Σε αντίθεση με την ελληνική ασφαλιστική αγορά που παρουσιάζει φέτος εικόνα στασιμότητας, η παραγωγή του κλάδου στην Κύπρο ακολουθεί σαφή ανοδική πορεία. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου, κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο:
- Η παραγωγή του κλάδου ζωής αυξήθηκε κατά 19,9%, από τα 218,77 στα 262,3 εκατ. ευρώ, μετά από ένα +10,3% που είχε σημειώσει το πρώτο εξάμηνο του 2021 έναντι του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος του 2020.
- Οι γενικοί κλάδοι εμφάνισαν άνοδο 3,4%, με τη σχετική παραγωγή να διαμορφώνεται από τα 257,7 στα 266,57 εκατ. ευρώ.
Στον κλάδο ζωής, συνεχίστηκε η μεγάλη συγκέντρωση σε σχετικά μικρό αριθμό εταιρειών, με ισχυρότερη παρουσία να διαθέτουν η Eurolife (θυγατρική της Τράπεζας Κύπρου) με μερίδιο 27,6%, η CNP Cyprialife (θυγατρική του πολυεθνικού Ομίλου CNP) με 22,3%, η Universal life με 12,1%, η Hellenic (θυγατρική της Ελληνικής Τράπεζας) 9,8% και η Ancoria 8,8%. Οι δύο τελευταίες μάλιστα ήταν εκείνες που διεύρυναν σημαντικά τα μερίδιά τους σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021. Από ελληνικής πλευράς, στον κλάδο ζωής της κυπριακής αγοράς η Prime Insurance έχει μερίδιο αγοράς 5%, η Altius 4,8% και η Εθνική Ασφαλιστική 2,9%.
Στους γενικούς κλάδους, ηγετικά μερίδια έχουν οι θυγατρικές της Τράπεζας Κύπρου (Γενικές Ασφάλειες Κύπρου και Eurolife) με 16,6%, οι θυγατρικές του πολυεθνικού Ομίλου CNP (CNP Ασφαλιστική και CNP Cyprialife) με 13,7%, η Trust με 7,9%, η Παγκυπριακή (θυγατρική της Ελληνικής Τράπεζας) με 7,8%, η Universal με 7,6% και η AIG με 6,2%. Σε ό,τι αφορά τις ελληνικές εταιρείες γενικών κλάδων, η Εθνική Ασφαλιστική έχει μερίδιο 3,6%, η Altius 3,4%, η Υδρόγειος 3,1%, η Prime Insurance 2,2% και η Interamerican 1,6%. Σε ό,τι αφορά την παρουσία της Interamerican, αξιοσημείωτο είναι ότι το 1,6% της αγοράς (1,4% την αντίστοιχη περυσινή περίοδο) το κατέχει δραστηριοποιούμενη μόνο στις καλύψεις αυτοκινήτου και μάλιστα μέσω της Anytime, δηλαδή χωρίς δικό της δίκτυο.
Στην κυπριακή ασφαλιστική αγορά συζητείται έντονα το ζήτημα της ψηφιοποίησης των εργασιών, όπως επίσης και το θέμα των εξαγορών-συγχωνεύσεων, καθώς εκτιμάται ότι πολλές μικρές εταιρείες δεν θα μπορέσουν να «σηκώσουν» λειτουργικά το βάρος των ολοένα και αυξανόμενων εποπτικών απαιτήσεων που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τον κλάδο.