Κόντρα Moody΄s-S&P για το ΠΣΑ

Σε διαφορετικό μήκος κύματος, εκ νέου, S&P, Moody's και Fitch για την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας. Σχεδόν άμεση η απειλή για υποβάθμιση από S&P. «Ανάσα» μερικών μηνών δίνουν Moody’s και Fitch.

Κόντρα Moody΄s-S&P για το ΠΣΑ
Σε διαφορετικό μήκος κύματος, εκ νέου, οι δηλώσεις Moody's, Fitch και S&P για την αξιολόγηση της Ελλάδας. Σχεδόν άμεση η απειλή για υποβάθμιση από την S&P, περισσότερο ήπια η Moody's που προσφέρει "ανάσα" μερικών μηνών, ενώ η Fitch δηλώνει ότι νέα υποβάθμιση της Ελλάδας είναι "δυνατή, αλλά όχι πιθανή".

Την αρχή έκανε η S&P την Τετάρτη (24/2), με ουσιαστική παρέμβασή της στην τρέχουσα οικονομική συγκυρία, η οποία "αφήνει περιθώριο" μόλις ενός μηνός πριν προχωρήσει σε νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας.

Σήμερα (25/2) εμφανίζεται στο προσκήνιο και η Moody's μέσω δηλώσεων του κορυφαίου στελέχους της κ. Pierre Cailleteau στο Bloomberg. Παρά το γεγονός ότι και εκείνη απειλεί με υποβάθμιση, ο κ. Caileteau "αναγνωρίζει" στην ελληνική κυβέρνηση την ανάγκη πίστωσης χρόνου, καθώς δεν είναι δυνατόν να υπάρξει μείωση του ελλείμματος και του χρέους σε... διάστημα μερικών ημερών.

Αναλυτικότερα, οι τρεις οίκοι αναφέρουν τα εξής:

- Moody's: Υποβάθμιση εάν δεν επιτευχθούν οι στόχοι

Η Moody's απειλεί με υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας, εντός των επόμενων μηνών, εάν δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι της χώρας.

"Εάν σε μερικούς μήνες αποδειχτεί ότι υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις από το πρόγραμμα, τότε είναι πολύ πιθανό να προσαρμόσουμε ανάλογα και την αξιολόγησή μας", τόνισε ο κ. Pierre Cailleteau στο Bloomberg, επικεφαλής κρατικού χρέους της Moody's. Όπως τόνισε, αυτή η προσαρμογή της πιστοληπτικής αξιολόγησης σημαίνει "υποβάθμιση κατά μερικές μονάδες". Πάντως, ο κ. Cailleteau παράλληλα υπογράμμισε: "Θα πρέπει να αφήσουμε την κυβέρνηση να εφαρμόσει το πρόγραμμά της. Σαφώς δεν μπορείς να έχεις την απαίτηση από μία κυβέρνηση να γυρίσει σε θετική πορεία τα δημοσιονομικά της μεγέθη σε διάστημα λίγων ημερών".

Εάν, πάντως, η Ελλάδα εφαρμόσει με επιτυχία το πρόγραμμα μείωσης ελλείμματος και χρέους, τότε η αξιολόγησή της θα σταθεροποιηθεί στο A2".

- Fitch: «Δυνατή, αλλά όχι πιθανή νέα υποβάθμιση της Ελλάδας»

Αναλυτής της Fitch, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, δήλωσε ότι ο οίκος αξιολόγησης θα διατηρήσει την αξιολόγηση της Ελλάδας στο «ΒΒΒ+» για τους επόμενους μήνες, εκτός και αν υπάρξουν εκπλήξεις.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν θα υπάρξει μείωση της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας τους επόμενους μήνες, ο κ. Chris Pryce δήλωσε ότι «είναι δυνατό, αλλά δεν είναι πιθανό. Δεν περιμένω η κατάσταση να πάει ούτε πολύ στραβά ούτε πολύ καλά τους επόμενους μήνες. Αν τα πράγματα πάνε όπως τα περιμένουμε, θα αφήσουμε αμετάβλητη την τρέχουσα αξιολόγηση για μερικούς μήνες».

