Όλα τα περιουσιακά στοιχεία στη δήλωση

Από το κόσκινο των διασταυρώσεων θα περνά η εφορία κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία και τις δαπάνες, ώστε να εντοπίζει αποκλίσεις που δείχνουν πιθανή φοροδιαφυγή.

Όλα τα περιουσιακά στοιχεία στη δήλωση
Από το κόσκινο των διασταυρώσεων θα περνά η εφορία όλα τα κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία αλλά και κάθε είδους δαπάνες όλων των φορολογουμένων ώστε να εντοπίζει αποκλίσεις μεταξύ δηλωθέντων εισοδημάτων και δαπανών διαβίωσης που δείχνουν πιθανή φοροδιαφυγή.
 
Όχημα για τις αλλαγές θα αποτελέσει το νέο έντυπο Ε1 στο οποίο οσονούπω θα κληθούμε να δηλώνουμε τραπεζικές καταθέσεις, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια, μετοχές, μερίσματα ακόμα και συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες αλλά και ακίνητα , πισίνες και αυτοκίνητα.

Η σχετική πρόταση θα τεθεί στο τραπέζι του διαλόγου για τη ριζική αναμόρφωση του φορολογικού, που ξεκινά ενός του μήνα ώστε το σχέδιο νόμου να κατατεθεί στη Βουλή εντός του πρώτου τριμήνου του 2010.

Το θέμα έφερε στο προσκήνιο με δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου περιγράφοντας εκ βάθρων αλλαγές στον τρόπο αποτύπωσης εισοδημάτων και δαπανών που συνιστούν επί τις ουσίας τα "τεκμήρια νέας εποχής" ή αλλιώς το "καθολικό πόθεν έσχες".

Ο υπουργός δήλωσε συγκεκριμένα: "Πρόθεσή μας είναι να χρησιμοποιήσουμε τη διαδικασία υποβολής φορολογικών δηλώσεων, για να αποτυπώνονται με όσο μεγαλύτερη ακρίβεια και πληρότητα γίνεται τα κάθε είδους περιουσιακά στοιχεία του Έλληνα φορολογούμενου. Δεν πάμε σε μία λογική τεκμηρίων. Εμείς αυτό που θα προτείνουμε στον κοινωνικό διάλογο είναι ένα σύστημα καλύτερης αποτύπωσης όλων αυτών των περιουσιακών στοιχείων, έτσι ώστε μετά, με κλασικές μεθόδους που χρησιμοποιούνται σε όλες τις χώρες στατιστικής δειγματοληψίας, να μπορούν να ελέγχονται οι φορολογούμενοι εκείνοι και ειδικά οι κοινωνικές ομάδες στις οποίες υπάρχει μεγάλη υποψία φοροδιαφυγής και μεγάλη απόκλιση ανάμεσα στο δηλωθέν εισόδημα και στον τρόπο διαβίωσης.

Αυτός ο τρόπος ελέγχου της φοροαποφυγής ή της φοροδιαφυγής είναι, πιστεύουμε, πιο δίκαιος. Διότι τα παλιά τεκμήρια, ακριβώς για να είναι όσο το δυνατόν λιγότερο κοινωνικά άδικα, έπρεπε να μπουν σχετικά χαμηλά. Έτσι, κάποιος που ξέφευγε σε κάτι συγκεκριμένο, διότι του άρεσε να έχει ένα μεγαλύτερο αυτοκίνητο απ' ό,σο δικαιολογούσε το εισόδημα, έπρεπε να πληρώσει κάτι παραπάνω, αλλά αυτός του οποίου τα εισοδήματα ήταν προφανές από τον τρόπο διαβίωσης ότι δεν επαρκούν πλήρωνε μία μικρή ποινή με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης και ούτε γάτα ούτε ζημιά. Αυτό είναι κοινωνικά άδικο. Εμείς θέλουμε να πάμε σε ένα άλλο σύστημα, της μεγαλύτερης δυνατής αποτύπωσης, αυτό που καταχρηστικά ίσως ονόμασα και πόθεν έσχες για όλους.

Δεν είναι στην πράξη ένα πραγματικό πόθεν έσχες, είναι όμως η αποτύπωση, με τον πληρέστερο δυνατό τρόπο, όλων των περιουσιακών στοιχείων των Ελλήνων φορολογουμένων, έτσι ώστε όλοι να ξέρουμε κατά πόσον τα εισοδήματα που δηλώνονται ανταποκρίνονται και στον τρόπο διαβίωσης και στα περιουσιακά στοιχεία".

***Οι προτάσεις

Στις προτάσεις που έχουν υποβληθεί στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, πέραν των μερισμάτων που θα φορολογούνται με βάση την κλίμακα, προτείνεται να δηλώνονται στο βασικό έντυπο της εφορίας Ε1 καταθέσεις, ομόλογα, μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια και πιστωτικές κάρτες αλλά και ακίνητα, αυτοκίνητα, πισίνες και σκάφη αναψυχής που δείχνουν πολυτελή διαβίωση.

Τα περιουσιακά αυτά στοιχεία δεν πρόκειται να φορολογηθούν επιπρόσθετα αλλά θα αποτελούν το ένα σκέλος των διασταυρώσεων, για να ακολουθήσουν στη συνέχεια έλεγχοι της εφορίας. Ειδικά για τις πιστωτικές κάρτες, "τεκμήριο" δεν θα αποτελεί η χρήση τους αλλά η πληρωμή των δαπανών καθώς πολλά είναι τα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν τις πιστωτικές τους κάρτες για να τα… βγάλουν πέρα.

Τα στοιχεία αυτά θα αντιπαραβάλλονται με διασταυρώσεις με τις δαπάνες, όπου θα δοθούν πρόσθετα κίνητρα για τη συγκέντρωση αποδείξεων και τον εντοπισμό των φοροφυγάδων μέχρι σήμερα από τους κόλπους των ελεύθερων επαγγελματιών. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται πως θα ανακάμψουν άμεσα τα έσοδα από ΦΠΑ αλλά και από φόρο εισοδήματος, όπου σήμερα η πλειονότητα των ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνει εισοδήματα κάτω ή στην καλύτερη περίπτωση στο όριο του αφορολογήτου των 10.500 ευρώ.

Με δεδομένο ότι το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στο φορολογικό αναμένεται να κατατεθεί στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2010, πιθανότερο είναι ότι οι αλλαγές σε σχέση με τη δήλωση εισοδημάτων και δαπανών θα αφορούν στα εισοδήματα του 2010 που θα δηλωθούν το 2011. Ανοιχτό αφήνεται πάντως ορισμένες αλλαγές να αφορούν και στα φετινά εισοδήματα στον βαθμό που δεν επέρχονται αιφνιδιασμοί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v