Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντεπίθεση με έκδοση 10ετών και road shows

Προς άμεση κοινοπρακτική έκδοση 10ετών ομολόγων αξίας 5 δισ. ευρώ. Το σχήμα της έκδοσης, οι τηλεδιασκέψεις με μεγάλα hedge funds και ο "μυστικός" μηχανισμός στήριξης από την ευρωζώνη.

Αντεπίθεση με έκδοση 10ετών και road shows
Στην αντεπίθεση περνά η κυβέρνηση, δρομολογώντας, μετά την ανακοίνωση επιπρόσθετων μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης, την έκδοση 10ετών ομολόγων αλλά και πρόγραμμα παρουσιάσεων της ελληνικής οικονομίας στις ΗΠΑ και στην Άπω Ανατολή.

Με στόχο να στείλει μήνυμα στις αγορές ότι η χώρα μπορεί να αναχρηματοδοτεί ομαλά το χρέος της, χωρίς την έμπρακτη στήριξη από την πλευρά της ευρωζώνης, η κυβέρνηση έδωσε το πράσινο φως στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους ώστε να προχωρήσει άμεσα σε κοινοπρακτική έκδοση 10ετών ομολόγων ύψους 5 δισ. ευρώ.

Η προετοιμασία της έκδοσης έχει ξεκινήσει και σύμφωνα με πληροφορίες στο σχήμα αναδοχής συμπεριλαμβάνονται η HSBC, η UBS, η Nomura και η Barclays. Το ύψος των κεφαλαίων που θα επιδιώξει να αντλήσει το Δημοσίο μπορεί να φθάσει και στα 8 δισ. ευρώ.

Τις τελευταίες ημέρες ξεκίνησαν άτυπες παρουσιάσεις της ελληνικής οικονομίας σε ξένους τελικούς επενδυτές αλλά και σε hedge funds. Στόχοι να παρουσιαστεί αναλυτικά η πορεία του προϋπολογισμού και να δοθεί το στίγμα των διορθωτικών κινήσεων που ελήφθησαν με τα νέα μέτρα.

Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι το βαρύ κλίμα για την Ελλάδα έχει αρχίσει να υποχωρεί μετά το νέο πακέτο μέτρων. Η Κομισιόν, το ΔΝΤ αλλά και οίκοι αξιολόγησης έχουν εκφράσει την ικανοποίησή τους για το πακέτο μέτρων και στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι ξεκινά η σταδιακή αποκλιμάκωση των spreads. Στόχος είναι η νέα έκδοση 10ετών να μη βγει με spread υψηλότερο των 280 μονάδων βάσης.

"Ο χρόνος για την έκδοση τρέχει από σήμερα αντίστροφα", αναφέρουν χαρακτηριστικά κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι συμπληρώνουν ότι είναι πιθανόν το βιβλίο προσφορών να ανοίξει σήμερα το απόγευμα και να ολοκληρωθεί αύριο, ημέρα κατά την οποία είναι προγραμματισμένη η συνάντηση Μέρκελ - Παπανδρέου.

Πρόκειται για κίνηση με συμβολισμό καθώς η Ελλάδα θα επιδιώξει να στείλει στις αγορές το μήνυμα ότι μπορεί να δανείζεται ομαλά χωρίς την -έμπρακτη- στήριξη της Ευρώπης, η οποία έχει κατ' ουσίαν ήδη συμφωνηθεί και θα πιστοποιηθεί στην αυριανή συνάντηση Μέρκελ -Παπανδρέου, αφού πια η ελληνική κυβέρνηση έλαβε, έστω και με πολύμηνη καθυστέρηση, το μίγμα των μέτρων που υπαγόρευε η Κομισιόν.

Ο μηχανισμός της έμπρακτης στήριξης δεν θα ανακοινωθεί, ο Έλληνας πρωθυπουργός, όμως, θα λάβει από τη Γερμανίδα καγκελάριο τη διαβεβαίωση ότι εφόσον χρειαστεί γερμανικές και γαλλικές κρατικές τράπεζες θα καλύψουν τις νέες εκδόσεις ελληνικού χρέους. Γι' αυτό το θέμα ενημέρωσε τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος της Deutsche Bank κ. Άκερμαν στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα.

Το ερώτημα που εγείρεται, σύμφωνα με τραπεζίτες, είναι πώς θα διασφαλιστεί χαμηλό κόστος δανεισμού για το Δημόσιο και κατ' επέκταση για τις τράπεζες και την οικονομία.