Σύμφωνα με τον κ. Pryce, ιδιαίτερη σημασία θα έχουν η έκθεση που θα καταθέσει η Ελλάδα στα μέσα Μαρτίου στην Κομισιόν, καθώς και η αναμενόμενη έκδοση ομολόγων από τον ΟΔΔΗΧ.

«Δεν θα αλλάξουμε το αρνητικό outlook που έχουμε για την Ελλάδα για αρκετό καιρό ακόμα. Το θέμα είναι αν θα μειώσουμε περαιτέρω την αξιολόγηση, κάτι που αυτή τη στιγμή δεν το κάνουμε», τόνισε.


- S&P: Νέα παρέμβαση της S&P στην οικονομική συγκυρία

Μία νέα υποβάθμιση της Ελλάδας κατά μία ή και δύο βαθμίδες σε διάστημα ενός μήνα θα μπορούσε να είναι πιθανή, αναφέρει η S&P σε σχετική ανακοίνωση (24/2), τονίζοντας ότι τα ratings (ΒΒΒ+/Α-2) παραμένουν υπό παρακολούθηση με πιθανές επιπτώσεις (credit watch negative).

Παράλληλα, ο διεθνής οίκος αναφέρει πως η αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας δεν θα επηρεαστεί θετικά από ενδεχόμενη έκτακτη βοήθεια από την Ε.Ε.

Τονίζει ακόμη πως θα μπορούσε να προχωρήσει σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας στην περίπτωση που η κυβέρνηση δεν εφάρμοζε πλήρως το ΠΣΑ λόγω των λαϊκών αντιδράσεων.

Eν τω μεταξύ, ο Moritz Kraemer, επικεφαλής των αξιολογήσεων της S&P σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική, μιλώντας σε συνέδριο στο Λονδίνο, τονίζει: "Από τις πρόσφατες υποβαθμίσεις που έχουμε δει, η Ελλάδα έχει υποστεί τις περισσότερες αλλά δεν είναι το τέλος του κόσμου. Τα ελληνικά ομόλογα έχουν ακόμη επενδυτική αξιολόγηση".

Σημειώνεται ότι η S&P μείωσε την αξιολόγηση της χώρας σε ΒΒΒ+ στα τέλη του 2009.


- Στο στόχαστρο των οίκων οικονομία - τράπεζες

Οι απειλές της Moody's και της S&P για υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας εμφανίζονται μετά την απόφαση της Fitch να προχωρήσει σε υποβάθμιση της αξιολόγησης των κορυφαίων ελληνικών τραπεζών, κίνηση που σχολιάστηκε ιδιαίτερα αρνητικά από παράγοντες της ελληνικής τραπεζικής αγοράς.

Το βασικό ερώτημα που τίθεται και στις τρεις περιπτώσεις έχει να κάνει με τον χρόνο που επέλεξαν οι οίκοι αξιολόγησης να περάσουν εκ νέου στην αντεπίθεση. Σε μία περίοδο όπου καταγράφονταν διαθέσεις σταθεροποίησης στις αγορές, με τα spreads των ελληνικών ομολόγων να κινούνται μεν ψηλά, αλλά σε περιορισμένη κλίμακα διακύμανσης, οι τρεις οίκοι επιλέγουν να ταράξουν εκ νέου την όλη κατάσταση.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, σε περίπτωση που η Moody's και η S&P πραγματοποιήσουν τις απειλές τους, τα ελληνικά ομόλογα δεν θα μπορούν πλέον να γίνουν δεκτά ως εγγυήσεις ώστε οι ελληνικές τράπεζες να λάβουν δάνεια από την ΕΚΤ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v