θα έχει ηγετική παρουσία.

Όπως ανέφερε στη συζήτησή του με τους δημοσιογράφους ο κ. Παπανδρέου, ο κ. Ομπάμα έδειξε κατανόηση για το ελληνικό πλαίσιο, το οποίο όπως είπε αποδέχεται.

Αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι υπάρχει στην Τουρκία μια κατάσταση όπου πολλές φορές είναι δυσδιάκριτα τα όρια μεταξύ πολιτικής και στρατιωτικής εξουσίας και ότι ο στρατός ασκεί σημαντική επιρροή, κάτι που αποδεικνύεται και από την παρουσία στρατού 30.000 έως 40.000 στην Κύπρο.

Σε σχέση με την ελληνική παρουσία στο Αφγανιστάν, ο κ. Παπανδρέου διευκρίνισε πως από την αμερικανική πλευρά δεν υπήρξε κανένα αίτημα και καμία πίεση για αύξηση της συμμετοχής της χώρας μας. Η Ελλάδα, όπως ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, έχει πολύ συγκεκριμένη θέση στο θέμα, η οποία είναι απολύτως κατανοητή. Η χώρα μας, όπως προβλεπόταν, θα αναλάβει τη διαχείριση του αεροδρομίου της Καμπούλ για συγκεκριμένο διάστημα, στη διάρκεια του οποίου θα εκπαιδεύσει Αφγανούς πιλότους σε τύπους αεροσκαφών τα οποία διαθέτει και η Ελλάδα.

Ο κ. Ομπάμα στη διάρκεια των συνομιλιών έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον και διάθεση να στρέψει την αμερικανική οικονομία προς την Πράσινη Ανάπτυξη, κάτι που φάνηκε και κατά τη συζήτηση την οποία είχε ο κ. Παπανδρέου με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών κ. Τίμοθι Γκάιτνερ.

Στη συνάντηση με τον κ. Ομπάμα εκτός του πρωθυπουργού μετείχαν ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Δρούτσας και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γιώργος Πεταλωτής.


Συνάντηση με Νάνσι Πελόζι

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Νάνσι Πελόζι στο Καπιτώλιο. Κατά τη συνάντησή της με τον Έλληνα πρωθυπουργό, η κ. Πελόζι δήλωσε ότι "η Ελλάδα δεν θα αφεθεί μόνη της στην κρίση".

Η κ. Πελόζι αναφέρθηκε στους ισχυρούς δεσμούς που συνδέουν τις δύο χώρες αλλά και στον σημαντικό ρόλο της ελληνοαμερικανικής κοινότητας και σημείωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα σταθούν δίπλα στην Ελλάδα και στον ελληνικό λαό σε αυτές τις δύσκολες στιγμές.


*** Διαβάστε τις δηλώσεις του κ. Γ. Παπανδρέου μετά τη συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο και την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v