Έξι κλιμάκια στη νέα φορολογική κλίμακα

Συντελεστές από 18-40%, έξι κλιμάκια και επιβολή ανώτατου συντελεστή 40% σε εισοδήματα άνω των 60.000 € προβλέπει η νέα φορολογική κλίμακα. Τι ισχύει για αποδείξεις. Τι προβλέπει για επιχειρήσεις, ακίνητα, offshore.

Έξι κλιμάκια στη νέα φορολογική κλίμακα
Συντελεστές από 18% έως 40% με καθιέρωση έξι ενδιάμεσων κλιμακίων και επιβολή του ανώτατου συντελεστή 40% για εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ προβλέπει η νέα φορολογική κλίμακα που οριστικοποιήθηκε μετά τη μαραθώνια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Συγκεκριμένα, το αφορολόγητο διατηρείται στα 12.000 ευρώ και στο κλιμάκιο από 12.001 έως 16.000 επιβάλλεται συντελεστής 18%, από 16.001 έως 22.000 ο συντελεστής διαμορφώνεται στο 24%, ανεβαίνει στο 26% για κλιμάκιο εισοδήματος από 22.000 έως 26.000 ευρώ, στο 32% για κλιμάκιο εισοδήματος από 26.001 έως 32.000 ευρώ, στο 36% από 32.001 έως 40.000 ευρώ, στο 38% από 40.001 έως 60.000 ευρώ και καταλήγει στο 40% για εισοδήματα ανω των 60.000 ευρώ.

Έτσι, υπάρχουν ελαφρύνσεις για εισοδήματα έως 40.000 ευρώ.

Το αφορολόγητο συνδέεται με τις αποδείξεις, καθώς για να καλυφθεί θα απαιτούνται αποδείξεις ίσες με το 30% για εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ και 10% για εισοδήματα μεταξύ 6-12.000 ευρώ.

Εάν οι αποδείξεις που υποβληθούν δεν καλύπτουν το αφορολόγητο όριο, η διαφορά έως τις 12.000 φορολογείται με συντελεστή 10%.

Για μεγαλύτερα ποσά αποδείξεων και έως το ποσό των 15.000 ευρώ, ατομικού εισοδήματος, εκπίπτει φόρος ίσος με το 10% της επιπλέον του αφορολογήτου αξίας.

Επίσης, καταργούνται όλες οι περιπτώσεις αυτοτελούς φορολόγησης, με εξαίρεση μόνο για τόκους καταθέσεων και ομολόγων, αλλά και όλες οι απαλλαγές από τη φορολογία εισοδήματος, όπως και η φορολόγηση εισοδημάτων με ειδικούς συντελεστές.

Όλα τα εισοδήματα θα προσδιορίζονται με λογιστικό τρόπο, διάταξη που αφορά κυρίως σε ταξί, φορτηγά Δ.Χ., λεωφορεία ΚΤΕΛ, ενοικιαζόμενα δωμάτια, camping, μηχανικούς, αρχιτέκτονες, λιανοπωλητές, πρακτορεία ΠΡΟΠΟ, βενζινάδικα και περίπτερα.

Στην κλίμακα εντάσσονται εισοδήματα από μερίσματα και υπεραξία από τη βραχυχρόνια αγοροπωλησία μετοχών.

Προβλέπονται παράλληλα κίνητρα για επαναπατρισμό κεφαλαίων από το εξωτερικό, καταθέσεις από τράπεζες του εξωτερικού που θα μεταφερθούν σε ετήσιο προθεσμιακό λογαριασμό στην Ελλάδα εξαιρούνται από το πόθεν έσχες, εφόσον καταβληθεί φόρος 5% επί της αξίας του κεφαλαίου.

Ταυτόχρονα, τα κεφάλαια Ελλήνων φορολογουμένων που βρίσκονται εκτός Ελλάδος μπορούν να δηλωθούν, να παραμείνουν εκτός χώρας και να εξαιρεθούν του πόθεν έσχες, εφόσον καταβληθεί φόρος 8% επί της αξίας του κεφαλαίου.

Ακίνητα

Όσον αφορά στην φορολογία της ακίνητης περιουσίας, προβλέπεται κατάργηση του ΕΤΑΚ και επαναφορά του ΦΜΑΠ με αφορολόγητο ατομικό όριο 400.000 ευρώ και συντελεστές που κλιμακώνονται από 0,1% έως 1%, το οποίο θα επιβληθεί για αξία πάνω από 800.000 ευρώ.

Η κλίμακα θα αναπροσαρμοστεί με την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, οι οποίες θα αυξηθούν στο ύψος των αγοραίων.

Offshore

Για τις offshore εταιρίες προβλέπεται αύξηση του συντελεστή φορολογίας ακινήτων τους, από 3% σε 10% ετησίως και καταργείται κάθε εξαίρεση από την υποχρέωση καταβολής φόρου.

Καταργούνται επίσης οι εξαιρέσεις για την ακίνητη περιουσία της Εκκλησίας, η οποία θα φορολογείται όπως οι επιχειρήσεις.

