S&P: Περιμένει μέτρα - ετοιμάζει "αξιολόγηση"

"Αγριεμένο" δηλώνει το κλιμάκιο της S&P στην Αθήνα. Από τα μέτρα που θα ανακοινωθούν θα εξαρτηθεί η υποβάθμιση έως και κατά δύο βαθμίδες της αξιολόγησης της Ελλάδας. Τα 2+1 σενάρια που εξετάζει ο οίκος.

S&P: Περιμένει μέτρα - ετοιμάζει αξιολόγηση
Η αξιολόγηση των μέτρων τα οποία ανακοινώνει σήμερα η κυβέρνηση θα κρίνει τη στάση του διεθνούς οίκου αξιολόγησης Standard and Poor’s, που απειλεί με υποβάθμιση έως και κατά 2 βαθμίδες, αλλά και την αντίδραση του Οργανισμού Δημοσίου Χρέους που βρίσκεται σε κατάσταση ετοιμότητας ώστε μόλις δώσουν «ανάσα» οι αγορές να βγει για νέο δανεισμό, εντός των ημερών.

Παρότι η κυβέρνηση ανακοινώνει σήμερα σκληρά μέτρα, με αποκορύφωμα την περικοπή του μισού δώρου Χριστουγέννων και ενδεχομένως και επίσης του μισού δώρου Πάσχα και του επιδόματος αδείας (πέραν της αύξησης του ΦΠΑ, των φόρων στα καύσιμα κ.λπ.), το τριμελές κλιμάκιο που συνέλεγε χθες στοιχεία και προθέσεις σε υπουργείο Οικονομικών, Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και τράπεζες φάνηκε «αγριεμένο», σύμφωνα με πηγές οι οποίες έχουν γνώση των επαφών.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, διαμήνυσαν ότι εφόσον τα μέτρα δεν «βαραίνουν» περισσότερο στην πλευρά των δαπανών, τότε η υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας είναι δεδομένη και στον βαθμό που το πακέτο των έκτακτων μέτρων «γέρνει» προς την πλευρά των εσόδων, χωρίς διαρθρωτικό χαρακτήρα, τότε έρχεται υποβάθμιση δύο βαθμίδων.

Η υποβάθμιση κατά μία βαθμίδα θα έρθει αν τα μέτρα είναι ισορροπημένα μεταξύ εσόδων και δαπανών και πάντα υπό την προϋπόθεση ότι αυτά θα κρίνονται επαρκή για τη μείωση του ελλείμματος κατά 4%.

Το καλύτερο δυνατό σενάριο προβλέπει διατήρηση της ελληνικής οικονομίας στη σημερινή κατάσταση αξιολόγησης («ΒΒΒ+»), με παραμονή όμως στο αρνητικό outlloοk(!) εφόσον τα μέτρα είναι επαρκή και δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στην περικοπή δαπανών.

Τραπεζικές πηγές σημειώνουν ότι το ενδεχόμενο υποβάθμισης στη δεδομένη χρονική συγκυρία θα οδηγήσει σε νέες πιέσεις στο κόστος δανεισμού του Δημοσίου κα των τραπεζών που βρίσκονται υπό ασφυκτική πίεση. Οι ίδιες πηγές τονίζουν, μάλιστα, πως αν η S&P προχωρήσει σε υποβάθμιση πριν από τις 16 Μαρτίου, οπότε αναμένεται να έχει ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο τόσο των μέτρων όσο και της κοινοτικής στήριξης, «δεν αποκλείεται να κρύβονται και παιχνίδια των διεθνών οίκων αξιολόγησης με το ελληνικό χρέος».

Παρότι οι πιέσεις στην αγορά ομολόγων και τόσο το κόστος όσο και η δυνατότητα δανεισμού των τραπεζών θα επηρεάζονταν καταλυτικά από μια νέα υποβάθμιση, δεν τίθεται ζήτημα μη αποδοχής των ελληνικών ομολόγων ως ενεχύρου από τις τράπεζες στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για δανεισμό.

Το κατώτερο αποδεκτό όριο σήμερα διαμορφώνεται σε «ΒΒΒ-» και αρκεί μία καλύτερη αξιολόγηση (από έναν εκ των τριών οίκων S&P, Moody’s, Fitch) για να γίνονται αποδεκτά τα ελληνικά ομόλογα. Σήμερα, η καλύτερη βαθμολογία έρχεται από τη Moody’s («Α2») και ακολουθούν οι S&P και Fitch («ΒΒΒ+»).


Οι προειδοποιήσεις

Την περασμένη εβδομάδα η S&P με ανακοίνωσή της προειδοποίησε ότι μια νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας κατά μία ή δύο βαθμίδες σε διάστημα ενός μήνα «θα μπορούσε να είναι πιθανή», σημειώνοντας ότι οι αξιολογήσεις παραμένουν υπό παρακολούθηση με αρνητικές συνέπειες (negative credit watch).

Παράλληλα, ο διεθνής οίκος ανέφερε ότι η αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας δεν θα επηρεαστεί θετικά από μια ενδεχόμενη έκτακτη βοήθεια από την Ε.Ε. και πως θα μπορούσε να προχωρήσει σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας στην περίπτωση που η κυβέρνηση δεν εφαρμόσει πλήρως το ΠΣΑ λόγω των λαϊκών αντιδράσεων.

Οι έτεροι δύο οίκοι αξιολόγησης δεν έχουν προγραμματίσει ακόμα νέα επίσκεψη στην Αθήνα και φαίνεται να τηρούν στάση αναμονής δίνοντας σχετική πίστωση χρόνου στην κυβέρνηση για τη λήψη πρόσθετων μέτρων και την αξιολόγηση εφαρμογής του ΠΣΑ σε μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα χρονικά περιθώρια έχουν αρχίσει να στενεύουν για το υπουργείο Οικονομικών καθώς το δίμηνο Απριλίου - Μαΐου καλείται να πληρώσει μόνο για τόκους ομολόγων ποσό 22,6 δισ. ευρώ, ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα άρχισαν να στερεύουν (εκτιμάται πως… βγάζουν έως τα μέσα Μαρτίου).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v