"Η κυβέρνηση έλαβε μέτρα αντίστοιχα αυτών που επιβάλλει το ΔΝΤ, μένει να φανεί αν εξασφάλισε και το αντίστοιχο κέρδος σε επίπεδο χαμηλότοκου δανεισμού", αναφέρει τραπεζικό στέλεχος, το οποίο εκτιμά ότι η αποκλιμάκωση των spreads στα επίπεδα των 200 μονάδων βάσης θα είναι αργή.

Κλείνει και το σχήμα διοργάνωσης των road shows σε ΗΠΑ και Ασία

Το υπουργείο Οικονομικών αναζητά για το β΄ τρίμηνο του 2010 ποσό 26 δισ. ευρώ για την κάλυψη λήξεων ομολόγων. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα κρατικά προγράμματα δανεισμού στο β΄ τρίμηνο και ως εκ τούτου έλκει την προσοχή όλων των μεγάλων ξένων τραπεζών.

Ήδη εντείνονται οι ζυμώσεις για την προετοιμασία του προγράμματος παρουσιάσεων, τις οποίες θα διενεργήσει ο υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου στις ΗΠΑ και στην Άπω Ανατολή (Νέα Υόρκη, Τόκιο, Πεκίνο, Σαν Φρανσίσκο).

Πρόκειται για ιδιαίτερα κρίσιμες παρουσιάσεις και για τον λόγο αυτόν αποφασίστηκε να είναι κατά μόνας ραντεβού (one to one) και όχι ομαδοποιημένες. Ταυτόχρονα, αναζητείται, μεταξύ των ξένων τραπεζών, σχήμα διοργανωτών το οποίο θα έχει ισχυρό πελατολόγιο στις ΗΠΑ και στην Άπω Ανατολή, ώστε να εξασφαλιστεί υψηλή συμμετοχή και βεβαίως ενδιαφέρον συμμετοχής στις επόμενες εκδόσεις ελληνικών ομολόγων.

Ο αποκλεισμός της Goldman Sachs από το σχήμα διοργανωτών των παρουσιάσεων επιβάλλει ακόμη αρτιότερο σχήμα καθώς είναι γνωστό ότι η αμερικανική τράπεζα διαθέτει ισχυρό πελατολόγιο στις ΗΠΑ και στην Άπω Ανατολή. Ήταν, άλλωστε, ο εισηγητής της στροφής του ελληνικού χρέους σε δολαριακές εκδόσεις και ανοίγματος των εκδόσεων σε Ασιάτες επενδυτές.

Η σταδιακή αλλαγή στάσης των μεγάλων ξένων τραπεζών

Με δεδομένο ότι το δανειακό πρόγραμμα της Ελλάδας για το β΄ τρίμηνο του έτους είναι μία από τις μεγαλύτερες, αν όχι η μεγαλύτερη, δουλειές, παγκοσμίως, για τους επόμενους μήνες, η διπλωματία των… προμηθειών έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς.

Η απόφαση της κυβέρνησης να μη συμπεριλάβει στους διοργανωτές των παρουσιάσεων και πιθανότατα των επόμενων εκδόσεων την Goldman Sachs και πιθανώς την JP Morgan επιβάλλει πολυπληθή συμμετοχή ευρωπαϊκών και αμερικανικών τραπεζών.

Αυτό εξηγεί και τη σταδιακή αλλαγή στάσης από την πλευρά των desks ομολόγων κάποιων αμερικανικών και ευρωπαϊκών τραπεζών, τα οποία βγαίνουν αγοραστές τις τελευταίες ημέρες στα ομόλογα συμβάλλοντας στη σταδιακή ομαλοποίηση της αγοράς.

Ο κίνδυνος υποβάθμισης από την S&P

Ο κίνδυνος για την ομαλή αναχρηματοδότηση των λήξεων ομολόγων που έχει μπροστά του το ελληνικό δημόσιο είναι ενδεχόμενη νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από την S&P.

Ο ξένος οίκος αξιολόγησης έχει διαμηνύσει στις ελληνικές αρχές ότι απαιτούνται περισσότερες περικοπές δαπανών προκειμένου να καταστεί εφικτός ο στόχος μείωσης του ελλείμματος φέτος κατά 4%, επισημαίνοντας ότι και με τα νέα μέτρα αυτό δεν επιτυγχάνεται.

Μια νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από την S&P θα ασκούσε μεγαλύτερη πίεση στη Moody's, η οποία διατηρεί την αξιολόγησή της στο "Α2" με αρνητικό outlook.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v