Φορολογία επιχειρήσεων

Η φορολογία στα μη διανεμόμενα κέρδη μειώνεται σταδιακά από 25% σε 20%. Για το 2010 ο συντελεστής μειώνεται στο 24%. Η παρακράτηση φόρου στα μερίσματα γίνεται σε επίπεδο νομικού προσώπου με συντελεστή 40%.

Για τις μικρές επιχειρήσεις, θεσπίζεται πενταετές αφορολόγητο όριο για δημιουργία και λειτουργία νέων επιχειρήσεων από άτομα έως 30 ετών.

Προβλέπεται η επέκταση ΦΠΑ σε οικονομικές δραστηριότητες που σήμερα δεν καλύπτονται ή απαλάσσονται.

Προβλέπονται παράλληλα φορολόγηση των παροχών σε είδος προς εταιρικά στελέχη αλλά και κίνητρα για τον αυτοέλεγχο των μικρών επιχειρήσεων, ένα είδος περαίωσης.

Επανεξετάζονται και η κατάργηση χαρακτηριστικών φοροαπαλλαγών στις επιχειρήσεις όπως και φορολόγηση με συντελεστή 90% στα μπόνους των τραπεζών.

Τέλος, καθιερώνεται ελάχιστο τεκμαρτό κόστος διαβίωσης για σπίτια, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, εναέρια μέσα, πισίνες, δίδακτρα, οικιακές βοηθούς, από την 1η/1/2011 όλες οι συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων κάθε κατηγορίας θα πραγματοποιούνται υποχρεωτικά μέσω τραπεζικών επαγγελματικών λογαριασμών, καθιερώνονται ταμειακές μηχανές παντού και από την 1η/1/2011 κάθε συναλλαγή μεταξύ ιδιωτών και επιχειρήσεων ή μεταξύ επιχειρήσεων για ποσά άνω των 1.500 ευρώ θα γίνεται με κάρτες ή δίγραμμες επιταγές.


Επόμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες

1. Φόροι ακίνητης περιουσίας στην τοπική αυτοδιοίκηση

Εξετάζονται η αναμόρφωση και ενοποίηση των περισσότερων φόρων ακίνητης περιουσίας και η απόδοσή τους ως έσοδο στην τοπική αυτοδιοίκηση στο πλαίσιο του προγράμματος "Καλλικράτης".

2. Στοχευμένα φορολογικά κίνητρα

Διατηρούνται και ενισχύονται στοχευμένα φορολογικά κίνητρα για την έρευνα - καινοτομία και το περιβάλλον και αντικίνητρα για τις ρυπογόνες δραστηριότητες και την εκπομπή αερίων θερμοκηπίου.

3. Αναδιοργάνωση φορολογικών υπηρεσιών

Αναδιοργάνωση της ΥΠΕΕ με δημιουργία εξειδικευμένης υπηρεσίας, η οποία θα ελέγχει τους ιδιώτες με μεγάλα εισοδήματα (επώνυμη φοροδιαφυγή), αξιοποιώντας στοιχεία και πληροφορίες που συλλέγονται από φορείς όπως συμβολαιογράφοι, τράπεζες, χρηματιστήριο, μεσίτες, φορολογικές αρχές άλλων χωρών κ.λπ. Εξειδικευμένη υπηρεσία με αποστολή τη διερεύνηση, τη μεθοδολογία και τον εντοπισμό φοροδιαφυγής τομέων του παραεμπορίου καθώς και την αντιμετώπισή του σε συνεργασία με άλλους φορείς (Αστυνομία, δημοτική αστυνομία κ.λ.π).

Επίσης, προβλέπεται ο επανακαθορισμός των ελεγκτικών αρμοδιοτήτων μεταξύ των διαφόρων διοικητικών επιπέδων του υπουργείου Οικονομικών και της Υπηρεσίας Οικονομικής Επιθεώρησης.

4. Νέος Κώδικας Φορολογικής Νομοθεσίας

Θα προωθηθεί η σύνταξη νέου ενιαίου κώδικα όλης της φορολογικής νομοθεσίας και της διαδικασίας με συνεχή ενημέρωση και διαθεσιμότητα στο Διαδίκτυο.

5. Αναθεώρηση Κώδικα Φορολογικών Κυρώσεων

Επίσης, με χωριστό νομοσχέδιο το υπουργείο Οικονομικών θα αναθεωρήσει τον Κώδικα Φορολογικών Κυρώσεων επιβάλλοντας ένα αυστηρότερο πλαίσιο ποινικών κυρώσεων για τα αδικήματα της φοροδιαφυγής και της λαθρεμπορίας.

6. Κατάργηση Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων

Σε χωριστό νομοσχέδιο θα προβλέπονται η σταδιακή κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και η ένταξη των αναγκαίων διατάξεων στη φορολογική νομοθεσία με προσαρμογή στα νέα δεδομένα που προκύπτουν με την εφαρμογή τηλεματικών και πληροφοριακών συστημάτων.


* Οι βασικές ρυθμίσεις του φορολογικού νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, η συνέντευξη Τύπου του υπουργού κ. Γ. Παπακωνσταντίνου καθώς και τα ενδεικτικά παραδείγματα εισοδηματικής πολιτικής δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v