Τι αλλάζει σε φοροαπαλλαγές και φορολόγηση

Σημαντικές αλλαγές στην αυτοτελή φορολόγηση και τις φοροαπαλλαγές θα περιλαμβάνονται στο νέο πακέτο διαρθρωτικών μέτρων που αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση τον Οκτώβριο. Οι λεπτομέρειες.

Τι αλλάζει σε φοροαπαλλαγές και φορολόγηση
Στην "πρώτη γραμμή" του νέου πακέτου -διαρθρωτικού χαρακτήρα- που πρόκειται να ανακοινώσει η κυβέρνηση τον Οκτώβριο, θα βρεθεί η αναμόρφωση της φορολογικής κλίμακας, με αιχμή την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των εισοδημάτων συγκεκριμένων κατηγοριών φορολογουμένων, υπόθεση απ’ την οποία το δημόσιο θα "κερδίσει" περίπου 2 δισ. ευρώ το χρόνο.

Στην "πρέσα" μπαίνουν και περίπου 1.000 ειδικές φοροαπαλλαγές (αφορολόγητα όρια του φόρου κληρονομιών, ειδικές απαλλαγές από το τέλος ταξινόμησης οχημάτων, ειδικοί τρόποι φορολόγησης των εισοδημάτων κλάδων εργαζομένων στο Δημόσιο κ.λπ.).

Στο υπουργείο Οικονομικών, εκτιμούν ότι από τα περίπου 17 δισ. ευρώ τα οποία φορολογούνται σήμερα με αυτοτελή τρόπο, με τις κατάλληλες αλλαγές μπορούν να μπουν στον κρατικό κορβανά τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ.

Αντίστοιχη εξοικονόμηση, μπορεί να προκύψει και από την περικοπή των φοροαπαλλαγών οι οποίες στοιχίζουν σήμερα στο κράτος κοντά στα 7 δισ. ευρώ το χρόνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αμοιβές που φορολογούνται αυτοτελώς δεν μπαίνουν στη φορολογική κλίμακα, αλλά έχουν άλλους συντελεστές που συνήθως κυμαίνονται από 5% έως και 20%, όταν οι μισθοί και οι συντάξεις, εφόσον δεν ξεπερνούν τα 30.000 ευρώ φορολογούνται με συντελεστή 27%.

Η μη ένταξη στην κλίμακα συνεπάγεται ότι ο φορολογούμενος που τα εισπράττει αυτά τα εισοδήματα καταφέρνει να γλυτώσει τον συντελεστή 37% για το κομμάτι του εισοδήματος από 30.000 ευρώ μέχρι και 75.000 ευρώ ή ακόμη και το 40% εάν ξεπερνά τα 75.000 ευρώ.

Στα αυτοτελώς φορολογούμενα εισοδήματα περιλαμβάνονται:

-Τα επιδόματα που καταβάλλονται σε εφοριακούς (επίδομα ΔΙΒΕΕΤ), τελωνειακούς (επίδομα ΔΕΤΕ) και υπαλλήλους του Γενικού Χημείου του Κράτους (επίδομα ΔΕΧΕ).

-Τα ειδικά επιδόματα επικίνδυνης εργασίας που καταβάλλονται στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων (π.χ. πτητικό, καταδυτικό κ.λπ.).

-Οι εκτός έδρας αποδοχές των υπαλλήλων σε δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς, των δημάρχων και των νομαρχών.

-Η ειδική αποζημίωση που λαμβάνουν οι γιατροί, τα πληρώματα ασθενοφόρων και το νοσηλευτικό προσωπικό του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας που εκτελούν υπηρεσία με αεροπορικά μέσα για την παροχή πρώτων βοηθειών.

-Τα ειδικά επιδόματα που λαμβάνουν οι εκπαιδευτικοί που εργάζονται σε ελληνικά σχολεία της Γερμανίας.

-Οι αποδοχές του ιπτάμενου προσωπικού της πολιτικής αεροπορίας.

-Οι καθαρές αμοιβές που λαμβάνουν για τις πάνω από δύο ανά μήνα εφημερίες που πραγματοποιούν οι γιατροί του Εθνικού Συστήματος Υγείας και του IKA.

-Οι αποδοχές των αθλητών (ποδοσφαιριστών, καλαθοσφαιριστών κ.ά.) και των προπονητών.

-Οι παροχές που χορηγούνται σε όσους εκλέγονται στον πρώτο και δεύτερο βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης.

-Τα κέρδη από τα κρατικά λαχεία, τα παιχνίδια του ΟΠΑΠ, τον ιππόδρομο, κ.ά.

-Τα μερίσματα και οι τόκοι των καταθέσεων.

-Οι αμοιβές που λαμβάνουν όσοι συμμετέχουν σε διοικητικά συμβούλια επιχειρήσεων.

Το υπουργείο εξετάζει την αύξηση των συντελεστών αυτοτελούς φορολόγησης κατά τουλάχιστον 5 έως 10 μονάδες, ώστε να προσεγγίσουν τα ισχύοντα στην κλίμακα των μισθωτών και των συνταξιούχων.

Δεν αποκλείεται, ωστόσο, η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης και η ένταξη όλων των εισοδημάτων στην κλίμακα.

Με βάση στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τα αυτοτελώς φορολογηθέντα εισοδήματα ανέρχονταν συνολικά σε 17,14 δισ. ευρώ από τα οποία:

-2,89 δισ. ευρώ ή 5.014 ευρώ κατά μέσο όρο δηλώνουν οι εισοδηματίες.

-4,07 δισ. ευρώ ή 5.866 ευρώ κατά μέσο όσο εμφανίζουν στη φορολογική τους δήλωση οι εμποροβιοτέχνες.

-1,75 δισ. ευρώ ή 4.409 ευρώ κατά μέσο όρο δηλώνουν οι αγρότες.

-4,88 δισ. ευρώ ή 2.439 ευρώ κατά μέσο όρο δηλώνουν οι μισθωτοί.

-1,67 δισ. ευρώ ή 4.837 ευρώ κατά μέσο όρο προέρχεται από τους ελεύθερους επαγγελματίες.

-1,88 δισ. ευρώ ή 1.239 ευρώ κατά μέσο όρο δηλώνουν οι συνταξιούχοι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v