Απόλυτη ικανοποίηση, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης για τα αποτελέσματα της συνάντησης του με τον Καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, χθες, στο Βερολίνο, σημειώνοντας ότι έχουν συμφωνήσει σε κάποιες ενέργειες.
Σε δηλώσεις του, προερχόμενος σε εκδήλωση, στο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ερωτηθείς αν είναι ικανοποιημένος από το ταξίδι του στη Γερμανία, σημείωσε: «είμαι απόλυτα ικανοποιημένος από τις συζητήσεις που είχα με τον Γερμανό Καγκελάριο, οι δηλώσεις του ήταν ξεκάθαρες σε σχέση με την ετοιμότητα της Γερμανίας να βοηθήσει στην προσπάθεια για σπάσιμο του αδιεξόδου. Εκείνο που μπορώ να σας πω είναι ότι θα είμαστε σε επαφή το αμέσως επόμενο διάστημα με τον Γερμανό Καγκελάριο, για να δούμε πώς δημιουργούνται εκείνες οι συνθήκες για να πετύχουμε τον κοινό στόχο - διότι είναι κοινός στόχος και με τη Γερμανία - για επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά».
Για το θέμα που αφορά στο όνομα της κ. Μέρκελ, στο πλαίσιο διαμεσολάβησης για το κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «απαντούσα σε ερώτηση δημοσιογράφου σε συνέντευξη που έδωσα στη Γερμανία. Από κει και πέρα συζήτησα ονόματα, χωρίς να δημοσιοποιήσω και δεν μπορώ να δημοσιοποιήσω το όποιο όνομα, συζήτησα, ναι, συγκεκριμένα με τον Γερμανό Καγκελάριο, όπως έπραξα και με τον Γάλλο Πρόεδρο, καθώς και με τον Πρωθυπουργό της Ολλανδίας.
Αυτή τη στιγμή εκείνο που προέχει είναι να αφήσουμε τη διπλωματία να κάνει τη δουλειά της, υπάρχουν και σήμερα επαφές σε τεχνοκρατικό επίπεδο στις Βρυξέλλες ακριβώς για αυτό το θέμα και ελπίζουμε να υπάρξει μια θετική κατάληξη.
Την επομένη των εκλογών στην Τουρκία θα δούμε και πιο συγκεκριμένα πού οδηγείται αυτή η προσπάθεια».
Σε ερώτηση αν έχουν αναφερθεί από πλευράς του Καγκελάριου της Γερμανίας κάποιες συγκεκριμένες ενέργειες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «φυσικά, έχουμε συμφωνήσει σε κάποιες ενέργειες, οι οποίες δεν μπορούν να δημοσιοποιηθούν, διότι εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι να υπάρξει αποτέλεσμα μέσα από αυτές τις προσπάθειες και όχι απλώς να τις αναφέρουμε για επικοινωνιακούς σκοπούς».
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