Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fitch: Υποβάθμιση προοπτικών Ελλάδας

Σε αρνητικές από σταθερές, αναθεώρησε την Τρίτη τις προοπτικές της Ελλάδας, ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings, επικαλούμενος την μικρή δημοσιονομική ευελιξία της χώρας. Προβλέπει εκτίναξη ελλείμματος - χρέους το 2009.

Fitch: Υποβάθμιση προοπτικών Ελλάδας
Σε αρνητικές από σταθερές αναθεώρησε την Τρίτη τις προοπτικές της Ελλάδας, ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings επικαλούμενος τα επίμονα προβλήματα δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας, όπως μετέδωσε το Reuters.

Διατήρησε, ωστόσο, την αξιολόγησή του "A" για την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητά της Ελλάδας.

"Μετά την ένταξή της στην ευρωζώνη το 2001, η Ελλάδα έχει δείξει περιορισμένη ικανότητα διατηρήσιμης δημοσιονομικής προσαρμογής, παρά την μακρά περίοδο ισχυρής ανάπτυξης σε σχέση με την ευρωζώνη", είπε ο Chris Pryce, διευθυντής στην ομάδα Fitch Sovereigns.

"Έχει πετύχει έλλειμμα γενικής κυβέρνησης κάτω από το όριο 3% επί του ΑΕΠ που θέτει το Μάαστριχτ μόνο μία φορά - το 2006 - την τελευταία δεκαετία", πρόσθεσε.

Ο ξένος οίκος είπε ότι οι αρχές υπερεκτιμούν συνεχώς τα δημόσια έσοδα, ενώ η υπέρβαση των δαπανών αντανακλά αδυναμία ελέγχου και έλλειψη πολιτικής βούλησης.

"Σημειώνονται υψηλές δαπάνες για μισθούς στον δημόσιο τομέα, συντάξεις και εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους, παρά την μερική ανακούφιση από τα χαμηλά επιτόκια", είπε ο οίκος. "Ο Fitch αμφιβάλλει για την ικανότητα των αρχών να διαχειριστούν τα δημόσια οικονομικά σε ένα πιο δύσκολο διεθνές μακροοικονομικό περιβάλλον και προβλέπει ότι το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος θα αυξηθούν στο 6% και στο 106% του ΑΕΠ αντίστοιχα το 2009".

Ο οίκος προέβλεψε ακόμη ότι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) πιθανόν να υποχωρήσει κατά 2%, καθώς η μεγάλη πτώση του διεθνούς εμπορίου και η υποχώρηση της στερλίνας πλήττουν τη ναυτιλία και τον τουρισμό.

Η Standard & Poor's υποβάθμισε την αξιολόγησή της χώρας κατά μία βαθμίδα στο Α-/Α-2 τον Ιανουάριο, δίνοντας προοπτικές "σταθερές", επικαλούμενη την υποχώρηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και το υψηλό δημοσιονομικό έλλειμμα.

Το Φεβρουάριο, η Moody's Investor Service μείωσε την αξιολόγηση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας σε "σταθερές" από "θετικές", αναφέροντας ότι μία υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης δεν ήταν πιθανότερη από μία αναβάθμιση για τους επόμενους 12-18 μήνες.

Η κίνηση αυτή ακολουθεί αντίστοιχες υποβαθμίσεις άλλων χωρών της ευρωζώνης φέτος, όπως της Ιρλανδίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι το χρέος της Ελλάδας, το δεύτερο υψηλότερο στην ευρωζώνη μετά της Ιταλίας, θα αγγίξει το 103,4% του ΑΕΠ φέτος και το 108% το 2010

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v