Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στην Αθήνα μικτό κλιμάκιο ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ

Στο μικροσκόπιο του μικτού κλιμακίου Ε.Ε., ΕΚΤ και ΔΝΤ τίθεται η ελληνική οικονομία. Αύξηση συντελεστών ΦΠΑ, φόρων καυσίμων, περικοπή 14ου μισθού υποδεικνύουν οι Βρυξέλλες. Τι θα γίνει με τον δανεισμό.

Στην Αθήνα μικτό κλιμάκιο ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ
Στο μικροσκόπιο του μικτού κλιμακίου Ε.Ε., ΕΚΤ και ΔΝΤ τίθεται από αύριο η ελληνική οικονομία και η ελληνική κυβέρνηση θα δώσει μάχη διπλωματίας και πολιτικής προκειμένου να προσαρμόσει στα μέτρα και στις αντοχές της ελληνικής κοινωνίας το νέο "πακέτο".

Οι ελεγκτές που θα "ξεσκονίσουν" όλα τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού και του ΠΣΑ ξεκινούν τον κύκλο επαφών τους με στελέχη και υπηρεσιακούς παράγοντες της κυβέρνησης αύριο και από την ετυμηγορία τους θα κριθούν το ύψος και το ύφος των νέων μέτρων.

Οι Βρυξέλλες έχουν ήδη υποδείξει στην κυβέρνηση αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ, των φόρων στα καύσιμα (δεν αποκλείεται και νέα αύξηση σε τσιγάρα και ποτά) και των φόρων στα αγαθά πολυτελείας, ζητούν περικοπή του 14ου μισθού και ακολουθώντας συνταγή ΔΝΤ συνιστούν στη συνέχεια συρρίκνωση του δημόσιου τομέα, με παράλληλη κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και άρση της μονιμότητας.

Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, υποστηρίζει πως τα μέτρα που έχει λάβει μέχρι σήμερα είναι επαρκή για τη μείωση του ελλείμματος στο 8,7% του ΑΕΠ, αν και παράλληλα επεξεργάζεται όλα τα υποδεικνυόμενα πρόσθετα μέτρα και αργά ή γρήγορα θα προχωρήσει σε ανακοινώσεις.

Στο θέμα του 14ου μισθού, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζουν πως αποτελεί "κόκκινη γραμμή" και γι’ αυτόν τον λόγο άλλωστε ήδη το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους "τρέχει" σενάρια πρόσθετης περικοπής επιδομάτων -πέραν του 10%- και άλλων αμοιβών όπως εκτός έδρας, αμοιβές για συμβούλια και επιτροπές και λειτουργικές δαπάνες.

Οι αλλαγές δεν αποκλείεται να συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο για την εισοδηματική πολιτική που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός της εβδομάδας με αναδρομική ισχύ -όπως κάθε χρόνο- από τις αρχές του έτους.

Στο τέλος της εβδομάδας, άλλωστε, ή το αργότερο στις αρχές της επόμενης, "ανεβαίνει" για δημόσια διαβούλευση, υπό μορφή νομοσχεδίου πλέον, το φορολογικό για να ακολουθήσει έπειτα από μία εβδομάδα η κατάθεσή του στη Βουλή με στόχο να έχει ψηφιστεί έως το τέλος Μαρτίου, καθώς οι επιτηρητές αποδίδουν μεγάλη σημασία και στην τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων στα οποία έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση μέσω του ΠΣΑ για τις νομοθετικές της πρωτοβουλίες.

Οι διαπραγματεύσεις στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο θα είναι αυτές που θα καθορίσουν και την επόμενη κίνηση του ελληνικού δημοσίου στο μέτωπο του δανεισμού.

Με τον διεθνή Τύπο να προεξοφλεί έκδοση δεκαετών ομολόγων εντός της εβδομάδας, ο νέος επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, κ. Π. Χριστοδούλου, κρατά κλειστά τα χαρτιά του για τον χρόνο, το ύψος και τη διάρκεια της έκδοσης (δεν αποκλείεται τελικά να είναι μικρότερης διάρκειας). Αργά ή γρήγορα, πάντως, εκτός κι αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες περί ευρωπαϊκής βοήθειας, 25 δισ. ευρώ υπό μορφή δανεισμού με "ανεκτό" κόστος, το ελληνικό δημόσιο θα κριθεί να τεστάρει τις αντοχές του στις διεθνείς αγορές, καθώς το δίμηνο Απριλίου - Μαΐου οι λήξεις ομολόγων απαιτούν 22,6 δισ. ευρώ και κατά δήλωση του πρωθυπουργού τα διαθέσιμα του ελληνικού δημοσίου μας… βγάζουν έως τα μέσα Μαρτίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v