Οριακή η επάρκεια φυσικού αερίου της χώρας

Έως τα τέλη Ιανουαρίου επαρκούν οι διαθέσιμες ποσότητες φυσικού αερίου για τις ενεργειακές ανάγκες των οικιακών και βιομηχανικών χρηστών στη χώρα μας. Ο διπλωματικός μαραθώνιος και το μέγεθος του προβλήματος στην ΕΕ.  

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Οριακή η επάρκεια φυσικού αερίου της χώρας
Έως τα τέλη Ιανουαρίου επαρκούν οι διαθέσιμες ποσότητες φυσικού αερίου για τις ενεργειακές ανάγκες των οικιακών και βιομηχανικών χρηστών στη χώρα μας, εφόσον βέβαια συνεχισθεί έως τότε η ρώσο-ουκρανική διαμάχη για την τιμή του αερίου.

Ήδη, από σήμερα τα ξημερώματα έχει διακοπεί η ροή φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, τη Fyrom, την Τουρκία και την Ελλάδα. Ανάλογα προβλήματα, ωστόσο, αντιμετωπίζουν οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Για την αντιμετώπιση της κατάστασης ο υπουργός Ανάπτυξης Χρ. Φώλιας συγκάλεσε την Τρίτη έκτακτη σύσκεψη με τη συμμετοχή της διοίκησης της ΔΕΠΑ, του ΔΕΣΦΑ και της Ειδικής Γραμματείας Διεθνούς Ενεργειακής Πολιτικής, ενώ πραγματοποίησε σειρά επαφών με τον υπουργό Ενέργειας της Τουρκίας Hilmi Guller,τον Κοινοτικό Επίτροπο για την Ενέργεια Andri Piebalgs και την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομίας και Ενέργειας της Βουλγαρίας Galina Tosheva.

Αμέσως μετά τη σύσκεψη ο κ. Φώλιας δήλωσε ότι «ο σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα μας δίνει τη δυνατότητα χωρίς κανένα πρόβλημα να υποστηρίξουμε στο ακέραιο οποιαδήποτε ανάγκη».

Σύμφωνα με ανακοίνωση που έδωσε την Τρίτη στη δημοσιότητα η Gazprom, σε μια κίνηση καλής θέλησης, δηλώνει ότι είναι έτοιμη να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου ανά πάσα στιγμή με την ουκρανική Naftogaz και όχι μεθαύριο Πέμπτη, όπως έχει ανακοινώσει η τελευταία. Όπως έγινε γνωστό, ο επικεφαλής της Naftogaz μεταβαίνει στη Μόσχα, προκειμένου να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες με τη Ρωσία στις 8 του μηνός.

Παράλληλα, ξεκίνησε διπλωματικός μαραθώνιος και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί από τη ρωσο-ουκρανική διαμάχη.

Ο κ. Piebalgs συνομίλησε σήμερα τηλεφωνικά με εκπροσώπους της Gazprom και με την ουκρανική κυβέρνηση, ενώ ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Μίχαελ Γκλος ζήτησε την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Ο κ. Γκλος επρόκειτο σήμερα να συναντήσει τον αντιπρόεδρο της Gazprom Αλεξάντερ Μεντβέντεφ, που πραγματοποιεί περιοδεία στην Ευρώπη, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι συνάντηση μαζί του θα είχε και αντιπροσωπεία της Ε.Ε.

Ταυτόχρονα, διαμορφώνεται κλίμα για μια πιθανή συνάντηση κορυφής της ευρωπαϊκής προεδρίας με τη Ρωσία και την Ουκρανία τις επόμενες ημέρες, ενώ την ερχόμενη Παρασκευή δεν αποκλείεται να γίνει συνάντηση του ευρωπαϊκού EU Gas Coordination Group, όπου έχουν προσκληθεί να παραστούν εκπρόσωποι της Gazprom και της Naftogaz.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τη χώρα μας, συνεχίζουμε να παίρνουμε φυσικό αέριο από την Τουρκία, που υπολογίζεται σε 500.000 κ.μ.. ενώ στη Ρεβυθούσα υπάρχουν αποθηκευμένες ποσότητες υγροποιημένου φυσικού αερίου 70 εκατομμυρίων κ. μ.

Στις 12 Ιανουαρίου αναμένεται να φθάσει το πρώτο από τα τρία πλοία LNG που αναμένονται έως τις 26 Ιανουαρίου, προκειμένου να φέρουν ποσότητες φυσικού αερίου, για να καλύψουν απρόσκοπτα τις ανάγκες της χώρας έως τα τέλη Ιανουαρίου. Ήδη, η ΔΕΠΑ έχει συνάψει συμφωνίες συνεργασίας με τρεις μεγάλες εταιρίες φυσικού αερίου της Ευρώπης για την αγορά spot φορτίων LNG με συνοπτικές διαδικασίες.

Η ημερήσια κατανάλωση φυσικού αερίου για τον Ιανουάριο υπολογίζεται σε 10 εκατομμύρια κ.μ., ενώ η συνολική ετήσια κατανάλωση για το 2009 προβλέπεται να διαμορφωθεί στα 4,3 δισεκατομμύρια κ.μ., έναντι 4 δισεκατομμυρίων του 2008.

Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα εισάγει ρωσικό φυσικό αέριο μέσω Βουλγαρίας, καλύπτοντας το 65% των αναγκών για το 2009, από την Τουρκία έρχεται αζέρικο αέριο για να καλύψει το 17,5% της προβλεπόμενης αγοράς φέτος, ενώ από την Αλγερία φθάνει υγροποιημένο φυσικό αέριο το οποίο καταλήγει στη Ρεβυθούσα και καλύπτει το υπόλοιπο 17,5% των αναγκών μας.

Το πρόβλημα στην Ευρώπη

Αυτή τη στιγμή σοβαρά προβλήματα στην επάρκεια φυσικού αερίου αντιμετωπίζουν οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Συγκεκριμένα:

Η Ιταλία παραλαμβάνει μόλις το 10% των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου. Ο Ιταλός υπουργός Βιομηχανίας, Κλαούντιο Σκαγιόλα, ήδη υπέγραψε σήμερα απόφαση για αύξηση των εισαγωγών φυσικού αερίου από Λιβύη, Αλγερία, Ολλανδία, Βρετανία και Νορβηγία. Η Ιταλία κάνει λόγο για ικανότητα ικανοποίησης της ζήτησης «για πολλές ακόμα εβδομάδες».

Στην Αυστρία η παροχή φυσικού αερίου από τη Ρωσία έχει μειωθεί κατά 90%, όμως η χώρα φαίνεται ότι θα καταφέρει να αντεπεξέλθει στη ζήτηση φυσικού αερίου, διοχετεύοντας στην κατανάλωση μέρος των αποθεμάτων της που φθάνουν το 1,7 δισ. κ. μ..

Στην Γερμανία, τη Γαλλία, την Ουγγαρία, την Κροατία και τη Σλοβενία, λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Αυστρία, λαμβάνουν μόνον το 10% της φυσιολογικής προμήθειάς τους με ρωσικό φυσικό αέριο.

Στη Σερβία, η προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου έχει μειωθεί κατά 50% σε σύγκριση με το φυσιολογικό επίπεδο. Η κρατική εταιρεία φυσικού αερίου ήδη έχει διακόψει την παροχή φυσικού αερίου στους μεγαλύτερους καταναλωτές, ενώ προτρέπει τον πληθυσμό να προσφύγει σε εναλλακτικά καύσιμα.

Στην Τσεχία, έχει μειωθεί κατά 75% η παροχή ρωσικού φυσικού αερίου. Η χώρα δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει πρόβλημα, καθώς έχει τη δυνατότητα να αντλήσει περισσότερο φυσικό αέριο από τη Νορβηγία, καθώς και από υπόγειες δεξαμενές της.

Στη Σλοβακία αντιμετωπίζεται ήδη το ενδεχόμενο να κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς η παροχή φυσικού αερίου από τη Ρωσία έχει ήδη μειωθεί κατά 70%.

Στην Πολωνία, εγκρίθηκε ήδη η προσωρινή ανάσχεση παροχής φυσικού αερίου σε βιομηχανικούς πελάτες, καθώς έχει μειωθεί κάθετα η παροχή ρώσικου αερίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v